io-techin uusimmalla videolla tehdään jälleen syväluotaus pelikuulokkeisiin. Tällä kertaa vuorossa on markkinoiden kalleimpien joukkoon kuuluvat 300 euron hintaiset pelikuulokkeet. Testiin mahtui tällä kertaa perinteisten pelivalmistajien lisäksi myös pykälän harvinaisempi nimi Audezen muodossa. Audezen lisäksi vertailussa ovat Logitechin alaisuuteen kuuluva Astro, Sennheiserin pelibrändistä omaksi toimijakseen irtautunut Epos sekä SteelSeries.
Astrolta testissä ovat 319,99 euron suositushinnalla varustetut A50-kuulokkeet, Audezelta 299 euron hintaiset Penroset, Eposilta valmistajan tuotesivujen mukaan 249,90 euron, mutta käytännössä markkinoilla reilun 300 euron hintaiset GSP 670:t ja SteelSeriesiltä 369,90 euron suositushinnalla varustetut Arctis Pro Wirelessit.
Kaikki kuulokkeista ovat kuitenkin olleet myynnissä tasaisesti noin 300 euron hintaan ja tarjouksista niitä on saanut edullisemminkin.
Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
Päivitys 7.2.2022: Vertailusta on julkaistu nyt myös kirjoitettu versio. Lisäyksenä videoon nähden kirjoitettuun artikkeliin on lisätty myös maininnat ja käyttökokemukset SteelSeriesin tuoreesta vielä beetatestissä olevasta GG-sovelluksen sisäisestä Sonar-ohjelmistosta, joka tarjoaa vanhaa sovellusta monipuolisemmat asetukset kuulokkeille.
Lue artikkeli: Vertailussa noin 300 euron langattomat pelikuulokkeet (Astro, Audeze, Epos, SteelSeries)
Hyvä testi ja selkeytti ettei aina se lisäinvestointi tuo takuuta paremmasta kuin alemman hinnan sarjalaiset.
Onko teillä edes ollut muuten Corsairin langattomia testeissä?
Ois ollu just tähä esim:
Corsair VIRTUOSO RGB Wireless XT
Tai VIRTUOSO RGB halvempaan sekä vielä HS sarjaa vieläkin halvempiin.
Tota saisko viivemittaukset ensi kerralla mukaan. Joskus näissä heittelee sen 10ms-100ms välillä ja itselle kyllä pelikäytössä yli 50ms on jo liikaa.
Silloin auttaa kun käyttää usb-piuhalla koneessa kiinni.
Ostin myös EPOS GSP 670 blackfridaysta 169e hintaan. Aluksi itselläni esiintyi samainen korvan alapuolella oleva paine, joka johti kipuilu hyvin nopeasti ja meinasin palauttaa kuulokkeet. Säätöjen jälkeen ongelma hävis ja olenkin käyttänyt näitä päivittäin useita tunteja. Nämä toimii hyvin myös työkäytössä. Arvostelussa jäi mainitsematta, tai en huomannut, että suljetun rakenteen ansiosta nämä estävät äänet ulkopuolelta varsin erinomaisesti ja jos ANC kuulokkeita kaipaisi, niin nämä ei tuota ominaisuutta kaipaa. Yhdestä arvostelusta ulkonäkö saikin varsin hienon maininnan ”wanna be NFL coach”. EPOS Gaming Suite ja EPOS GSP 670 on virallisesti tuettu Windows 10 kanssa. Itse en ole huomannut ongelmia Windows 11 kanssa. Jos näitä saa BF hintaan, niin vahva suositus. Akun kestoa en ole sinällään mittaillut, mutta käyttö onnistuu latauksen aikana, mikä on plussaa.
Tuo on vaarallinen testi audiomaailmassa. Ilkeät fanit puree jos suosittelet väärää tuotetta.
Turvallisempaa on testata sekalaisia juttuja eri hintapisteissä ja sanoa sitten että testatuista nämä olivat parhaita hinnoiltaan ja kuitenkin muistuttaa että oikeat kuulokkeet ja erillismikki on ihan eri maailmasta
Corsairin Virtuoso RGB Wireless XT on meillä testissä käynyt jo viime kesänä ja siihen nopeasti viitataan myös tämän videon lopulla todeten sen äänimaailman olevan myös suhteellisen tavanomainen pelikuuloke häviten Eposille ja Audezelle. Suurin plussa Corsairilla oli mikrofoni. Täältä tuo alkuperäinen Corsairin arvosteluvideo on katsottavissa.
