AMD:n mukaan uusi AGESA 1003ABBA on nyt valmis ja toimitettu emolevyvalmistajille. Valmiiden BIOS-päivitysten julkaisun odotetaan tapahtuvan kuun lopulla, mutta mm. Tom's Hardware on ehtinyt jo testaamaan MSI:n beeta-BIOS-versiota.

Netin palstoilla nousi viime viikolla pienoinen kohu, kun saksalainen huippuylikellottaja Roman ’Der8auer’ Hartung kertoi reilun 2700 prosessorin otannalla vain pienen osan AMD:n Ryzen 3000 -sarjan prosessoreista yltävän mainostettuun Boost-kellotaajuuteen. Vaikka otannassa on käytetty jäähdyttimiä laidasta laitaan, jättää sen tulokset vain vähän arvailtavaa.

AMD ilmoitti pian tämän jälkeen valmistelevansa BIOS-päivitystä, joka korjaisi Boost-kellotaajuuksia rajoittavan ongelman yhtiön prosessoreilla. Lausuntoon suhtauduttiin monin paikoin toiveikkaina, sillä Ryzen 3000 -sarjan tiedettiin boostanneen korkeammalle aiemmilla BIOSeilla ja myös Ryzen 2000 -sarjan käyttäjät olivat huomanneet, että kesällä julkaistu AGESA BIOS -päivitys oli laskenut Boost-kellotaajuuksia aiemmasta.

Nyt AMD on julkaissut virallisen tiedotteensa asiasta. Yhtiön tiedotteen mukaan se sai korjattua ongelman, joka laskee prosessoreiden Boost-kellotaajuuksia tietyissä tilanteissa. Korjattu BIOS on nimeltään AGESA 1003ABBA. Yhtiön mukaan korjaus tuo prosessorista riippuen keskimäärin 25 – 50 MHz korkeammat Boost-kellotaajuudet. Testejä tehtiin PCMark 10- ja Kraken JavaScrip Benchmark -ohjelmilla ja erot voivat olla pienempiä tai suurempia muilla testeillä. Myös prosessoriyksilö, käytetty emolevy ja jäähdytys voivat vaikuttaa tuloksiin. AMD käytti testeissään omaa referenssiemolevyään sekä Wraith Prism- ja Noctua NH-D15S -jäähdyttimiä.

AGESA 1003ABBA on jo julkaistu emolevyvalmistajien käsiin ja AMD:n mukaan lopullisia siihen perustuvia BIOS-päivityksiä on luvassa kuun loppuun mennessä. Tarkka aikataulu riippuu kustakin emolevyvalmistajasta. Korkeampien Boost-kellotaajuuksien lisäksi AGES A1003ABBA:n kerrotaan säätävän prosessorin kellotaajuuden säätelyn herkkyyttä siten, että työpöytäkäytössä ja muussa kevyessä käytössä prosessorin pitäisi pitää kellotaajuudet ja jännitteet nykyistä pienempinä. AMD on jo kerran aiemmin tehnyt vastaavan toimenpiteen, mutta uusi päivitys laajentaa sen vaikutusta aiempaa useampiin tilanteisiin.

Tom’s Hardware on saanut jo käsiinsä MSI:n X570 Godlike -emolevylle tarkoitetun 1003ABBA-beeta-BIOSin ja ajanut sillä alustavia testejä. Sivuston mukaan sekä Ryzen 7 3700X että 9 3900X saavuttavat uudella BIOSilla luvatut Boost-kellotaajuudet ja tietyissä tilanteissa ylikin, mutta vain paria ajettua testiä voidaan pitää tässä vaiheessa lähinnä suuntaa antavina. Lisäksi etenkin Ryzen 9 3900X:llä huomattiin erikoista käytöstä, kun Cinebench-testissä kellotaajuus tippui tuntemattomasta syystä aiempaa matalammaksi, mutta se saattaa olla vain beetaversion ongelmia.

Myös io-techin TechBBS-keskustelualueella vaikuttava Roger ’The Stilt’ Tolppola on ehtinyt katsastaa AMD:n Boost-korjauksen. Tolppola kertoo modanneensa Asuksen Crosshair-sarjan emolevyille korjatusta AGESAsta poimimansa SMU-firmwaren, joka pitää sisällään varsinaisen Boost-korjauksen. Omissa testeissään hän kertoo Ryzen 7 3700X:n, joka jäi aiemmin ytimestä riippuen 25 – 75 MHz vajaaksi Boost-kellotaajuuksista, kykenevän nyt boostaamaan luvattuun 4,4 GHz:iin seitsemällä ytimellä kahdeksasta.

Lähteet: AMD, Tom’s Hardware, TechBBS

This site uses XenWord.
;