AMD on ilmoittanut uusille Radeon RX Vega -näytönohjaimilleen kilpailukykyiset ja huokuttelevat suositushinnat, mutta Suomessa todellisuus on valitettavan karu.

Eilen myyntiin saapui edullisempi Vega 56 -malli, jonka julkaisuerä pelkkiä standalone-näytönohjaimia myytiin loppuun hetkessä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

Suomeen Vega 56 -näytönohjaimia ei saatu ensimmäistäkään, mutta nyt useampi jälleenmyyjä on listannut Gigabyten Radeon RX Vega 56 -mallin tilattavaksi yli 600 euron hinnalla.

Koska AMD ei tehnyt suoraa yhteistyötä yhdenkään suomalaisen jälleenmyyjän kanssa, joutuvat ne hankkimaan näytönohjaimet tavallisia reittejä pitkin tukkureilta tai pienissä erissä suoraan näytönohjainvalmistajilta.

Olemme itse nähneet jälleenmyyjien sisäänostohinnat useammalta ruotsalaiselta ja saksalaiselta tukkurilta Vega 56- ja 64-näytönohjaimille ja käytännössä sisäänostohinta suomalaisille jälleenmyyjille on niin korkea, ettei näytönohjainta pystytä myymään ulos asiakkaille alle nykyisten Suomi-hintojen.

Eräs nimeltä mainitsematon suomalainen jälleenmyyjä kuvailikin io-techille AMD:n julkaisuhintoja täydeksi kusetukseksi, ainakin heidän näkökulmastaan.

Sama koskee myös pari viikkoa sitten myyntiin saapuneita Vega 64 -näytönohjaimia, jotka maksavat Suomessa tällä hetkellä edullisimmillaan päälle 700 euroa.

 

Muualla Euroopassa Vega 56 tuli myyntiin rajoitetusti

Saksassa useampi verkkokauppa myi pieniä eriä Vega 56:tta 399 euron hintaan, mutta ne loppuivat parissa tunnissa ja ovat jo poistttu kokonaan valikoimista. Casekingiltä löytyy tällä hetkellä Vega 56 pelien kera 509 euron hintaan.

Ruotsissa ja Norjassa Komplett listaa neljä Vega 56 -mallia 4090 Ruotsin kruunun eli 429 euron hintaan. Varastoon näytönohjaimia on tulossa syyskuun puolella yhteensä ainakin yli 300 kappaletta, mutta niitä ei ole mahdollista tilata Suomeen.

Briteissä Vega 56 oli myös tarjolla pienissä erissä edullisimmillaan 380 punnalla eli 409 eurolla, mutta nyt tarjolla on näytönohjainta enää pelipaketin kera 506 euron hintaan.

 

Paraneeko saatavuus ja mihin hintaan?

AMD vakuutti Vega 64:n julkaisun jälkeen virallisessa lausunnossaan tekevänsä töitä, että pelkkiä standalone-näytönohjaimia saataisiin takaisin myyntiin ja on toistaiseksi pitänyt kiinni ilmoittamistaan SEP-suositushinnoistaan.

Nähtäväksi kuitenkin jää, tuleeko Vega 64 -näytönohjaimia enää myyntiin Yhdysvalloissa 499 dollarin tai Euroopassa reilun 500 euron hintaan tai Vega 56 -näytönohjaimia Yhdysvalloissa 399 dollarin tai Euroopassa 399 euron hintaan lähiviikkojen tai kuukausien aikana.

Suomessa AMD:n ilmoittamista Radeon RX Vegan suositushinnoista ollaan kuitenkin tällä hetkellä niin kaukana, että kilpailuasetelma NVIDIAn GeForce GTX 1080- ja 1070-näytönohjaimia vastaan on täysin mahdoton.

This site uses XenWord.
;