Tässä videossa valitettavasti täytyi jo hieman optimoida aikaa ja tilaa, joten tuo 300 euron näkökulma muualle kuin pelikuulokkeisiin karsiutui pois, kun noita pelikuulokkeitakin oli ihan joka raajalle asti. Tämä 300 euron hintaluokka on ehdottomasti kuitenkin jo sellainen, että suosittelisin katsomaan myös hifi-kuulokepuolta ja erinäisiä mikrofoniratkaisuja. Täytyy laittaa korvan taakse, jos aiheesta saisi jonkinlaista omaa videotaan.
Aiemmin aihetta on jonkin verran käsitelty tuossa videossa mun omasta audiosetupista. Esimerkiksi nää mun käytössä olevat Sennheiser HD 560S:t pesee tän vertailukolmikon äänimailmaltaan varsin helposti, minkä jälkeen mikrofoniinkin jää 100-140 euroa käyttörahaa riippuen Senheissereiden ostopaikasta ja tarjouksesta. Toki tällöin tehdään kompromissi langattomuudessa ja nämä on myös avoimet kuulokkeet, mikä voi joillekin olla miinus suljettuihin verrattuna.
Parasta on kantama ja tuo rullan ominaisuus vaihtaa balanssia pelien/chatin välillä.
Akku tosiaan kestää sen päivän (~11h jatkuvaa käyttöä). Ostin pari lisäakkua kiertoon, että eivät kulu niin nopeasti. Suunnittelin kans tollasen yksinkertaisen akkudispenserin.
data-unfurl="true" data-result-id="283620" data-url="https://www.reddit.com/r/steelseries/comments/nrcw47/i_designed_battery_dispenser_details_in_comments/" data-host="www.reddit.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
r/steelseries – I designed battery dispenser (details in comments)
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.reddit.com
3d-tulostettavat mallit:
data-unfurl="true" data-result-id="283621" data-url="https://drive.google.com/file/d/1aKY1inunM1T0VUm9_2ueqWAQz26CgpZQ/view?usp=sharing" data-host="drive.google.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
dispenser.zip
data-onerror="hide-parent"/>
drive.google.com
Joo. Piti vielä se lisätä, että näihin saa mukavasti varaosia tuolta steelseriesin sivuilta, eikä oo hirveen hintasia. Ostanut parit erilaiset kupit ja uuden liinan jos nää kuluvat käytössä. Kyllähän näistä aika pitkäikäiset saa, mikäli hienoelektroniikka ei mee rikki.
Samaa mieltä Ontelon ja Darkin kanssa. Joku Gigantin ale mistä omani hankin.
Aikani arvoin Virtuoso XT:n ja GSP 670:n välillä. 4 päivää ollut nyt käytössä GSP 670. Saman huomasin heti alussa, että on aika napakat, ja painaa tuonne leukaperiin, mutta ilmeisesti uutuuttaan hakee hieman paikkaansa, sillä enää parin päivän jälkeen ei purista niin kuin alkuun.
Soundista tykkään, omaan korvaan nuo taajuusvasteen "laaksot ja kukkulat" ei aiheuta mitään häiritsevää. Pehmeä sointi, helppo kuunnella turhankin kovaa kun soundi on vaivattoman kuuloinen maksimi äänenvoimakkuudellakin.
2.4ghz Yhteys kantaa 100m2 alakerrassa joka nurkkaan katkomatta ja rätisemättä vaikka on seinääkin välissä. Mitään muutakaan katkeiluja, laiteparin hukkumisia tms. omituisuuksia ei ole tullut eteen ainakaan vielä.
Ulkonäöstä voi olla montaa mieltä. Onhan nämä tällaiset isot mohlot, mutta istun nämä päässä himassa ATK:lla niin mitä sitten.
Summa summarum: varsin hyvät kuulokkeet. Kuulostaa hyvälle ja mikki on hyvä. Softa on ihan ok, ilmeisesti sillä osastolla on ollut isojakin ongelmia, mutta tänä päivänä ainakin itsellä on toiminut hyvin.
Maksaisinko näistä yli 300e? En. ostin tarjouksesta 199e, ja sanoisin että siihen hintaan on ok diili ja voin suositella. Samaa sanoisin varmasti kaikista näistä testatuista kuulokkeista.
