Apple siirtyy käyttöjärjestelmien nimeämisessä vuorilta aavikolle ja lupaa samalla ettei macOS- ja iOS-käyttöjärjestelmiä tulla yhdistämään yhdeksi.

Apple on esitellyt tänään WWDC 2018 -tapahtumassaan uuden version macOS-käyttöjärjestelmästä. macOS:n uusi versio on nimeltään Mojave. Uuden macOS:n versionumero on oletettavasti 10.14, mutta Apple on syystä tai toisesta jättänyt versionumeron mainitsematta tiedotteissaan.

macOS Mojave tuo tuttuun tapaan pitkän listan niin pieniä kuin isojakin päivityksiä. Yksi näkyvimmistä mutoksista on tuki käyttöliittymän tummalle teemalle, joka toimii luonnollisesti ainakin kaikilla Applen omilla ohjelmilla. Toinen helposti huomion kiinnittävä ulkonäköuudistus on kellonajan perusteella muuttuvat taustakuvat. Työpöydän järjestystä puolestaan pitää yllä uusi Stacks-ominaisuus, joka järjestää automaattisesti kaikki tiedostot ja linkit työpöydältä erillisiin kansioihin.

Käyttöjärjestelmän Finder-hakutyökalun tuloslistauksiin on tuotu uusi galleria-näkymä, joka on omiaan esimerkiksi oikean kuvan etsintään, kun kulloinkin aktiivinen tiedosto näkyy ruudulla isompana. Lisäksi Finderin oikea sivupalkki sisältää jatkossa kontekstitietoisia pikatoimintoja, kuten kuvan kääntäminen avaamatta erillistä ohjelmaa. Käyttäjä voi myös itse luoda omia pikatoimintojaan. Myös Quick Look -toimintoon on lisätty vastaavia pikatoimintoja kuten allekirjoituksen lisääminen PDF:ään tai videon yksinkertainen muokkaus.

Kuvankaappausten ottamista on helpotettu tuomalla juuri otetusta kuvankaappauksesta thumbnail-versio, jonka avaamalla kuvankaappausta on mahdollista muokata helposti ja nopeasti. Kuvankaappaustyökalu tukee jatkossa myös videon kaappaamista joko koko ruudulta tai käyttäjän rajaamalta alueelta. Myös kaapatuille videoille tarjotaan vastaava pikamuokkausmahdollisuus.

Applen Continuity on päivittynyt mahdollistamaan entistä saumattomamman yhteistyön eri laitteiden välillä. Käyttäjä voi jatkossa esimerkiksi macOS:ssä pyörivällä ohjelmalla valita kuvan ottamisen tai dokumentin skannaamisen, mikä käynnistää automaattisesti vaaditun ohjelman iPhonesta ja antaa mahdollisuuden liittää sillä otettu kuva nopeasti tietokoneella pyörivään ohjelmaan.

Apple on päivittänyt myös AppStoren käytänössä iOS 11:n tasolle ja sinne on luvassa lukuisia uusia merkittäviä ohjelmia, kuten Microsoftin Office 365 ja Adoben Lightroom CC. Ohjelmapuolella Apple on uudistanut myös mukana tulevien sovellusten valikoimaa Stocksilla, Apple Newsillä, Voice Memolla ja Homella.

Tietoturvapuolella macOS kysyy jatkossa käyttäjältä, saako tietty ohjelma käyttää esimerkiksi tietokoneen sijaintia, kameraa tai muuta vastaavaa lisälaitetta tai tietoa. Lisäksi Apple on parantanut Safarin seurauksenestoa estämällä esimerkiksi verkkosivuilla toimivien Tykkää- ja Jaa-nappuloiden sekä kommenttikenttien käyttämisen käyttäjän seuraantaan, ilman että käyttäjä on itse koskenut kyseisiin toimintoihin. Mikäli käyttäjä klikkaa esimerkiksi Tykkää-nappia, kysyy macOS saako verkkosivu seurata tekemisiäsi.

Apple esitteli jälleen Metal-grafiikkarajapintansa tarjoamia mahdollisuuksia, mutta uudet ominaisuudet jäivät useamman ulkoisen näytönohjaimen tuomiin suorituskykyparannuksiin niitä hyödyntävissä ohjelmissa sekä Create ML -ohjelmaan, joka mahdollistaa tekoälyn opettamisen suoraan Mac-tietokoneella hyödyntäen sen näytönohjaimen laskentavoimaa.

Apple antoi myös suoran vastauksen sitkeisiin huhuihin macOS:n ja iOS:n yhdistämisestä. Yhtiön mukaan käyttöjärjestelmien yhdistäminen ei kuulu yhtiön suunnitelmiin. Sen sijasta se tuo tiettyjä iOS-sovelluksia saataville myös macOS:lle. Suoraan ohjelmat eivät tule kuitenkaan toimimaan macOS:llä, vaan ne vaativat pieniä muutoksia koodiin, jota helpottamaan Apple on luonut erillisen työkalun. Ensimmäiset esimerkit tästä ovat Stocks, Apple News, Voice Memo ja Home ja ulkopuoliset kehittäjät pääsevät työkaluihin käsiksi ensi vuonna.

Apple macOS Mojave julkaistaan ladattavaksi ilmaisena päivityksenä myöhemmin syksyllä ja sitä ennen saataville tulee kehittäjille tarkoitettuja beetaversioita.

This site uses XenWord.
;