Netissä tulee aika ajoin vastaan mielenkiintoisia tee-se-itse-projekteja. Tällä kertaa sellaista tarjoilee DIY Perks -kanavan Matt Perks, jonka käsissä Sonyn PlayStation 5 muuttuu aivan uuteen uskoon.

Perksin tee-se-itse-kanavan tuorein projekti on PlayStation 5 -konsolin kutistaminen todelliseen Slim-kokoon, vaikka tarjolla onkin vain alkuperäiskokoluokan emolevyjä. Haastetta projektissa riittikin, mutta varsinainen pöydälle näkyviin jäävä konsoli on lopulta suorastaan uskomattoman pieni alkuperäiseen verrattuna, korkeutta sille jäi alle kaksi senttiä.

Saavuttaakseen tarvittavan jäähdytystehon pienessä koossa Perks turvautui nestejäähdytykseen. Hän rakensi useammasta kuparilevystä kaivertamalla ja juottamalla koko emolevyn kokoisen kylmäblokin, jonka keskelle järjestelmäpiirin kohdalle juotettiin EK:n Velocity-sarjan prosessorin kylmälevy hieman muokattuna.

Prosessorinestekierron kanavien lisäksi hän kaiversi blokkiin pienemmän lisäkierron lenkkiin tehostamaan virransyötön jäähdytystä. Muut jäähdytystä emolevyn järjestelmäpiirin puolella tarvitsevat komponentit saivat kohdilleen kuparisia sovitepaloja, jotka kiinnitettiin varsinaiseen blokkiin lämpöliimalla.

Täysin kommelluksittakaan projekti ei luonnollisestikaan sujunut, vaan hän onnistui rikkomaan yhden PlayStation 5:n emolevyn ilmeisen pysyvästi. Lisäksi esimerkiksi virtapainikkeen suunnittelua jouduttiin muokkaamaan jälkikäteen.

Itse Slim-konsolin pienen koon vuoksi virtalähde on jouduttu sijoittamaan ulkoiseksi, mutta modaajan kannalta iloisesti alkuperäisen virtalähteen voi korvata periaatteessa millä tahansa vähintään 31 ampeeria 12 voltin linjaan antavalla virtalähteellä, tässä tapauksessa HP:n 750 watin palvelinvirtalähteellä. Nestekierron jäähdytyksestä huolehtii AlphaCoolin SlimLine-linjan jäähdytin ja seitsemän Noctuan 40 mm:n tuuletinta, jotka sijoitettiin samaan metallikuoreen virtalähteen kanssa mediahyllyn taakse sijoitettavaksi.

Lopputulos puhuu kuitenkin puolestaan. Ulkonäkö ja jättimäinen ulkoinen virtalähde/jäähdytinpalkki ei osune kaikkien makuhermoon, mutta ratkaisu toimii: lämpötilat ovat selvästi alkuperäistä matalammat ja itse näkyvä konsoli taatusti Slim-kokoa. Tarkkoja vertailumittauksia ei ole, mutta järjestelmäpiirin viereen sijoitettu lämpöanturi mittasi 46 asteen lämpötilan, minkä Perks arvioi tarkoittavan noin 65 asteen todellista lämpötilaa, kun muistit toimivat 52 ja virransyöttö 44 asteen lämpötiloissa. GamersNexukselta poimituissa vertailuluvuissa järjestelmäpiirille raportoidaan 75 astetta, muisteilla 94 astetta ja virransyötölle 71 astetta.

Lähde: DIY Perks @ YouTube