Kummankin yrityksen näkemysten mukaan saatavuusongelmat tulevat jatkumaan pitkälle kevääseen tai jopa kesään.

Sekä AMD että NVIDIA julkaisivat viime syksynä uuden sukupolven näytönohjaimet. Näytönohjainten saatavuus on kuitenkin ollut ennennäkemättömän heikolla tasolla koronapandemian kasvattaman kysynnän keskellä. Nyt molemmat yhtiöt ovat omilla tahoillaan kertoneet omista näkemyksistään tilanteen kehittymisestä lähitulevaisuudessa.

AMD:n toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan tämän hetkinen kysyntä yksinkertaisesti ylittää maailmanlaajuisen tuotantokapasiteetin paitsi itse puolijohdetehtailla, myös tarvittavien osien kuten ABF-alustojen osalta. Sun mukaan kapasiteettia on kuitenkin saatu kasvatettua ja kasvatetaan tulevaisuudessakin, mikä parantaa myös sen tuotantovolyymia prosessoreiden ja grafiikkapiirien osalta. Hän kuitenkin uskoo, että saatavuus tulee jatkumaan heikkona läpi ensimmäisen vuosipuoliskon.

AMD:n oli alun perin tarkoitus lopettaa referenssimallien tuotanto verrattain nopeasti, mutta tämän hetkisen tilanteen vuoksi yhtiö tulee jatkamaan niiden valmistusta ainakin toistaiseksi. Yhtiö tuo referenssimallejaan myyntiin sen oman verkkokaupan kautta suositushintojen mukaisesti. Lisäksi yhtiö on viestittänyt kumppaneilleen toivovansa myös niiden hintojen laskevan [kunkin custom-mallin vaatimalle] suositushintatasolle.

NVIDIA paljasti omat näkemyksensä tilanteesta J.P. Morganin järjestämässä CES Tech Investor Forum -tapahtumassa. Yhtiön talousjohtaja Colette Kress oli Sun kanssa varsin samoilla linjoilla, kertoen globaalin kysynnän yksinkertaisesti ylittävän tuotantokapasiteetin. Kysynnän taso on tällä hetkellä niin korkea, että Kress ei usko tyypillisten kausivaihteluiden vaikuttavan NVIDIAn tulokseen tänä vuonna normaaliin tapaan.

Kress ei tarkentanut kysyttäessä mikä tai mitkä osat tuotantoketjusta ovat pullonkauloina. NVIDIA kuitenkin uskoo, että sen näytönohjainten saatavuuden jatkuvan heikkona ainakin yhtiön ensimmäisen talousvuosineljänneksen loppuun. NVIDIAn ensimmäinen talousvuosineljännes loppuu huhtikuun loppupuolella.

Konferenssissa paljastui myös sinänsä mielenkiintoinen yksityiskohta NVIDIAn näytönohjainten tämän hetkisistä jakaumasta: Noin 10 prosentilla yhtiön näytönohjainten käyttäjistä on tällä hetkellä käytössä säteenseurantaan kykenevä GeForce RTX -sarjan näytönohjain.

Lähteet: Hexus, NVIDIA @ Seeking Alpha

This site uses XenWord.
;