Ryzen 3000 -sarjaan kuuluvat alustavasti 6-ytimiset Ryzen 5 -mallit, 8-ytimiset Ryzen 7 -mallit ja 12-ytiminen Ryzen 9 -malli.

AMD julkisti aamuyöllä Suomen aikaa Computex 2019 -messuilla pitämässään keynote-esityksessä ensimmäiset Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen-prosessorit. Lavalla huomio keskitettiin Ryzen 7- ja 9-huippumalleihin, mutta yhtiö julkisti lehdistötiedotteen kautta myös edullisemmat Ryzen 5 -sarjan mallit. Lisäksi yhtiö julkisti X570-piirisarjan tukemaan uusia prosessoreitaan sekä päivitti emolevyjen yhteensopivuuslistan.

Ryzen 3000 -sarjaan kuuluu alustavasti viisi eri mallia. Ryzen 5 -sarja sisältää 3600- ja 3600X-mallit, 7-sarja 3700X- ja 3800X-mallit ja Ryzen 9 3900X on ainut 9-sarjan edustaja. Prosessoreissa on käytössä I/O-siru ja yksi tai 9-sarjan tapauksessa kaksi prosessoriytimet sisältävää chiplet-sirua. Kokosimme prosessoreiden oleellisimmat tiedot alla olevaan taulukkoon. Taulukon hinnat ovat verottomia ja yhdysvaltojen dollareissa.

Prosessorit sisältävät tuen PCI Express 4.0 -standardille yhteensä 24 linjan varustuksella. PCIe-linjoista neljä on pyhitetty piirisarjalle kommunikointiin, neljä NVMe- ja SATA-asemille ja loput 16 näytönohjaimille joko x16- tai x8 / x8 -konfiguraatiossa. Prosessorisirut valmistetaan TSMC:n 7 nanometrin valmistusprosessilla ja I/O-siru GlobalFoundriesin 14 nanometrin prosessilla.

AMD julkisti keynotessaan lisäksi X570-piirisarjan. Samassa yhteydessä yhtiö päivitti AM4-emolevyjen yhteensopivuustaulukon eri Ryzen-sukupolvien yhteensopivuuden osalta. AMD lupasi alun perin tukevansa AM4-kantaa aina vuoteen 2020 asti, mutta nyt on varmistunut, ettei se automaattisesti tarkoita jok’ikisen emolevyn tukevan kaikkia AM4-kantaisia prosessoreita.

AMD:n yhteensopivuustaulukon mukaan uuteen X570-piirisarjaan perustuvista emolevyistä on tiputettu pois tuki 1. sukupolven Ryzen-prosessoreille ja -APU-piireille, eli se tukee vain toisen ja kolmannen sukupolven piirejä. X470- ja B450-piirisarjat on varustettu kattavimmalla tuella, sillä ne tukevat kaikkia kolmen sukupolven piirejä. X370- ja B350-piirisarjat tukevat uusia 3. sukupolven prosessoreita vain, mikäli valmistaja päättää julkaista tässä vaiheessa beetatasolla olevan BIOS-päivityksen emolevyilleen. A320-piirisarja ei tue 3. sukupolven Ryzen-prosessoreita.

X570-piirisarja tarjoaa yhteensä 16 PCI Express 4.0 -linjaa. Uuden standardin eduksi kerrotaan muun muassa parhaimmillaan 42 % paremman suorituskyvyn NVMe-SSD-asemilla. AMD on tehnyt yhteistyötä Phisonin kanssa mahdollistaakseen PCIe 4.0 -väylää hyödyntävien NVMe-asemien julkaisun samassa yhteydessä eri valmistajien toimesta.
X570-emolevyjä on luvassa toistaiseksi Asukselta, ASRockilta, Biostarilta, Colorfulilta, Gigabyteltä ja MSI:ltä. Yhteensä valmistajilta on luvassa yli 50 emolevymallia ja esimerkiksi Asus kehui AMD:n keynotessa valmistelevansa peräti 30 erilaista X570-emolevyä.

Lähde: AMD

This site uses XenWord.
;