Asuksen mukaan SSD-asema toimii PCIe Gen 5 -nopeudella jos sekä asema että emolevy tukevat sitä, vaikka itse näytönohjain tukee vain PCIe Gen 4 -nopeuksia.

Näytönohjainmarkkinoilla ei ole nähty toviin mitään erikoisempia uutuuksia, vaan lähinnä olemassa olevien konseptien viilaamista. Asuksen uusi Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD -näytönohjain haluaa tehdä tähän poikkeuksen vaikkei kaikki markkinointilauseet ihan nappiin osukaan.

Asus Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD on yhtiön mukaan maailman ensimmäinen M.2 NVMe -liittimellä varustettu näytönohjain. Käytännössä kuluttajan kannalta asia pitääkin paikkansa, mutta AMD ehti julkaisemaan ammattilaismarkkinoille kahdella NVMe M.2 SSD -asemalla varustetun Radeon Pro SSG:n jo vuonna 2016.

GeForce RTX 4060 Ti:n käyttämä AD106-grafiikkapiiri tukee vain PCIe 4.0 x8 -väylää, vaikka näytönohjaimissa fyysinen liitin onkin lähes poikkeuksetta x16-kokoa. Asus on hyödyntänyt yli jääviä kahdeksaa linjaa neljä linjaa syövälle M.2-asemalle ja toteuttanut sen vielä PCIe 5.0 -yhteensopivasti; jos sekä SSD-asema että käyttäjän emolevy mahdollistavat PCIe 5.0 -tuen, toimii SSD sen mukaisella nopeudella vaikka näytönohjain jääkin PCIe 4.0 -nopeuksiin.

Asus järkeilee M.2-aseman sijoittamista näytönohjaimeen ennen kaikkea sen jäähdytystehon vuoksi. Vaikka nykyistenkään PCIe 5.0 -asemien kulutus ei wateissa laskien ole paljoa, on niidenkin wattien jäähdyttäminen pieniltä piireiltä sen verran haastavaa, että useat valmistajat ovat jo turvautuneet aktiivijäähdytykseen. Näytönohjaimen kaksituulettimisen jäähdyttimen luvataan pitävän SSD-aseman jopa 40 % viileämpänä, kuin emolevylle asennettuna, joskin vertailukohdan yksityiskohtia ei vaivauduttu paljastamaan.

Itse näytönohjaimen osalta Asuksen uusi Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD ei massasta eroa. Käytössä on tutut 4352 CUDA-ydintä, 136 teksturointiyksikköä, 48 ROP-yksikköä, 34 RT-yksikköä ja 136 tensoriydintä, joiden jatkeena on 8 Gt 18 Gbps:n GDDR6-muistia 128-bittisen muistiväylän jatkeena. GPU:n kellotaajuudeksi kerrotaan vakiona 2565 MHz ja OC-tilassa 2595 MHz ja virtaa syötetään yhdellä 8-pinnisellä lisävirtaliittimellä.

Hauskana anekdoottina lisättäköön se, että vaikka M.2 NVMe -paikka on tarkoitettu SSD-asemille, on kyse pohjimmiltaan vain PCIe-linjoista. Asus onkin ehtinyt jo esittelemään leikkimielellä kokoonpanoa, jossa SSD:n sijasta liittimeen oli kytketty GeForce RTX 4090.

Asus ei tiedottanut milloin Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD saapuu lähikaupan hyllyyn tai miten sen hinnoittelu eroaa Dual GeForce RTX 4060 Ti:stä ilman SSD-paikkaa.

Lähde: Asus

This site uses XenWord.
;