Elisa on tiedottanut tänään avaavansa mahdollisuuden käyttää gigabitin mobiililaajakaistayhteyttä Helsingissä ja Tampereella. Gigabitin teoreettisen maksimilatausnopeuden tarjoava verkko on tarjolla aluksi Tampereen ydinkeskustassa sekä Helsingin Elisa Kulma -myymälän ympäristössä. Tampereen gigabitin verkko on osa laajempaa uudistamishanketta, jossa Elisa rakentaa Tampereelle ja sen ympäristöön 5G-valmiudet tarjoavaa verkkoa.
Tampereen keskustan kasvaneen maksimilatausnopeuden ohella Elisa kertoo tukiasemien uuden lisäkapasiteetin tarjoavan lisänopeutta ja -kapasiteettia myös muille verkon käyttäjille. Gigabitin latausnopeudet ovat jo teknisesti mahdollisia useimpien valmistajien lippulaivapuhelimilla, mutta käytännössä kaikissa laitteissa sitä ei ole vielä kytketty ohjelmistotasolla toimintaan.
Elisa ei ole ensimmäinen kotimainen operaattori, joka avaa gigabitin latausnopeuksiin venyvän mobiiliyhteyden kuluttajien avoimeen käyttöön. DNA ilmoitti jo kesäkuun lopulla ottavansa julkiseen testikäyttöön Siuntion Karubyssä. DNA hyödyntää gigabitin verkossaan Ericssonin tekniikkaa, 1800, 2100 ja 2600 MHz taajuusalueita sekä 256QAM-modulaatiota ja 4x4MIMO-tekniikkaa. Telia puolestaan aikoo julkaista 5G-verkon Helsingissä ensi vuoden aikana.
Lähde: Elisa
Sitten vain liittymiä ja päätelaitteita odotellessa. Monessa on rajoitteena yhä cat9 (ohjelmistollinen) tai sitten liittymässä nopeuskatto. Eipä Ellukaan myy kuin 300Mbps kykenevää liittymää (ken tietää, onko leikkuria vai ei).
@Juha Kokkonen voisi varmaan käydä testaamassa tuota Tampereen pistettä? :vihellys:
Kuinkakohan nopeasti tuo sitten pomppaa rajoitetuksi? Tyyliin, jos siirrän 200 GB, niin lasketaanko nopeus muutaman megabittiin sekunnissa?
Olen viikonloppuna 50 Mbps-yhteydellä siirrellyt tuon verran, kun uusi PS4 siirsi kaikki digitaalisesti ostamani pelit uudelle pleikkarille kokonaan. Eikä normaali, kiinteä nettini kärsinyt yhtään, kun tein latauksen mobiilinetin kautta.
Muuten voisi, mutta kun ei ole Elisan liittymää käytössä…:(
Eiköhän elisalta saisi jonkunlaisen sopparin, että voisi testailla tuota yhteyttä. :tup:
Saattaapi olla, mutta ei tuo sitten kuitenkaan mielestäni minkään oman juttunsa arvoinen aihe oikein ole :think:
Lähinnä nopea raportti olisi tuosta mukava nähdä, eli tuleeko sieltä tosiaan se 1Gb/s vai onko tuokin taas mainostusta + paljonko tuossa on kaistaa.
Voinhan sitä toki Elisalta kysyä, mutta luulen etteivät innostu avaamaan ilmaista liittymää pelkän pikaisen raportin vuoksi :think:
Jos ei muuta niin luulis täältä löytyvän jonkun halukaan, joka lainaa liittymää sen verran, että saa kokeilla tuota. Tai sitten liikkeen omilla liittymillä saanee tehdä nopeat testit. 🙂
Tuossa pitää ottaa huomioon, että on oikeasti gigabit class päätelaite. En tiedä muita OIKEASTI siihen kykeneviä kuin Netgear M1 Nighthawk, joka lienee eräällä käyttäjällä testissä. Toki Ellulla on varmasti omat testiympäristöt ja laitteet, mutta tavan tallaaja ei kaupasta tällä hetkellä saa kovinkaan nopeaa kulkevaa laitetta. Ehkä Oneplus 5 olisi pätevä, sillä voisi jopa saada 600Mbps nopeuden (256QAM löytyy ja 3CA, mutta ei 4×4 MIMO:a.). Sonyn laitteilla melko turha testailla, niitä mainostetaan Cat16 ja gigabit, mutta eivät oikeasti sinä toimi.
