European Hardware Associationin kyselyssä tiedusteltiin yli 10 000 alan harrastajalta valitsisivatko he seuraavaksi prosessorikseen AMD:n vai Intelin tuotteen.

AMD nousi prosessorimaailmassa uuteen nosteeseen vuonna 2017 julkaistujen Ryzen -prosessoreiden myötä. Sittemmin julkaistut toisen ja kolmannen sukupolven prosessorit ovat jatkaneet yhtiön suosion nostamista jopa siinä määrin, että European Hardware Association- eli EHA-järjestön kyselyssä se on syrjäyttänyt Intelin suosituimman prosessorivalmistajan paikalta.

Intel johtaa edelleen prosessoreiden markkinaosuuksissa merkittävällä erolla. CXOTodayn julkaisemien Mercury Researchin tilastojen mukaan työpöytäpuolella Intelillä on hallussaan 82 ja AMD:lla 18 % markkinoista. Vaaka jatkaa kuitenkin kallistumistaan AMD:lle edullisempaan suuntaan edelleen. Kotimaisen Hinta.fi-hintaseurantapalvelun katsotuimpien prosessoreiden listalla ensimmäinen Intelin prosessori, Core i7-9700K, löytyy vasta viidenneltä sijalta ja top-10-listaan mahtuu yhtiön tarjonnasta sen lisäksi vain Core i9-9900K. Listan suosituin prosessori on tällä hetkellä Ryzen 5 3600. Suomalaisista verkkokaupoista esimerkiksi Jimm’s PC-Storen ja Gigantin myydyimpien prosessoreiden Top-10-listalle mahtuu vain kolme Intelin prosessoria kummallakin. Saksassa Mindfactoryn marraskuussa myydyistä prosessoreista 82 % oli AMD:n valmistamia.

Maailman suurimman verkkokaupan Amazonin myydyimpien prosessoreiden listat ovat esimerkiksi lähes täysin Ryzen-prosessoreiden täyttämiä. Amazonin Yhdysvaltojen kaupassa kymmenen myydyintä prosessoria tulevat kaikki AMD:n Ryzen-sarjasta riippumatta siitä, lasketaanko mukaan sijalle 9 yltänyt bundle. Britti-Amazonissa kymmenen myydyimmän prosessorin joukkoon mahtuu Inteliltä Core i5-9600K sijalla 8 ja i7-9700K sijalla 9. Saksan Amazonissa top-10-listalle on mahtunut samat i5-9600K ja i7-9700K sijoilla 3 ja 6. Saksassa ja briteissä suosituin malli oli Ryzen 7 2700X ja jenkki-Amazonissa Ryzen 5 3600.

Amazonin myyntiluvut ovat Intelin kannalta astetta rumemmat, kuin European Hardware Associationin tuoreimman kyselyn tulokset. EHAn toteuttamassa kyselyssä kysyttiin yli 10 000 alan vaikuttajalta ja teknologiaharrastajalta, valitsisivatko he seuraavaksi prosessorikseen AMD:n vai Intelin tuotteen. Vastausten mukaan 60 % vastaajista valitsisi nyt AMD:n, kun vielä vuoden ensimmäisellä puoliskolla toteutetussa vastaavassa kyselyssä AMD:n olisi valinnut 50 %. Samalla kysyttiin myös vaikuttajien valintaa AMD:n ja NVIDIAn näytönohjainten välillä. EHA:n mukaan NVIDIAn valitsisi tällä hetkellä 72,8 % vastaajista ja AMD:n vajaa 23 %. Puuttuvat prosentit menevät Intelin tai AMD:n integroidun valinneiden vastaajien piikkiin. EHA kiinnitti tuloksissa huomiota siihen, että lähes kaikki AMD:n näytönohjaimen hankkivat hankkivat myös yhtiön prosessorin, sillä vain 2,9 % vastaajista ottaisi Intelin prosessorin ja AMD:n erillisnäytönohjaimen.

This site uses XenWord.
;