Cortex-A77:n kerrotaan parantavan ytimen IPC:tä 20 %:lla edeltävän sukupolven A76:een nähden.

Arm on esitellyt Computex-hälinän taustalla uuden Arm-prosessoriytimen ja Mali-grafiikkaohjaimen. Uusi Arm-ydin tottelee nimeä Cortex-A77.

Armin mukaan Cortex-A77:ssa on keskitytty muun muassa ytimen IPC:n parantamiseen. Yhtiön mukaan samalla 7 nanometrin valmistusprosessilla ja 3 GHz:n kellotaajuudella A77 peittoaakin edeltävän A76:n 20 prosentin erolla. Yleisellä tasolla Armin mukaan A77 parantaa kokonaislukunopeutta 20 %, liukulusuorituskykyä 35 % ja muistikaistaa 15 %. Tehonkulutuksesta ei ole kuitenkaan jouduttu tinkimään, vaan kulutuksen pitäisi pysyä Cortex-A76:n tasolla.

Cortex-A77 on rakennettu A76:n pohjalta, mutta siinä on myös selkeitä muutoksia. Ytimen haarautumisen ennustajan kaistanleveys on kaksinkertaistettu ja sen tarkkuutta ennustuksissa on parannettu. Lisäksi haarautumisen ennustajan välimuistien kokoa on kasvatettu joka osa-alueella. Prosessorin front-endiin on lisätty myös uusi macro-op-välimuisti.

Syvemmälle sukellettaessa käskynjakaja on levennetty ja se sylkee nyt ulos kuusi käskyä kellojaksoa kohti ja out-of-order-suoritukseen mahtuu nyt kerralla 160 käskyä. Varsinaista suoritusosastoa on parannettu nostamalla kokonaislukulaskujen kaistaa 50 %:lla ja lisäämällä toinen AES-kryptauslinja edellisen rinnalle. Muistipuolen load- ja store-yksiköiden kaista on niin ikään kaksinkertaistettu.

Syvällisempää tietoa uudesta arkkitehtuurista on saatavilla esimerkiksi AnandTechin artikkelista.

Lähde: Arm

This site uses XenWord.
;