Hienoa että tekniikka kehittyy, mutta olisihan se hienoa, että saisivat edes 4G:n toimimaan ensin. Linnainmaalla nopeudet on luokkaa 0,1-4 megaa…
Eipä operaattorit taida pyrkiäkkään siihen että kaikki asiakkaat saisi koko ajan maksimikaistaa. Riittää että suuri enemmistö pysyy tyytyväisenä. Ja on yhteysnopeus kasvanut siellä vihoviimeisessä notkelmassakin joka tekniikkapäivityksessä. 2G -> 3G -> 4G todennäköisesti jokaisessa vaiheessa vähintään 100-200% tullut lisää nopeutta.
Kuvittelisi silti että niinkin suuressa kaupungissa kuin Tampere saisi edes sen luvatun miniminopeuden… 4G pelasi hienosti silloin kun otettiin se ensimmäisten joukossa käyttöön, iloa kesti noin puoli vuotta kunnes linjat alkoi olemaan tukossa. Jotenkin kummallista että jos alueella tippuu nopeudet liiallisen käytön vuoksi, niin miksi sinne edelleen kaupitellaan liittymiä? Tai miksei alueen tukareita päivitetä korkeammalle kapasiteetille? Kohta tämä sama shitti on edessä tuon 5G:n kanssa 😛
Sähän voit ottaa liittymän vaikka päiväksi. Ainakaa 4G liittymiä ei tarvi määräaikaiseksi ottaa vaan tosiaan vaikka käytät päivän ja game over.
Tämä se on ainainen ihmetyksen aihe. Käyttämättömiä taajuuksia on tukiasemissa täälläkin päin niin paljon, että tiedonsiirtokapasiteetin voisi karkeasti arvioiden, tolpasta riippuen (eli mitä taajuuksia siellä on jo tällä hetkellä käytössä), 4-12 -kertaistaa per operaattori. Sen jälkeen vaikka puolet kuntalaisista luukuttaisi yhtäaikaa torrentteja mobiilinetin kautta, niin kaistaa riittäisi silti jokaiselle 40-50 megabittiä. Mutta kun ei. Pikkuisen aina lisäillään kaistaa kerran vuodessa tai kahdessa, yhteen tai kahteen tukariin, jotta saadaan maksimoitua vitutus. Sitten välillä jotakin menee rikki, ja korjauksetkin vedetään perseelleen.
Kaupungeissa siirtokapasiteetin tarpeen kasvuun ei liene kattoa näkyvissä, eikä minkäänlaisilla mobiilitekniikoilla siten voida kysyntää täysin kattaa. Mutta maaseudulla olisi suhteellisten pienien (ja monin paikoin koko ajan pienenevien) asukasmäärien ansiosta mielestäni täysin mahdollista laittaa mobiiliverkot kerralla kuntoon niin, että kaistaa olisi todellakin kaikille riittävästi saatavilla. Ei enää tätä hidasta hivutusta, jookos?
4G piti tarjota gigabitin nopeudet.. Mut sellasta se on ku pirkalla viritetää 2kpl 3G yhtee ja nimetää 4G:ksi
Ihan 4G tämä gigabitin setti on, se vain rakennetaan samalla kuin verkkoa valmistellaan 5G:lle
Niin se tekeekin juuri tässä tapauksessa ja eikös me kuitenkin ihka oikeaa 4G:tä olla käytetty jo pitkään alun fuskusta huolimatta?
Tietääkseni 4G ei vieläkään olla rakennettu.. Ellei sit tätä 3G+ joka nimettii 4G lasketa.
LTE-A on kyllä ihan 4G joka mittarilla.
Näin minäkin sen olen käsittänyt.
Uusi 4g-taajuus voi tuplata tiedonsiirtonopeudet – vaatii kuitenkin uuden älypuhelimen
ton mukaa ne pääsee max 200megabittiin helmikuu 2017… Jossain uutisessa oli 300… Kaukana kuitenki 4G gigabitistä
Niin, siis nykyiset pääverkot ovat ihan 4G-verkkoja vaikkeivät 4G:n maksiminopeuteen olekaan päässeet. Nyt pistetään koekäyttöön ja 5G:n ponnahduslaudaksi siihen yltävää 4G-verkkoa pystyyn.
Joo täysin paskaa 4G.
Itselläkin 40M nopeudet tuli alkuun.. No sitten ruuhka-aikaan oli enää 10M lataus vaikka uppi huiteli 40M edelleen.
Vaihtelin tukaria ja taajuutta ja sain tasaisen 20M mutta sekin on nyt pudonnut 10M .
Pitää tällä viikolla käydä kattelee muiden operaattorien liittymät testiin ja katella löytyiskö jotain parempaa. Aika säälittäviä kyllä nämä mobiiliverkot.
Kaupunkiin joka mökkiin valokuidut ja wifit ja sitten syrjemmälle jäisi ehkä paremmin kaistaa mobiiliverkoille? Tai sitte toisin päin ja ne valokuidut landelle (niinkui luvattiin jo 2015..)
Demoliittymän, jonka voisivat vaikka kuolettaa viikon tai parin päästä, luulisi hyvinkin irtoavan jos testistä tekee jonkinlaisen youtube-videon io-techin kanavalle?
Oikeastaan älyttömän hyvä mainostusta Elisalle eli avaavat tietysti mielellään!
Alun perin 4G on tarkoittanut sellaista verkkoa, jolta vaaditaan:
1Gbps nopeus jalankulkijoille ja kiinteille asennuksille (low mobility)
100Mbps nopeus nopeasti liikkuville käyttäjille (autot ja junat) (high mobility)
Ja markkinoinnissa kutsuttava 4G on oikeastaan LTE. Long Term Evolution , yksi ehdokas 4G -verkoksi. Hämäävää on kutsua sitä 4G:ksi. Yhtä hämmentävää oli aikanaan kutusua DC-HSPA+ verkkoja (3G DC) 4G:ksi, kuten ainakin DNA ja Ellu muistaakseni teki.
Tällä hetkellä nämä "5G":nä markkinoidut viritykset ovat oikeastaan vain 4x4MIMO+256QAM ja riittävästi CA:ta. Kun esim. 3GGP:n speksit 5G:stä tulevat vasta joulukuussa julki.
Itse lasken 5G:ksi vasta sitten kun on gigahertsiluokan taajuudet käytössä ja Massive MIMO (eli esim. 128×128 MIMO). Ensimmäinen 5G järjestelmäpiiri tullee olemaan Snapdragon SD 850, ja tässä tweetissä on ensimmäiseksi 5G puhelimeksi tituleerattu laite. Tosin tuossa lienee vain 4×4 MIMO antennit, johtuen siitä, että päätelaite on älypuhelin ja antennien lisääminen siihen ei ole helppoa.
Hyvä juttu keskustassa asuville. Mitähän tolle tulee sitten hintaa. Tällä hetkellä näyttäisi saavan 200Mb/s 4G premium liittymän 29,90 €/kk tai 300Mb/s 4G premium+ liittymän 39,90 €/kk.
Sitä ei kukaan tiedä, mikä on noiden "todellinen" huippu. Pitäisi tutkia signaloinnista, mitä esim. 300Mbps liittymä saa verkosta määritykseksi huippunopeudeksi. Toki sekään ei ole ehkä totta, operaattori voi siitäkin poiketa… en yllättyisi, vaikka tuossa 300Mbps liittymässä ei olisi ollenkaan kattoa.
Elisan pomo tweettaili, että voipa saada Mate 10 Pro:lla jopa 800Mbps nopeuksia. Kallista lystiä…
Vaikka saataisiinkin 5g yhteydet, niin ei taida runko verkko kestää jatkuvaa liikentteen kasvua.
Joka puolella suomea ilta aikaan yhteys nopeudet putoaa kymmenes osaan siitä mitä ne aamulla on.
Runkoverkossa tuskinpa nopeusongelmia 🙂 Kyllä sielä runkoverkossa kapasiteettia riittää. Ongelmana suurinpiirtein on siitä 4G:n radioverkossa, 4G radiolaitteiden ja asiakaslaitteiden rajoituksissa hyödyntää tukiaseman resurssia.
Valitettavaa että radioverkon häiriöiden takia ei voida edes käyttää koko tukiaseman valokuituyhteyttä yleensäkään. 10Gbps linkki tai 1Gbps ei ole ongelma operaattorille tänäpäivänä kun niiden 10Gbps hinnat tulleet kokoajan alaspäin.
5G toki on muutakin kuin vain uudet taajuudet ja kanavamäärät tukiasemiin. Mikro-/nanosolut yms tulevat ajan kanssa parantamaan kuuluvuutta ja nopeuksia sisätiloissa sekä muissa operaattorien näkökulmasta hankalissa sijainneissa.
