Apple on käyttänyt Imagination Technologiesin PowerVR-grafiikkaohjaimia kaikissa A-sarjan järjestelmäpiireissään.

Imagination Technologies ja etenkin sen PowerVR-jaosto on nykyään tuttu yritys lähinnä mobiilipuolen grafiikkaohjaimistaan, vaikka PowerVR:n ura alkoikin PC-näytönohjaimista. Yhtiön suunnittelemia mobiilikäyttöön suunnattuja grafiikkaohjaimia ovat käyttäneet lukuisat eri järjestelmäpiirien ja prosessoreiden valmistajat, kuten Apple, Intel ja Samsung. PowerVR-grafiikkaohjainten lisäksi Imagination Technologies kehittää muun muassa MIPS-prosessoriarkkitehtuuria.

Nykyisin Imagination selvästi suurin asiakas on Apple, joka käyttää PowerVR-grafiikkaohjaimia itse suunnittelemissaan A-sarjan järjestelmäpiireissä. Imaginationin tuoreen lehdistötiedotteen mukaan pitkään jatkunut yhteistyö tulee kuitenkin loppumaan lähitulevaisuudessa. Apple on kertonut Imaginationille, että se uskoo hylkäävänsä PowerVR-grafiikkaohjaimet 15 – 24 kuukauden kuluessa.

Lontoon pörssissä listautuneen Imaginationin osakekurssille uutinen oli todellista myrkkyä, sillä sen arvo laski kertarysäyksellä noin 270 pennystä noin 100 pennyyn (1 punta on 100 pennyä). Alimmillaan osake on käynyt tänään noin 77 pennyssä ja uutista kirjoitettaessa osakkeen arvo on noin 97 pennyä.

Imaginationin lehdistötiedote asian tiimoilta herättää lukuisia kysymyksiä Applen järjestelmäpiirien tulevaisuudesta. Applen itsensä mukaan se olisi työskennellyt jo jonkin aikaa oman grafiikkaohjaimensa parissa, mutta tarkempia tietoja suunnitelmistaan se ei ole paljastanut pitkäaikaiselle kumppanilleen.

Kuten Imagination toteaa tiedotteessaan, on täysin uuden arkkitehtuurin kehittäminen rikkomatta sen patentteja erittäin vaikeaa ja kun soppaan lisätään esimerkiksi AMD:n, ARM:n ja NVIDIAn patentit, on sellaisen kehittäminen yksin liki mahdotonta. Realistisesti ajatellen Applen on siis solmittava kattava lisensointisopimus jonkun edellä mainitun yrityksen kanssa tai lisensoitava niiltä valmiita IP-blokkeja tai kokonainen grafiikkaohjain.

This site uses XenWord.
;