macOS 10.15 eli Catalina tuo mukanaan muun muassa Sidecar-ominaisuuden, mikä mahdollistaa iPadin käytön Macin kakkosnäyttönä ja Apple Pencilin avulla korkealaatuisena piirtopöytänä.

Apple esitteli WWDC19-tapahtumasssaan myös macOS-käyttöjärjestelmän seuraavan version. Catalina-koodinimellä kruunattu käyttöjärjestelmäpäivitys tulee olemaan macOS:n versio 10.15.

macOS Catalinan myötä Apple siirtää iTunesin viimein historiaan ja korvaa sen Music, Podcasts ja TV-sovelluksilla. Gatekeeper-tietoturvasovellus skannaa jatkossa kaikki sovellukset ja uusien oletussääntöjen mukaan sovellusten pitää erikseen pyytää lupa päästä käsiksi käyttäjän tiedostoihin. ScreenTime kertoo käyttäjälle puolestaan kauanko mitäkin sovellusta on käytetty päivittäin.

macOS Catalina tuo mukanaan myös ääniohjauksen koko käyttöjärjestelmälle. Ääniohjaus perustuu Sirin äänentunnistukseen ja navigointia helpottamaan näytön voi jakaa ruudukkoon ja eri toiminnoille on tullut selkeät merkinnät äänikomennoista. Sovelluskehittäjille on puolestaan tarjolla uusia rajapintoja iPad-sovellusten tuomiseksi macOS:n puolelle helposti ja nopeasti.

Kenties mielenkiintoisin uudistus on kuitenkin Sidecar. Sidecar mahdollistaa tuettujen iPad-taulutietokoneiden käytön toisena näyttönä macOS:lle. Mikäli käyttäjältä löytyy myös Apple Pencil -stylus, voidaan iPadia käyttää korkeatasoisena piirtopöytänä tuetuissa sovelluksissa. Sidecar toimii langattomasti, mikä helpottaa varmasti iPadin hyödyntämistä kakkosnäyttönä etenkin reissussa.

Applen macOS Catalina on saatavilla beetaversiona välittömästi Apple Developer Program -ohjelman kautta. Virallisesti ilmainen käyttöjärjestelmäpäivitys julkaistaan kaikille ensi syksynä ja se tukee kaikkia vuoden 2012 puolivälissä tai myöhemmin julkaistuja Mac-tietokoneita.

Lähde: Apple

This site uses XenWord.
;