Ei ole kovinkaan montaa vuotta kun normaaleissa tukiasemissa oli nettiyhteytenä vain 8/8, oikeastaan varsin nopeasti ovat saaneet nopeuksia ylös.
Tämä ei toki tarkoita, että nopeudet olisivat nyt riittävällä tasolla.
Kun noita nopeuksia haukutte niin:
http://tefficient.com/finland-the-land-of-three-thousand-megabytes2/
Suomessa käytetään (reilusti) eniten mobiilidataa per asukas maailmassa.
Valitettavasti radiokaista ei vain ole rajaton media. Kyllähän sitä nopeutta riittäisi, jos pudotettaisiin liikenne (datakatoilla) kymmenesosaan.
Tämähän johtuu siitä että suomioperaattorit pakkosuoltaa suomalaisille tuota mobiilidataa väkisin, eikä valokuituun panosteta juuri yhtään. Asianhan soisi olevan päinvastoin, mutta ei taida tässä maassa.. mielummin keskitytään tekemään halvemmalla surkeampaa langatonta.
Jokos löytyy maksaja tähän valokuitulystiin… Ai niin se valokuidun rakennus maksaa aika paljon ja ei tahdo olla maksajaa tiedossa. Sanoppas että 20€ 4G liittymä 200€ modeemilla jolla saa verkkopankki auki tai 10 000€ -> valokuituliittymä kun naapurit menee tolla 20€ 4G liittymällä. Päälle tietysti 40€/kk nettiyhteyden mutta se sitten toimiikin aina samalla nopeudella…
Löydät sitten naapurisi mukaan niin saadaan tietysti alennettua kustannuksia alemmas ja tietysti järkevän hintainenkin asennusmaksun. Mutta kyllä se tuhatkin euroa tuntuu olevan suuri hinta tälle yhteydelle.
Toisaalta maailmalla on datakattoja myös muissa kuin mobiililiittymissä.
Tällä streamauksen valtakaudella ottaisin älynopean ja toimintavarman yhteyden mielummin kuin tälläisen tärkeimpään käyttöaikaan lagaavan LTE-yhteyden. Olettaen että datakatto on järkevä eikä kosketa 'normaalia' käyttäjää joka streamailee ja lataa jotain pelejä vaikka steamiin.
Älyttömästi dataa tarvitsevat taitaa olla oma ryhmänsä ja sellaisesta saavat luvan vähän maksaakin.
Jaa, kyllähän kaupungeissa nykyään tulee käytännössä kuitu jo joka taloon. Se on sitten toinen juttu, käyttääkö ihmiset mielummin sitä langatonta yhteyttä. Kaupunkien ulkopuolelle sitä kuitua taas ei vain kannata vetää joka paikkaan, koska ei ole maksavia asiakkaita.
Nopeuden vaihteluväli: 1Gbps – 5 Mbits. :smoke:
Mieluummin näkisin panostusta valokuituun ja nykyisten verkkojen parannukseen.
Käytännössä tämä 5G on 'samaa paskaa naamioituna uusiin vaatteisiin'. Innostuukohan tuosta enää kukaan? En minä ainakaan.
Onko antaa jotakin faktapohjaa tälle? Esim. Tampereella uusitaan / vedetään sähköjä maan alle, eikä samalla todellakaan kuiduteta ellei taloyhtiöt tai osuuskunnat älyä omatoimisesti hoitaa asiaa kuntoon. Operaattorit eivät sitä tee. Oikeastaan minkäänlaista yhteistyötä sähköyhtiön ja operaattorien välillä ei harrasteta ja siten kaivantoihin ei datakaapeleita pistetä.
Tampereella taitaa edelleen jopa keskustassa uudisrakennuksia ja rempattuja kohteita lukuunottamatta yhteydet edelleen tulla vanhoilla tekniikoilla. Korjauksissakin tämä riippu ihan taloyhtiöistä ja monessa on varmaan jätetty kuitu laittamatta, kun operaattorien LTE-propaganda on jämähtänyt liian lujasti Erkkien ja Kurppien kalloihin, ja nehän tuolla yhtiökokouksissa yleensä istuu…
Ei näistä mobiiliyhteyksistä kauheasti jaksa kiinnostua. Varsinkin kun näitä on muutaman vuoden käyttänyt pääasiallisena yhteytenä, kun halvalla sai.. :btooth:
Tämä gigabitin liittymä ei vieläkään ole 5G vaan 4G.