Vaihdettava akku tekee käytöstä kätevää, kun ei tarvitse johdon päässä pitää edes akun loputtua.
Myös kahden laitteen yhtäaikainen kuuntelu on varsin kätevää. Voi siis vaikka puhelimesta bluetoothin kautta pistää podcastit tulille ja tietokoneelta tulee peliäänet. Voisin myös kuvitella varsin toimivaksi Playstationilla pelattaessa, jolloin puhelimesta saa discordpuhelun päälle myös.
Kuulokkeisiin saa hyvin varaosia siis esimerkiksi uusia korvatyynyjä.
Mutta. Kuten videollakin todettiin, kuulokkeet eivät sovi kuin pienille päille. Kuulokkeiden metallinen panta on liian pieni, jolloin kuulokkeet jäävät liian ylös ja painavat korviin. Myös se metallinen panta painaa päälakeen ja tämä hieno nauhasysteemi jää turhaksi. Jos metallinen panta antaisi vaikka 2cm lisää tilaa, olisi tilanne aivan toinen. Nykyisellään en suosittelisi näitä ilman kokeilemista. Mikäli sopii päähän ovat mielestäni täyden hinnan arvoiset.
Softan kanssa ei ole ollut arvostelijoiden kokemia ongelmia joten ne voivat olla konekohtaisia. Mahtoiko testaus tapahtua samalla vai eri koneella ja puhtaan Windows-asennuksen päällä? Yhteyden laatuun vaikutti valittu USB-portti ja donglen siirto jatko-USBin päähän paransi kuuluvuutta erinomaiseksi.
Kuten aiemmin mainittua, sisäänajo auttaa tiukkuuteen ehkä noin kymmenessä tunnissa.
Kaverit haukkuu Peltoreiksi videopuheluissa, ja sellaisina ne melkein toimivatkin, koska näistä ei kuulu läpi vaimon huomautukset pelaamisen lapsellisuudesta.
Jäin kaipaamaan arvostelua surround äänestä, koska se on varmasti erottava tekijä riippuen valmistajan toteutuksesta. Näissä surround on erinomainen. Esim. Insurgency Sandstormissa voi kuulla helposti äänien suunnat (myös ylös-alas avaruudessa), etäisyydet ja ympäristöt, ja kun niitä oppii kuuntelemaan niin saa todellista edgeä.
Yhteysongelmiin liittyen niistä näytti löytyvän aika paljon mainintoja googlettelemalla niin foorumeilta kuin ulkomaisista testeistäkin. Itsellä oli nuo kuulokkeet myös hetken käytössä ja myös minulla esiintyi tuota, että kuulokkeet hukkasivat välillä käyttökertojen välillä yhteyden ja ne piti "parittaa" uudestaan donglen kanssa.
En muita langattomia kuulokkeita sen koomin ole kokeillut, joten en varmaksi voi sanoa onko muissakin kuulokkeissa vastaavaa, mutta en ole ainakaan Googlaamalla näin laajasti porukan kommentteja löytänyt muiden kuulokkeiden kohdalla, kuin näiden Steel Series Arctis Proiden.
Täähän se dilemma onkin. Langattomuus oli niin iso etu, että pystyn uhraamaan vähän äänenlaadusta. Eikä oikein langattomia mikillä löydy muusta kuin "pelikuuloke"-kategoriasta.
Jääny noi omat Beyerdynamicsit DT-880 Prot nyt oikeastaan käyttämättä. Joskus kun naukkailee viskiä yöllä ja haluaa vain nauttia musiikista kaikilla elementeillä niin saatan kytkeä ne takas.
Joo tuo langattomuus on ehdottomasti ihan olemassa oleva houkutin pelikuulokepuolelle. Kuulokkeille pelkästään erinäisiä ratkaisuja langattomaksi tekemiseen taitaa olla, joskaan niiden käytännöllisyydestä tai mahdollisista viiveistä en osaa sanoa, kun ei ole kokemusta. Sekä Bluetoothilla että omilla radiotaajuuksillaan toimivia adaptereita kuitenkin löytyy markkinoilta. Tokikaan ne eivät täysin langattomien kuulokkeiden vaivattomuuteen yllä, kun vaativat lisäosia. Lisäksi nuo lisäosat maksavat rahaa, mikä taas vie hifikuulokkeiden hintaa kalliimpaan päin.
Mikrofonien osalta sitten on hiljaisempaa. ModMic on saatavilla myös langattomana mallina, mutta yli 100 euron hinnallaan on sitten taas jo aika tyyris. Toki myös erilliset USB-mikrofonit tai XLR-mikrofonit sopivilla äänikorteilla ovat irti käyttäjästä ja siten eivät langoillaan vaivaa käyttöä, mutta toisaalta jos langattomuudella kaipaa siistiä pöytää, eivät ne ole ratkaisu siihenkään.
PS. Onko muuten mahdollista ottaa ohjelmistojen kuvakaappaukset ikkunassa työpöydän sijaan? Mobiilissa vähän haastava katsoa niitä, kun zoomaus ei toimi avaamatta kuvaa uuteen ikkunaan.
Taitaa olla otettu suoraan videolta nuo kuvankaappaukset, siinä kontekstissa tuo ikkuna työpöydällä toimii ehkä paremmin. Toki sen voi niistä kuvankaappauksistakin rajata jos resoluutio riittää, mutta ei ole ihan niin vaivatonta kuin alt+printscreen.
data-unfurl="true" data-result-id="285346" data-url="https://www.verkkokauppa.com/fi/product/21203/mqsmd/EPOS-Sennheiser-GSP-670-langaton-pelikuuloke?utm_source=hinta.fi&utm_medium=pricecomparison_paid&utm_campaign=Hinta.fi-feed_20213004_o_b2c_prosp_na&utm_content=siirry-kauppaan_feed_ProductCategory-Audio-Ja-Hifi_Productname-EPOS-Sennheiser-GSP-670--langaton-Pelikuuloke_pid-568450" data-host="www.verkkokauppa.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
EPOS Sennheiser GSP 670 -langaton pelikuuloke 219,00
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.verkkokauppa.com
@Diizzel kun olet päässyt noita Senkkuja ja Logitech Pro X Wirelessiä käyttämään, kerrotko mielipiteesi kannattaako maksaa ~100€ (tarjoushinnoissakin tuo ero) extraa Sennheisereista?
Löystyvät tosiaankin käytössä jonka jälkeen ovat huomattavasti mukavammat päässä. Padit noihin pitäisi vielä uusia kun alkuperäiset pidemmällä käytöllä melko hiostavat.
Tietokoneella emme valitettavasti testanneet Bluetoothin kanssa käyttämistä, vaan ne testit tehtiin vain puhelimeen ja pelihommat sekä musiikin kuuntelu tietokoneella tehtiin tuolla pääyhteydellä telakan kautta. Yleisesti ottaen mikrofonin kanssa Bluetoothin yli kuulokkeet menevät erilliseen handsfree tilaan, jolloin ääni tulee omillekin korville ainakin useimmiten monona, joten mihinkään moninpeliin en ainakaan kuulokkeita suosittelisi. Yksinpelijuttuihinkaan en nyt varmaksi osaa toimivuutta sanoa, sillä viive voi Bluetoothin yli olla jo häiritseväkin.
Itse ehkä en siis lähtisi pelikäytössä Bluetoothia käyttämään, mutta toisaaltan en uskalla sanoa varmaksi etteikö se olisi mahdollistakaan. Toisena vaihtoehtonahan kuulokkeet voi pitää halutessaan myös telakaltaan tietokoneessa ja esimerkiksi kaapelilla sitten pelikonsolin kapulassa. Toki tuossakin taitaa omat kompromissinsa, mutta näin ideana vain.
Jos jollakulla muulla on kokemusta Bluetoothin käytöstä näissä pelaamiseen niin voi korjata, jos olen väärässä tai tarkentaa muuten vain omilla kokemuksillaan.
Siinä on sellainen vika, että äänenvoimakkuus on kytköksissä tietokoneen äänenvoimakkuuden kanssa eikä niillä kuulokkeilla ole omaa äänensäätöä erikseen. Luvattiin 117 dB mutta todellisuudessa ääni oli todennäköisesti alle 90 dB.
Ilmaisohjelmalla Equalizer APO:lla koitin virittää ääntä suuremmaksi, se ei silti riittänyt. Vanhoilla kuulokkeillani päihitti Eposin kevyesti. Sellainen maksaa edelleen verkkokaupassa 89 €.
Sitten rupesin miettimään, että löytyisiköhän missään vahvistinta, jossa olisi USB-liitäntä? Ei löydy tai löytyy, mutta maksaa vähintään 200 euroa ylöspäin.
