Scythen Computex-messuilla esittelemä Fuma 3 -tuplatornicooleri on saapumassa vihdoin myös täkäläisten jälleenmyyjien valikoimiin. Aiemmin tänä vuonna se on jo saapunut myyntiin Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Fuman aiemmat sukupolvet tulivat tunnetuksi hyvästä suorituskyky-hinta-suhteestaan sekä alhaisesta melutasostaan. Scythen mukaan Fuma 3:ssa on keskitytty ilmavirtaoptimointeihin sekä tihennetty jäähdytysrivastoa.
Kooltaan Fuma 3 ei ole tuplatornicoolerimarkkinoiden suurimpia, vaan luottaa tuttuun tapaan hieman maltillisempiin ja samalla yhteensopivampiin ulkomittoihin. Painoakin on ”vain” hieman yli kilo, siinä missä suurimmat kilpailijat heilauttavat vaa’an yli 1,5 kiloon. Valmistaja mainostaa 154 mm korkean coolerin sopivan käytettäväksi jopa mini-ITX-kokoonpanoissa. Tornirakenne on epäsymmetrinen ja mahdollistaa muistipaikkojen esteettömän käytön sekä asemoi coolerin hieman kauemmas näytönohjaimen puolelta.
Fuma 2 rev. B -mallin tapaan tuulettimiksi on valittu Kaze Flex II 120 mm PWM -mallit, joista ulompi on 15 mm paksu ja sisempi 26 mm paksu. Lisäksi tuulettimet pyörivät vastakkaisiin suuntiin korkeamman staattisen paineen sekä tasaisemman ilmavirran luomiseksi. Molempien tuulettimien kierrosalue on 300-1500 RPM.
Scyrthe Fuma 3:n tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 138 x 154 x 128 mm (L x K x S)
- Paino: 1095 grammaa
- Materiaali: Kuparinen pohja ja lämpöputket, alumiini, nikkelipinnoite, muovi
- Lämpöputket: 6 x 6 mm
- Tuulettimet:
- 120 x 120 x 26 mm Kaze Flex II (300-1500 RPM, 16,9~67,62 CFM, 0,075~1,50 mmH²O, 4,0~28,6 dBA)
- 120 x 120 x 15 mm Kaze Flex II Slim (500-1500 RPM, 8,16~39,44 CFM, 0,045~0,96 mmH²O, 2,58~23,8 dBA)
- Yhteensopivuus: LGA115x/1200/1700(2011/2066, AM4, AM5
Fuma 3:n odotetaan saapuvan pohjoismaisten jälleenmyyjien varastoon joulukuun alkupuolella. Hinta.fi-palvelun mukaan Fuma 3 on listattuna suomalaisissa verkkokaupoissa edullisimmillaan 60 euron hintaan.
Ja kumpikaan ei ole 25mm paksu, niinkuin normaalit tuulettimet. Kehopositiivisuus ei ole tässä suotavaa, kun noita olisi tarpeen vaihdella, jos tuota aikoo käyttää 5v+.
Kyllä nuo lämpöputket aina sen verran antaa periksi että saa tarvittaessa väännettyä 25-30mm välille. 😉
Aiempien Scythen jäähyjen perusteella näihin ei edes kannata harkita muita kuin näitä kyseisiä tuulettimia. Nämä on suunniteltu toimimaan noilla kyseisillä tuulettimilla ja muilla ropelleilla toimivat huonosti.
15mm on aikapitkälti standardi "slim" tuulareille ja niitä löytyy useilta valmistajilta. 26mm ei luulisi myöskään olevan ongelma, 24mm sen sijaan olisi.
Vastakkaisiin suuntiin pyörivät tuulettimet ovat täysin turhia, sanoisin enneminkin markkinointisyistä mukana.
Tuulettime turbulenttinen ilmavirta ”laminarisoituu” rivastosta läpi mentäessä jolloin seuraavan tuulettimen pyörimissuunalla ei ole merkitystä.
Jos välissä ei olisi rivastoa niin silloin vastasuuntalla on isoja etuja.
Sinäänsä toimivan näköinen kokonaisuus, mitä nyt tuuletinkoot edellämainittuna.
Samat erisuuntiin pyörivät tuulettimet on ollut käytössä jo aiemmissa Fuma-malleissa, eli ei sen suhteen mitään uutta. Testistä en uskalla luvata tässä kohtaa mitään, testimetodeja pitäisi muuttaa, koska prossut ovat muuttuneet viime vuosina niin paljon ettei vanha tapa ole enää kovin toimiva.
Kellot ja kulutus vaihtuvat riippuen lämmöistä jne? Joo, tekee kyllä cooleritestauksesta hankalaa kun järjestelmässä on feedback-loop.
Pitäisi hommata vaan joku säädettävätehoinen keinokuorma.
Olen tätä vastaan. Sitten tulee keinotekoinen testi, joka ei vastaa todellisuutta
Mieluummin niin, että ajetaan esim. Cinebench ja sen tulokset ja lämpötilat on tuloksissa. Näin käyttäjä suunnilleen tietää, mitä on odotettavissa.
Eipä se tasaisesti watteja puskeva keinokuorma oikein vastaa todellista käyttötilannetta. Tuo prosessorien automaattinen boostailu ja idlailu aiheuttaa sen, että jäähdyttimen pitää pystyä poistamaan IHS:stä nopeasti kasvavia lämpökuormia. Hypoteettisesti meillä voisi olla jäähy joka jaksaa pitää jatkuvan 150 watin kuorman vaikkapa 75-asteisena kun huoneenlämpö on 20 astetta, mutta se jäähy reagoisikin sitten hitaasti muuttuvaan kuormaan, jolloin äkillinen 200 watin rasitus aiheuttaisi throttlaamista. Sitten vastaavasti voisi olla toinen jäähy, joka ei jaksa jatkuvaa kuormaa kuin 130 wattia, mutta se siirtää energiaa IHS:ltä nopeammin rivastoon ja pystyy hoitamaan esim. 30 sekuntia kestävän 200 watin kuorman ilman että prosessori throttlaa, mutta 30 sekunnin jälkeen siilin jäähdytyskapasiteetti on saturoitu ja prosessori alkaa throttlaamaan.
missä toi prossun tehon pudotus alkaa, tarvittaessa vidoekameraa hyväksi käyttäen, ettei tarvitse siinä vieressä kytätä. Sekä vaikka kahta eri ohjelmaa, esim. toi Cinebench ja
joku peliin liittyvä tehoa vaativa, verraten. Sekä verrokiksi toi Noctuan d-15. Kuvasta päätellen voi hyvinkin olla sitä omianaisuuksiltaan sitä lähellä.
Tossa jäi myös mitettimään, miksi on päädytty noin suureen ripojen (15mm vs 26mm) syvyyseroon, mitä hyötyä tuolla saavutetaan.
Kun toi ilmestyy ehkäpä saadaan testiä tänne meidän käyttäjien toimesta.
Olen hsalosen ja moukulan kanssa samoilla linjoilla siitä, että synteettinen lämpökuorma ei ole hyvä tapa testata prossucoolereita käytännönläheisesti, ainakaan niin että se on ainut testimetodi. Tuo hsalosen ehdottaman tyylinen tapa on täälläkin ollut mielessä, eli cinebench tms. rasitusta ja mahdollisesti myös sen tehorajan hakemista, jolla lämpötilat ei piikkaa vielä maksimiin näillä kuumana käyvillä prossuilla, kuten 13900K ja 14900K yms.
Ei keinokuorman tarvitse olla tasaisesti watteja puskeva, vaan deterministisesti / hallitusti säädettävä.
Tyyliin ajetaan cooleria 20W idle-tehoilla "esilämmittämiseksi" ja sitten nostetaan 250W:hen turbo-ikkunan ajaksi ja sen jälkeen palataan TDP:hen 30min ajaksi ja verrataan coolereiden tuottamia lämpötilakäyriä.
No joku tuommoinen tietenkin voisi olla hyvä. Saisi varmasti jokaisella testiajolla samanlaisen rasituksen.
https://www.youtube.com/watch?v=jfnWstf7jTU
Tuossa yksi arvostelu ja ihan ok jäähy kunhan sen saa siihen 60€ hintaan.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä