Yhtiö kertoi kesäkuussa 2020 päivittävänsä koko Mac-linjaston Arm-aikakauteen noin kahdessa vuodessa, mutta Arm-Mac Pro antaa odotuttaa itseään edelleen hamaan tulevaisuuteen.

Applen siirtymä x86:sta Arm-arkkitehtuuriin Mac-tietokoneissa on onnistunut paremmin kuin moni uskoikaan. Kenties juuri menestyksen vuoksi onkin jäänyt huomaamatta, että yhtiön alkuperäinen lupaus Arm-siirtymästä on jäänyt puolitiehen.

Apple kertoi kesäkuussa 2020 siirtyvänsä Mac-tietokoneissa x86:sta Arm-arkkitehtuuriin ja yhtiön itse kehittämiin järjestelmäpiireihin. Samalla luvattiin, että siirtymä tulisi tapahtumaan noin kahdessa vuodessa, mikä on ylittynyt jo selvästi.

Mistä sitten kiikastaa? Järeistä Mac Pro -työasemista. Bloombergin raportin mukaan Apple aikoi tehdä alun perin Mac Pro -työaseman M1 Ultra -järjestelmäpiirillä, mutta sen päädyttyä Mac Studioon ei yhtiö nähnyt enää järkeä erillisessä Mac Prossa samalla piirillä. Sen sijasta katseet siirrettiin suoraan seuraavan sukupolven piireihin.

Bloomberg kertoo Applen päättäneen jo hyvissä ajoin julkaista Mac Pro -tietokoneet sekä kahden sirun M2 Ultra- että huhutulla neljän sirun M2 Extreme -järjestelmäpiireillä. M2 Ultrassa olisi huhujen mukaan yhteensä 24 prosessoriydintä ja 76 grafiikkaydintä, kun M2 Extreme tuplaisi nämä 48:aan ja 152:een. Muistia M2 Ultrassa huhutaan olevan jopa 192 Gt ja Extremessä siten 384 Gt.

Nyt näihin suunnitelmiin on tullut kuitenkin jälleen muutoksia. Bloombergin mukaan M2 Extreme on kuopattu kaikessa hiljaisuudessa liian kalliina. M2 Extremellä varustetun Mac Pron olisi arvioitu kustantavan jopa 10 000 dollaria, mikä rajoittaisi sen markkinoita jo liikaa suhteessa kehityskuluihin.

Valitettavasti mitään tietoa Mac Pron, vaikka sitten vain M2 Ultra -järjestelmäpiirillä, julkaisusta ei vielä ole. Nykyinen Mac Pro Intelin Xeon W -prosessoreilla ja AMD:n Radeon Pro -näytönohjaimilla julkaistiin vuonna 2019, mutta sitä on sittemmin päivitetty esimerkiksi uusilla näytönohjainoptioilla.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;