Näissä langattomissa kuulokkeissa olisi ihan ehdottoman pakko olla oma äänensäätö eikä niin, että se on tietokoneen äänimaailmassa kiinni.
Jatkossa pitäisi huomioida luvattu dB-taso.
EDIT:
Purin sen kaupan perusteena, että huonokuuloisuudesta ja valheellinen dB-taso ja että vanhat kuulokkeet parempia kuin nämä. Kaupan purku hyväksyttiin.
Pitkäaikaisessa päivittäisessä käytössä yhteysongelmia, joita esiintyisi usein, ei esiinny. Yhteysongelmista löytyy netistä kyllä juttua, mutta käsittääkseni suurin osa maininnoista on tuotteen alkuajoilta. Päivitykset fw/drv tasolla paransivat tilannetta käsittääkseni merkitsevästi ja ei siis ole päivittäisessä käytössä mitenkään maininnan arvoisia. Mitä softaan tulee, itse olen joskus havainnut, että hävittää yhdeyden, mutta sovelluksen uudelleenkäynnistys korjaa tilanteen. Softaa ei tule päivittäin näprättyä, joten pitäisin varsin minorina issuena itselläni. En itse siis antaisi näille miinuksille suurta painoarvoa. Mitä tulisi näiden kanssa BT:n kanssa pelaamiseen, en ole kokeillut, mutta käsittääkseni tukee aptX LL.
Tämä on muuten totta, mulla on jonku verran kuulonalentumaa ja näiden maksimi äänenvoimakkuus on todella vaisu.
Tuo olisi kyllä ikävä ominaisuus jos iskisi kesken moninpelin 1v1-tilanteen. Sen takia ite käytän logitechin nappeja. Ei lopu akku, ei pugaa softa ja istuu mukavasti silmälasien kanssa.
Ei mun mielestä aivan täysin ainakaan. Tuo on toki aika tyypillinen sijainti kuopalle monissa kuulokkeissa meidän mittauksissa, mutta Audezella se tosiaan on tavanomaista syvempi. Lisäksi, jonkin verranhan tuota korvan taajuuskorostumaa kompensoidaan jo kuuloketesterin omassa kompensoinnissa. Toki noin tarkkoja piikkejä kompensoinnissa ei ole vaan se on yleistä yläpään tasoitusta jne, mutta siitä enemmän testerin omassa artikkelissa.
Meillä kävi myös tuo Mobius yhtäaikaa tuotelainassa kuin Penrosekin. Kyseessä ei ole langaton malli, vaan se yhdistetään koneeseen vain USB-kaapelilla, joten se ei lopulta tähän vertailuun päässy. Me kuitenkin kokeiltiin sitä ja myös mitattiin se, minkä myötä mittaustulokset on lisätty tuonne miniDSP-artikkelin mittaustulosgalleriaan kaikkien muiden seuraksi.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1648034163"
data-lb-id="_xfUid-1-1648034163">
Kuten mittaustuloksesta on nähtävissä, ovat Audezen molemmat kuulokkeet kohtalaisen samankaltaisia yleisäänimaisemaltaan, mutta selkeimpnä erona Mobius tarjoaa jämäkämmän bassotoiston ja onnistuu sen myötä kokonaisuutena kuulostamaan jonkin verran paremmalta suoraan paketista.
Lisäksi Mobius tarjoaa 3D-tilamallinnuksen, joka pyrkii mallintamaan edestä ääntä toistavia kaiuttimia, eli se seuraa pään liikkeitä, jolloin tila ei liikkuisi mukana vaikka päätä kääntäisi. Näin ollen edestä tuleva ääni siirtyisi siis oikeaan korvaan päätä vasemmalle kääntäessä jne. Tämän ominaisuuden hyödyt toki ovat todella henkilökohtaiset ja omaan käyttööni en aivan täysin saanut kiinni, mihin se sopisi parhaiten.
100 euroa Penrosea korkeampi hinta ilman langattomuutta on kuitenkin Mobiuksessa ehkä omaan makuuni hieman vaikea niellä, vaikka ääni hieman parempi onkin.
Bluetooth-yhteys löytyy juu, mutta sitä nyt ei käytännössä ole järkeä tietokoneella pelikäytössä käyttää, eli lähinnä optio musiikin kuunteluun mobiililaitteiden yms kanssa. Juurikin Mobiukset meillä myöskin oli samaan aikaan Penrosejen kanssa, kuten oheisessa taajuusvastekäyrässä lukee.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä