
Apple on esitelliyt WWDC19-tapahtumassaan kauan odotetun täysin uudistuneen ja erittäin järeän Mac Pro -työaseman. Samalla julkistettiin myös uusi 6K Retina -näyttö ja videokäyttöön suunnatun Afterburner-kiihdyttimen.
Apple odotutti käyttäjäkuntaansa pienen ikuisuuden uuden Mac Pron kanssa, sillä edellinen työasemasukupolvi julkaistiin jo 2013. Uutuus täyttänee kuitenkin kovimmatkin haaveet, sillä parhaassa konfiguraatiossaan siinä on laskentatehoa kuin pienessä pitäjässä.
Raudan lisäksi myös muotokieli on täysin uudistunut. Alumiininen työasema rakentuu teräsputkista valmistetun rungon ympärille siten, että putket muodostavat kotelon etu- ja takaosiin kantokahvat. Etumaski on rei’itetty koko alaltaan verrattain suurilla mutta kahdessa kerroksessa limittäin olevilla tuuletusaukoilla. Koko järkäle on ahdettu 52,9 x 45 x 21,8 cm:n koppaan ja sillä on painoa 18 kg.
Mac Pron sydämeksi on valittavissa 8 – 28 ytiminen Xeon W -sarjan prosessori, jonka tukena on 32 Gt – 1,5 Tt muistia. ECC:tä tukevat DDR4-muistit toimivat 8-ytimisellä DDR4-2666-nopeudella ja muilla prosessoreilla DDR4-2933-nopeudella. T2-tietoturvapiirin suojaamaa SSD-tallennustilaa on tarjolla 256 Gt, 1 Tt, 2 Tt ja 4 Tt. 1, 2 ja 4 Tt:n konfiguraatiot on toteutettu kahdella asemalla. Asemien perättäisluku- ja kirjoitusnopeuksiksi luvataan 2,6 ja 2,7 Gt/s.
Näytönohjainpuolelle Apple on esitellyt uuden MPX Module -järjestelmän. MPX-moduuliin voi valita Radeon Pro 580X:n (36 CU, 8 Gt), Radeon Pro Vega II:n (64 CU, 32 Gt) tai Radeon Pro Vega II Duon (2x 64 CU, 2x 32 Gt, Infinity Fabric -linkki grafiikkapiirien välillä). MPX-moduuleita voidaan puolestaan asentaa koneeseen kaksin kappalein, mikä tarkoittaa maksimissaan neljää 7 nanometrin Vega 20 -sirua täydessä konfiguraatiossa. Emolevyltä löytyy yhteensä seitsemän PCI Express x16 -kokoista liitäntää, joista kukin MPX-moduuli vie kaksi. Lisäksi emolevyllä on yksi PCIe x4 -liitäntä, johon on esiasennettu Applen I/O-paneeli.
Yhteen PCI Express -paikoista on luonnollisesti tarjolla Applen uusi Afterburner-kiihdytin sen ProRes- ja ProRes RAW -videokoodekeille. Kiihdyttimen luvataan kykenevän toistamaan samanaikaisesti kolmea 8K ProRes RAW- tai kahtatoista 4K ProRes RAW -videota. Koko komeudelle tarjoillaan virtaa 1400 watin virtalähteellä, jonka jatkuvaksi maksimitehoksi kerrotaan täkäläisellä jännitteellä 1280 wattia.
Toinen uutuus on 6K Retina- eli 6016×3384-resoluutiolla varustettu Pro Display XDR -näyttö. Näytön paneeli perustuu IPS-teknologiaan ja sen luvataan kykenevän ”XDR-toistoon” (Extreme Dynamic Range). Käytännössä tällä tarkoitetaan 1600 nitin piikkikirkkautta ja 1000 nitin jatkuvaa maksimikirkkautta, 1 000 000 : 1 -kontrastisuhdetta sekä laajaa P3-väriavaruutta ja 10-bittistä värisyvyyttä. SDR-tilassa näytön kirkkaus on rajoitettu 500 nitiin. Virkistystaajuus on maksimissaan 60 Hz.
Sekä uusi Mac Pro että Pro Display XDR -näyttö tulevat myyntiin syksyllä. Mac Pron lähtöhinta on 5999 dollaria ja kalliimpien optioiden hintoja voidaan vain arvailla tässä vaiheessa. Ilman jalkaa myytävän Pro Display XDR:n lähtöhinta on 4999 dollaria tavallisella lasilla ja nanopinnoitettuna mattaversiona 5999 dollaria. Pro Stand -jalan saa kaveriksi 999 dollarin hintaan ja VESA Mount -adapterin 199 dollarilla.
Lähde: Apple
Viimeisintä mac miniä mainostettiin räkitettävänä ja clusteroitavana.
Vai iMac Pro. Tosin maksaa Suomessa noin 5500 eurossa.
Tuohan on vielä halpa, jos vertaa esim. iMac pro:hon. Ja niinkuin joku tuossa aiemmin mainitsi, pyytää se HP:kin noista työasemistaan paljon, jopa enemmän kuin Apple. Mutta onhan tuo 1000e näytönjalka aika mielenkiintoinen. En usko, että Apple tulostaan sen varaan laskee. 😀
Aika harva tuon näytön ostajista siihen ostaisikaan tuota jalkaa, vaikka olisi paljon halvempikin.
Nuo näytöt korvaa käyttäjien edelliset huippunäytöt jotka on jo valmiiksi kunnon vesa-telineillä kiinni.
Jonkun mielestä $200 on tuosta ilosta aika tyyris hinta
Vähän huonosti kyllä "möivät" tuon näyttöjalan tuolla julkaisussa. Olisivat ennemmin ilmoittaneet hinnan oletuksena jalan kanssa ja sitten bonus mahdollisuutena ilman jalkaa halvempi hinta, niin olisi jäänyt kaikille parempi maku suuhun, vaikka lopputulos on sama 😀
Ei nyt ihan heti kotikäyttöön tulisi tuollaista tonnin jalustaa hommattua, mutta eipä nämä siihen ole tarkoitettukaan. Täällä aika usein kauhistellaan näitä Pro-koneiden ja niiden lisäpalikoiden hintoja, mutta näiden kohderyhmänä ovat pääasiassa yritykset. Ehkäpä isommille firmoille, joissa ei välttämättä pienyrittäjän tapaan tarvitse ihan joka pennin päälle katsella. Toki voittoa isotkin firmat tavoittelevat, mutta työkalut on oltava kunnossa ja yleensä ne parhaat mahdolliset, ja mahdollisimman varmatoimiset ilman "tuotantokatkoja". Jos mietitään ihan tuollaisia nykyaikaisia sähkösäätöisiä toimistopöytiäkin, joita meilläkin on töissä sadoilla työntekijöillä. Hyvin yksinkertainen rakenne lastulevy- tai MDF-kansineen ja yksinkertainen säätötekniikka, mutta hintaa tuollaisellakin on se lähemmäs 4000€. Työtuolitkin ovat lähemmäs tonnin tuoleja, eikä niitä alle parin sadan euron pelijakkaroita Gigantista. Tietokoneet tulevat "kalliina" valmiskoneina suoraan maahantuojalta, sen sijaan että joku firman IT-nörtti ruuvaa jokaiselle kustomoidun koneen halvimmilla osilla. Tai jos miettii jotain pieniäkin konepajoja, joissa modernit CNC-työstökoneet ovat satojen tuhansien eurojen arvoisia, niin eipä jotkut muutaman kymmenen tonnin tietokoneet nyt millekkään elokuvastudiolle tai levytysyhtiölle valtava investointi ole.
Toki en nyt ihan usko, että tolle jalustalle niin suurta kysyntää on elokuvastudioissa.. Ehkä toi on enemmänkin jonkun design-suunnittelutoimiston juttuja, joissa halutaan mahdollisimman tyylikkäästi pitää kaikki esillä.
@Lämpöpumppu Täysin samaa mieltä. Se mun pointti olikin tuossa jalassa, että aika vaikea keksiä kohderyhmää sille. Suurin osa tuon ostajista käyttää vesa-kiinnikkeitä ->ei osta jalkaa. Semmoinen harrastelija/puoliammattilainen, joka tarvitsee jalan, tuskin ostaa sitä tuhannella eurolla.
