Suorastaan halvaksi DisplayHDR 1000 -näyttöjen sarjassa laskettava Sceptren näyttö pääsee läpi VESAn huonosti suunnitelluista testeistä huolimatta käyttämästään reunavalaistuksesta.

VESAn DisplayHDR-standardit ovat tehneet HDR-näyttöjen ostamisesta helpompaa. Eri tasot antavat asiaan vihkiytymättömällekin helposti käsityksen eri näyttöjen HDR-kyvyistä. Tai näin sen pitäisi olla, mutta poikkeuksellisen edullinen DisplayHDR 1000 -näyttö paljasti niin ammottavia reikiä VESAn testi- ja sertifiointijärjestelmässä, että niistä mahtuu porsaan lisäksi vaikka sinivalas.

Hardware Unboxed sai vihiä VESAn DisplayHDR-testien ongelmista, kun Gamers Nexus välitti kanavalle lukijamailin, jossa kerrottiin poikkeuksellisen edullisesta DisplayHDR 1000 -näytöstä. Sceptre C345B-QUN168 on sekä valmistajan että VESAn mielestä DisplayHDR 1000 -sertifioitu, vaikka sen hinta oli vain 370 dollaria.

HUB hankki näytön testilaboratorioonsa ja on nyt julkaissut videon asian tiimoilta. Sceptren edullista hintaa selittävät esimerkiksi taustavalo, joka on tyypillisistä DisplayHDR 1000 -näytöistä poiketen valaistu reunoilta ja käsittää vain 24 taustavalaistusaluetta. Lisäksi näyttö ei kykene edes prosessoimaan 10-bittistä signaalia ja sen 8-bittinen paneeli ei tue FRC-ominaisuutta. Vähemmästäkin arvaa, ettei näyttö pärjännyt HUB:n testeissä kummoisestikaan.

Näytöllä on kuitenkin myös VESAn mielestä DisplayHDR 1000 -sertifikaatti, joten HUB otti selvää VESAn sertifiointimenetelmistä. Testijärjestelmä on rakennettu siten, että HUB:n mukaan vaikuttaa jopa siltä, että testit olisi suunniteltu mahdollisimman helposti läpäistäviksi valmistajien hyväksi kuluttajalle toimitettavan laadun kustannuksella.

Esimerkiksi VESAn DisplayHDR 1000 -testin kontrastiosuuden shakkikuviotestissä ei suinkaan verrata näytöllä olevan shakkikuvion valkoisia ja mustia alueita. Sen sijasta valkoisen taso mitataan näytön keskelle 10 %:n alalle luotavasta mahdollisimman kirkkaasta alueesta ja vain mustat alueet shakkikuviosta, kun valkoisten ruutujen kirkkaudeksi riittää vaivaiset 50 nitiä eli käytännössä taustavalot nollilla. Testipatteristosta löytyy yksi oikeasti samasta ruudusta mittaava kontrastitesti, mutta siinä riittää, että näyttö saa kahteen kulmaan pienet valkoiset alueet ja pimennettyä näytön keskiosan mustan mittaamista varten. Huomionarvoista on myös se, että näyttö ylipäätään saavutti 1000 nitin kirkkauden tai yli VESAn HDR-testisovelluksella, muulloin näyttö saavutti noin 850 nitin maksimikirkkauden.

This site uses XenWord.
;