Base Frequency Boost -teknologia nostaa kerroinlukollisten prosessoreiden PL1-arvon 65 watin TDP:stä 125 wattiin asti ja nostaa sen mukana kellotaajuutta niin korkealle, kuin jäähdytysratkaisu ja PL1-arvo mahdollistavat.

Intel julkisti eilen uudet 10. sukupolven Core-työpöytäprosessorinsa ja sen myötä 400-sarjan piirisarjat LGA 1200 -emolevyille. Suurin osa emolevyistä noudattaa ominaisuuslistallaan varsin perinteistä kaavaa, mutta ASRock on päättänyt lisätä omiin emolevyihinsä suorituskykyä kerroinlukottomilla malleilla parantavan teknologian.

Kaikille tuttuun tapaan Intel sallii prosessoreidensa ylikellottamisen vain K-sarjan kerroinlukottomien mallien kohdalla ja vain Z-sarjan emolevyillä. ASRockin uusissa 400-sarjan emolevyissä tämä ei pidä kuitenkaan täysin paikkaansa. Aika näyttää, saako ASRock pitää uuden ominaisuuden käytössä, sillä Intel on aiemminkin estänyt mikrokoodipäivityksillä vastaavat tempaukset.

ASRockin uusi ominaisuus tottelee nimeä BFB- eli Base Frequency Boost -teknologia. Sen avulla ASRockin 400-sarjan emolevyillä, myös muilla kuin Z-sarjalaisilla, on mahdollista käytännössä ylikellottaa kerroinlukollisia prosessorimalleja. BFB-teknologian avulla on mahdollista ajaa 65 watin TDP-arvolla varustettuja prosessoreita aivan kuin niiden TDP-arvo olisi samat 125 wattia kuin kerroinlukottomilla malleilla. Käytännössä tämä toteutetaan nostamalla emolevytasolla prosessoreiden PL1-arvo vastaamaan kerroinlukottomia malleja.

ASRockin kaaviokuvan mukaan ääriesimerkkinä Core i9-10900 toimisi normaalisti 65 watin TDP:llä noin 2,6 GHz:n kellotaajuudella eli jopa alle virallisen peruskellotaajuuden, mutta BFB-teknologian avulla prosessori toimisikin 3,7 GHz:n kellotaajuudella. Core i5-mallit puolestaan rikkoisivat BFB:n avulla 4 GHz:n rajan normaalissa toiminnassa. Toteutuvat kellotaajuudet riippuvat yhtiön mukaan käytettävästä jäähdytysratkaisusta.

Lähde: ASRock

This site uses XenWord.
;