Eiköhän siitä tule 3. osapuolen versioita aika äkkiä saataville.
Eikö tuo ollut joku melko ovela pikakiinnitys, jossa isohko magneetti keskellä? Veikkaan Applen suojanneen tuon designin, jos ovat, niin ainakaan länsimaissa voi olla turha etsiä tarvikekiinnitystä.
Lisäksi, jos hommaat noin 5000 euron näytön, niin oletko heti ensimmäisenä pihistelemässä siitä sitä kannattelevan osan laadusta, 200 euroa ei kuitenkaan ole niin paljoa mielenrauhasta. (Ei sillä, Apple taisi iMac Pron jalan kohdalla tehdä itse aikalailla pohjanoteerauksen niiden surkeaakin surkeampien aivan liian pienten ö-laatuluokan ruuvien kanssa.)
Onkohan näytön kiertotoiminto jalassa vai siinä pikakiinnityksessä? Ts. onko myös VESA-sovitteessa tuo 90 asteen kiertomahdollisuus?
Näinhän se menee PC-puolellakin, tosin sillä erolla että merkki-PC:n kanssa joku voi luulla ostavansa standardia rautaa..
Koomisin detalji tuohon 6000$ "hinnat alkaen" -kokoonpanoon on että tuolla rahalla saa peräti 256GB SSD:n
Varmasti joku pineapple merkkinen aliexpress kiinamalli pikakiinnitys on pian myynnissä 25 eurolla.
Tuunatumpi veriso maksa jokusen dollarin enemmän… The top-specced Mac Pro could cost around $45,000
Ei tuossa perusmallissa ole ainakaan mitään tolkkua, kun 6k€ lähtee samalta puljulta iMac Pro. Siinä tulee helvetin hyvä näyttö mukana ja paremmalla näytönohjaimella vielä.
Mitä nyt vähäisesti noita hinnat alkaen mallien työasemia tunnen, niin eikö työasemissa usein ole ihan ideana säilyttää vain ja ainoastaan se käyttöjärjestelmä sekä mahdollinen softa siellä asemalla ja loput käsiteltävät tiedostot ovat sitten keskitetysti sekä varmistetusti siellä palvelimella 10gb verkon takana?
Eli äkkiseltään järkeenkäypä ratkaisu pistää tuo pieni kovalevy tuohon, kun sitä tilantarvetta ei kovinkaan valtaisasti ole.
Mitään järkeä ei ainakaan ole verrata mihinkään iMac Prohon, kun se ei yksinkertaisesti käytännössä ole päivitettävissä eikä yhtä järkevästi yhdistettävissä mihin tahansa referenssinäyttöön.
Mielenkiintoista näissä todellississa Pro -mallin koneissa tällä hetkellä on lähinnä se, että poikkeuksellisesti esim. CPUt vanhenevat pitkästä aikaa aika nopeasti. Esim. 8 ydintä tuntui vielä pari vuotta sitten työasemaluokalta, mutta nyt se alkaa olla ihan normikamaa. Applen yleensä järkyttävän hidas päivitystahti sitten laskee näiden kilpailukykyä huomattavasti pitkällä aikavälillä, ellei Apple muuta tyyliään ja päivittele näitä ammattiluokankin vehkeitään hieman useammin, kuin TrashCaniaan.
Kyllä saa olla latvasta laho että tuollasen laittaa tai yleensäkin jo alkaen mallia…. ei voi kun nauraa noille hinnoille…:kasetti:
Power Mac G5 oli aikanaan hemmetin tyylikäs laitos, ei tämä juustoraastin pääse vielä lähellekään tuota tyylikkyydessään. Tosin kyllä tämäkin sitä aiempaa roskapönttöä hienompi on.
No eipä nämä nyt normikuluttajien olekaan. Vähän eri tarve jossain elokuva/animaatiopuolella jossa tuollaiset summat on "viikkorahoja"
Ajatus nyt lähinnä että samaan rahaan saa tehokkaampaakin rautaa….
Ei oikein saa jos haluaa ajaa MacOS:ää, eikä halua hakkeroida laittomalla käyttöjärjestelmällä.
No, siinä mielessä kyllä, että kallein normaali iMac maksaa vähemmän ja siihenkin saa 8-coren, up-to 64GB muistia ja ihan ripeän Vegan näyttikseksi.
Lue hieman tän ketjun viestejä, esimerkiksi mun aikaisempi viesti. Vähääkään isommilla yrityksillä ei ole intressejä tuhlata resursseja mihinkään itse kasattuihin purkkaviritelmiin, vaan haetaan valmis ratkaisu. Tietokone on yritykselle työkalu, ja mitä vähemmän resursseja joutuu käyttämään työkalujen kanssa säätämiseen, sitä enemmän resursseja on varsinaiseen ydinbisnekseen.
Noiden Pro-vehkeiden hintaan kuulunee myös astetta parempi support?
Taitaa mennä valtaosa nimenomaan yrityksille noista.
Yrityksillä nyt on omat tuet ja isoilla asiakkailla omat hinnat, mutta niihin pääsee käsiksi vain ne yritykset, ei kuluttajat jotka päättää ostaa Mac Pron omaksi Youtube renderöintikoneeksi
Ehkä jos verrataan tuota hinnat alkaen mallia johonkin itsekasattuun. Siihen tosin ei saa Final Curtis yms softia joiden takia näitä ostetaan.
Niinpä. Mitäpä ne siellä jossain Pixarin, WB:n yms editointistudioissa tietää mikä on parasta.
Totta tietysti tuo mutta muilla markkinoilla taitaa olla menekki olematon…
Joskus käy myös niin, että yritysrauta aiheuttaa ihan jäätävää säätämistä, ainakin jos ei ole valmis syytämään järjettömiä määriä rahaa saatuun hyötyyn nähden:
Yksi tarina oikeasta elämästä:
Minusta ongelma on prosesseissa ja byrokratiassa, ei lenovon raudassa.
Jos firman prosessit ovat niin onnettomat, että siellä ei pysty ostamaan multimedia-pc:tä lähimmästä ATK-kaupasta, niin ei se ole Lenovon vika.
Mutta tehokkainta käyttöjärjestelmää ei saa.
Tämähän se. Porukalla tuntuu unohtuvan se, (tai sitten tahallaan ei haluta ymmärtää, koska kyseessä Apple) että tuossa koneessa maksaa vähän muukin kuin ne komponentit.
Lähinnä tässä on kai mietitty sitä, että se käyttis on tässä karvalakki-pro:ssa suhteellisesti kalliimpi, kuin muissa maceissa. Ymmärtääkseni noissa on ihan sama käyttis kuin vaikka iMaceissa?
En itse ole hintoja tarkastanut, mutta Linusin videossa laskivat muistaakseni sille hintaa melkein kolme tonnia tuossa kuuden tonnin koneessa.
Itselle on vähän epäselvää nimenomaan kenelle tuo kaikkein halvin Mac Pro on tarkoitettu. Saako sillä konfiguraatiolla oikeasti jotain tehtyä, mitä ei saa iMac Prolla, joka maksaa about saman. iMac Prossa on vielä enemmän tallennustilaa, parempi näyttis ja se 5K-näyttö.
Halvimpaankin koneeseen saa paljon muistia ja/tai reippasti näyttistehoa jos oma workflow hyötyy esim 4x Vega setistä.
Joo siis saahan siihen lisättyä vaikka mitä, mutta aloitushinta on mun mielestä jopa Macista aika suolainen.
Paras ostos on tuo 199$ vesa-adapteri näyttöön. 1000$:n jalka näyttää rinnalla halvalta.
Olisko se tuo afterburner sitten, mikä saa jonkun tuon ostamaan? Äkkiseltään ajateltuna en itsekään ymmärrä, miksi joku ostaisi tuon vs. iMac Pro:n. Kalliimmat mallit asia erikseen.
Tarkoitin lähinnä kommentillani ylipäätään sitä, miten tämä(kin) on automaattisesti kallis, koska samat osat saa halvemmalla kaupasta. Maksaahan ne pakettikoneetkin enemmän kuin osista kasattuna itse ja niissä ei valmistaja tee kaikkea tuotekehitystä eikä käyttistä itse.
Kaikki Applen taloustilanteesta vähänkään perillä olevat ihmiset ymmärtävät kyllä sen, ettei tuotteiden hintaa voi perustella ohjelmistokehityksen kustannuksilla. Applen voittomarginaali on historiallisen korkea. Paskapuhetta.
Kuten tuossa aikaisemmin sanoin: Applen hinnoittelu perustuu siihen, että se haluaa tuotteistaan karkeasti 40-60% katteen, joistain asioista enemmänkin (SSD upgradet). Apple jättää mielummin tuotteet valmistamatta ja myymättä kuin tinkii katteistaan.
Tuli tästä mieleen ensimmäisiä kesäduuneja Iskun myymälässä. Toimistopuolen pomo sanoi että hinnasta purnaaville tuulipuvuille voi sanoa et "menkää köyhät Sotkaan siitä" 😀
Firmat osti niitä tonnin toimistotuoleja kontillisen, niin ei tarvinnut peruskuluttajien mielipiteistä välittää.
Kuinkahan suuri todennäköisyys on, että Apple tietoisesti hinnoitteli tuon jalan naurettavan kalliiksi? Eräällä ulkomaisella "hupi"sivustolla porukka on antanut ilmaista mainosta pari päivää. Ja nyt nähtävästi MSI on sortunut samaan.
Olisinko muuten kuullut näistä julkaisuista? Kaiketi en, koska olen niitä jotka kantaa hiekkaa lattioille kengänpohjissa. Olinko edes huomannut tätä artikkelia? En. (Sori Petrus.)
En msi:nä keulisi, kun applelta saa 5k imacin kun laittaa muutaman satasen tuohon päälle. Samaa mietin kuin aeba yllä.
Steelseries laittoi omalle fb-sivulleen myös jotain. En nyt puhelimella jaksa linkata.
Käytännössähän tuon saa jos tuota kikkaretta haluaa käyttää…
Teoriassa kyllä, käytännössä toimivuus on sitten jo ihan eri juttu. Ei jossain animaatiostudioöla/leffastudiolla aleta mitään hackintoshia kasaamaan että voidaan pc:llä ajaa MacOS ja Final cut Pro X:ää. Saati että siel alettaisiin heti kasaamaan custom osista koostuvat myllyt jne.
No, on tapahtunut kehitystä myös siihen suuntaan että useampi laitevalmistaja toimittaa koneita esiasennetulla Linuxilla jos haluaa hyvää toiminnallisuutta edullisesti. Vuonna 2019 kaukana on ne ajat kun Linuxia käyttääkseen pitäisi olla jokin koodivelho.
Jaa en oo missään vaiheessa puhunutkaa mistään pixarin studiosta….kai tuolla muutakin voi tehdä kun videon editointia ja kuvan käsittelyä vai voiko!?
Voithan sä ostaa vaikka ferrarin peltojen kyntämistä varten, mutta veikkaan että siihen on parempiakin vehkeitä. Pointtina ehkä se, ettei noita ole tarkoitettu mihinkään normaaliin työpöytäkäyttöön vaan työkaluksi sitä tarvitseville aloille.
Niinno tässähän sitä kynnetään sitä peltoa ferrarilla, kun oikeat toimijat tekee sitä useammalla koneella hajautetusti ts. klusterissa.
Ai meinaat että siellä "oikeilla toimijoilla" olisi tässä tapauksessa käytössä vain yksi Mac Pro?
No joo antaa olla. Mutta kismitti mitä täällä käsitetään mitä työkaluja käytetään.
Miten hyvin Linuxissa toimivat: Final Cut, Avid Pro Tools, Vegas Pro, Logic Pro, Cinema 4D, Microsoft Office, Autodeskin ja Adoben sovellukset lisäreineen ja plugareineen?
Kyseessä ovat erittäin suositut työkalut mm. media-, elokuva- ja suunnittelualoilla.