Kaippa tuo järjestyisi, mutta en ehkä näe käytettyjen resurssien arvoiseksi tuollaista testiä/videota, jossa kokeillaan verkkoa sijanneissa x, y & z ja todetaan että näin tämä nyt toimii :think: Tässä on nimittäin artikkeleita jonoksi asti, joten lähtökohtaisesti pitäisi saada ne tehtyä :comp:
En tiedä, onko mikään kotimainen tech site oikeastaan tuota testannut… Olisi toisaalta hienoa synergiaa, jos operaattori – laitevalmistaja tuota antaisi demota. Kuulemma Huawei Mate 10 Pro:lla pääsee jopa 800Mbps vauhteihin tuolla. Tiedä sitten, kuinka paljon tuo vaatisi aikaa ja vaivaa.
Nopeasti laskeskeltuna lähemmäs työpäivän verran aikaa tuohon saattaisi kaikkine järjestelyineen mennä, varsinkin kun tuon tyyppisiä videoita ei ole juuri tullut kuvailtua. Ja kun jonossa on 4-5 artikkelia ja meitä on tässä vain kolme heppua hommaa pyörittämässä, niin jotenkin en näe tuota resurssien parhaaksi mahdolliseksi hyödyntämiseksi, vaikka ihan mielenkiintoinen juttu olisikin testata :rolleyes:
Faktapohja nyt lähinnä perustuu mitä ihmiset kertovat.
Taloyhtiöönhän voi hyvinkin tulla kuitu kellariin, mutta niin kauan kuin siellä ei tehdä remppaa sisäisiin puhelinkaapelointeihin asuntoihin asti ei pysty vetämään vsdl:ää kummempaa. Jos tuota kaapelointia ei hoideta putkiremontin/sähköremontin yhteydessä niin se on kyllä aivan ensiluokkaista typeryyttä.
Käy lukaisemassa 'Suomi – kuituyhteyksien kehitysmaa' -aihetta. Sieltä löytyy juurikin tälläisiä tosielämän esimerkkejä tästä tyhmyydestä. Hei, usko tai älä, jotkut oikeasti perustelee tuota kuidun jättämistä sillä että "langattomassa on tulevaisuus".
Kyllä sielä voidaan käyttää G.Fastiä / VPlus2:ta tarjoamaan yli 100M sinne asuntoihin taatusti helposti. G.Fastin avulla voidaan tarjota yli 500Mbps nopeuksia 100M matkalla. Se että G.Fast tosin maksaa laitteineen suht paljon joten sitä ei myöskään Suomessa tunnu olevan.
Lisätietoa G.Fastistä: https://networks.nokia.com/solutions/g.fast
Kyllähän tuo mobiilinetti propaganda on uponnut liiankin hyvin . Mikäs se oli yleispalveluvelvoite 2 megaa?
Noniin no jatketaan asiasta ei asian vierestä.
Kappas, mielenkiintoista. Näköjään noin 300 euron Asus DSL-AC88U on G.Fast-yhteensopiva. Ei tuo nyt mielestäni ihan kohtuuton hinta ole, jos suorituskyky on hyvä, varsinkin kun siinä tulee samalla tehokas WLAN-tukiasema.
Olisipa taloyhtiö minne voisi vetää ihan testiksi G.Fast pystyyn ja 1Gbps kuitulinja 🙂 Olisi hienoa laittaa tollainen pystyyn ja unohtaa VDSL2:sen nopeus ainakin.
Onko se muutaman kympin investointi sitten niin iso, ettei voi ottaa kuukaudeksi liittymää?
No ei, mutta ei tällaisia kuluja tietysti turhaan startup-yritykselle kerää, jos on mahdollista saada liittymä muuta kautta käyttöön. Mutta kuten tuossa yllä jo totesin, ajalliset resurssit tässä ovat ne, joita en näe järkeväksi investoida aiheeseen.
Noh, minä voin testata sen Note8:lla viikonloppuna. Eikös se tue tuollaisia niin hyvin kun joku vaan voi tukea?
Itseäni kiinnostaisi valokuitu / mobiiliverkko-aihe myöskin huomattavasti. Aihe on myös herättänyt huomattavasti keskusteluakin joten muitakin kiinnostuneita on. Olkaa ystävällisiä ja pohtikaa asiaa 🙂
Mistä saa liittymän jolla tätä voi testata? Kun eikös testaukseen käy mikä tahansa Cat6-luurikin, koska myynnissä olevat liittymät on 300 megaan muutenkin rajoitettu?