Broadcomin vihamielisiksi käyneet ostoaikeet Qualcommista saivat tylyn lopun, kun Yhdysvallat totesi mahdollisen kaupan voivan vaarantaa valtion turvallisuuden.

Viime vuoden loppupuolella alkoi pienimuotoinen saaga, jossa Broadcom pyrki ostamaan kilpailevan Qualcommin vihamielisellä yrityskaappauksella eli nurkanvaltauksella. Broadcom tunnettiin aiemmin nimellä Avago, kunnes se osti aiemman Broadcom-yrityksen ja vaihtoi koko konsernin nimen Broadcomiksi.

Broadcom on tehnyt viime vuoden lopulta lähtien useita ostotarjouksia Qualcommista ja muun muassa pyrkinyt korvaamaan yhtiön hallituksen kauppoihin myönteisesti suhtautuvilla jäsenillä saadakseen kaupat etenemään.

Kuukausia kestänyt vääntö on saanut nyt vihdoin loppunsa, kun Yhdysvallat presidenttinsä Donald Trumpin johdolla yksiselitteisesti kielsi kauppojen toteutumisen valtion turvallisuuteen vedoten. Broadcom on Singaporessa, Kaliforniassa ja Cayman-saarilla eri osiensa päämajoja pitävä yritys, kun Qualcomm on yhdysvaltalainen. Klikkaa lue lisää tutustuaksesi koko saagaan.

 

[read more=”Lue lisää” less=”Piilota teksti”]

Broadcom teki ensimmäisen ostotarjouksensa 6. marraskuuta 2017. Yhtiö tarjosi Qualcommista yhteensä noin 130 miljardia dollaria siten, että kustakin osakkeesta olisi maksettu 60 dollaria käteistä sekä 10 dollarin arvosta Broadcomin osakekantaa. Ostotarjous oli silloin 28 % korkeampi kuin Qualcommin osakkeen arvo ennen osakekaupasta liikkuneiden huhujen vaikutusta. Ensimmäisessä ostotarjouksessa oltiin laskettu mukaan 25 miljardin arvoinen potentiaalinen yrityskauppa, sillä Qualcommilla oli kesken kaupanteko NXP Semiconductors -yrityksestä.

Qualcomm tyrmäsi Broadcomin ostoaikeet todeten ostotarjouksen aliarvioivan pahasti yhtiön arvon etenkin ottaen huomioon tulevaisuuden näkymät 5G- ja IoT-rintamilla. Yhtiön hallitus kieltäytyi ostotarjouksesta virallisesti 13. marraskuuta.

Tämän jälkeen Broadcom päätti lähestyä ostoajatuksiaan uudesta kulmasta ja pyrki korvaamaan Qualcommin hallituksen kaupoille myönteisillä jäsenillä osakkeenomistajien avustuksella. 4. joulukuuta 2017 Broadcomin toimitusjohtaja Hock Tan kertoi yhtiön mieluummin neuvottelevan Qualcommin kanssa kaupoista normaalisti, mutta koska neuvotteluyhteyttä ei ole saatu luotua yhtiö turvautui yritykseen saada sen hallitus puolelleen. Broadcomin kannalta valitettavasti tämäkään yritys ei tuottanut tulosta eikä Qualcommin hallitukseen saatu järjestettyä kaupoille myönteisiä jäseniä.

5. helmikuuta 2018 Broadcom teki jälleen uuden tarjouksen Qualcommista: 82 dollaria per osake, josta 60 dollaria maksetaan käteisellä ja 22 dollaria Broadcomin osakkeina. Qualcommin hallitus tyrmäsi myös tämän tarjouksen, mutta suostui lopulta istumaan yhteiseen pöytään Broadcomin kanssa neuvottelujen merkeissä.

Helmikuun loppupuolella Qualcomm päätti nostaa omaa tarjoustaan edelleen kesken olevassa NXP Semiconductors -kaupassa alkuperäisestä 110 dollarista per osake 127,50 dollariin per osake. Yhteensä kaupan arvo olisi tällöin 44 miljardia dollaria. Koska mahdollinen yrityskauppa ja siihen käytettävä rahasumma vaikuttaa yhtiön arvoon, tarjosi Broadcom laski tässä vaiheessa tarjoustaan 79 dollariin per osake, mutta lupasi palata 82 dollarin tarjoukseen mikäli NXP-kauppa ei toteutuisi.

Kaupan ehtoja hierottiin edelleen muutamaan otteeseen kummankin osapuolen osalta, mutta maaliskuun ensimmäisen viikon lopulla Qualcomm otti yhteyttä CFIUS:ään (Committee on Foreign Investment in the US), joka valvoo ulkomaisten yritysten tekemiä yhdysvaltalaisyritysten ostoja. Broadcomin mielestä kyseessä oli vain epätoivoinen teko estää osakkeenomistajia äänestämästä kauppojen puolesta.

CFIUS kuitenkin ilmoitti, että mahdolliset kaupat voivat olla vaaraksi maan turvallisuudelle, joten se tutkisi kaupan ja sen vaikutukset Yhdysvaltoihin perin pohjin. Nyt tutkimukset on saatu lopulta päätökseen ja samalla saaga loppumaan, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yksiselitteisesti kertoi estävänsä kauppojen syntymisen.

[/read]

 

Vaikka Qualcommin osalta saaga on päätöksessä, saattaa Broadcom olla lähiaikoina osallisena merkittävää yrityskauppaa. Wall Street Journalin mukaan Intel on seurannut Broadcomin ja Qualcommin neuvotteluja tarkkaan ja on kiinnostunut ostamaan Broadcomin, mikäli kauppoja ei synny. Nyt, kun kauppojen syntyminen on virallisesti estetty, voidaan jäädä odottelemaan Intelin mahdollista ostotarjousta Broadcomista.

Lähde: White House

This site uses XenWord.
;