Intel on kompuroinut viime vuodet uuden 10 nanometrin valmistusprosessin ongelmien parissa. Nyt valo alkaa kuitenkin pilkottaa jo tunnelin päässä, sillä yhtiön toimitusjohtaja Brian Krzanich varmisti yhtiön kykenevän toimittamaan ensimmäiset 10 nm:n prosessorinsa vielä tämän vuoden puolella.
Alun perin 10 nanometrin prosessilla tuotettujen piirien oli tarkoitus saapua markkinoille jo viime vuoden puolivälin tienoilla, mutta sen sijasta yhtiö joutui luopumaan tick-tock-julkaisusyklistään. Tick-tock-syklin mukaisesti 10 nm:n prosessilla valmistettujen prosessoreiden olisi pitänyt saapua markkinoille jo Skylaken jälkeen, mutta sen sijasta yhtiö on julkaissut paranneltuun Skylake-arkkitehtuuriin perustuvat, edelleen 14 nanometrin prosessilla valmistettavat Kaby Lake- ja Coffee Lake -arkkitehtuurit.
Intelin osavuosikatsauksessa puhunut Krzanich varmisti CES-messuilla alkuvuodesta tehdyn lupauksensa pitävän edelleen, eli yhtiö tulee toimittamaan ensimmäiset 10 nanometrin piirinsä vihdoin tämän vuoden lopulla. Krzanich kuitenkin varoitti, että määrät tulevat olemaan erittäin pieniä ja todellinen saatavuus sekä itse prosessoreiden että niihin perustuvien tietokoneiden osalta osuu vasta ensi vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Vaikka Krzanich ei sitä erikseen eritellyt, on ensimmäinen 10 nanometrin piiri ainakin yhtiön roadmappien mukaan kauan valmisteilla ollut Cannonlake, joka perustuu paranneltuun Skylake-arkkitehtuuriin.
Lähde: Seeking Alpha
Eli alkuvuoden 2018 Intel kilpailee AMD:n julkaisuja vastaa paperijulkaisuilla pyrkien venyttämään ihmisten ostopäätöksia puolellavuodella.
Pari viikkoa sitten julkaistu 8th Generation eli Coffee Lake prossut siis jo vanhoja jos tulee 10nm prossuja jo tämän vuoden sisällä.
Ilmeisesti mobiiliprossuja nuo ensimmäiset julkaistavat.
Se varmaan olisi järkevintä…
Suosittelen lukemaan sen koko uutisen, vaikka toimitukset aloitetaan hyvin rajoitettuna eränä tänä vuonna, markkinoille tuotteita odotellaan vasta 2018 jälkimmäisellä puoliskolla. Ja tosiaan, tulevat mobiiliin ekana
Olinko tosissaan? :nb:
Kiviä? Kiinnostaa.
Vaikka AMD:n kivet kiinnostaakin enemmän – vaikka olisivatkin vähän hitaampia. Ja erityisesti silloin, jos ovat vain vähän hitaampia… 🙂 Höhhöhhöö!
Eikös tuo 10nm ole jollakin tasolla huonompi kun 14nm++. Täälläkin taisi olla aikaisemmin jokin uutinen aiheeseen liittyen. Vasta 10nm+ olisi vähän parempi kun 14nm++ ja 10nm ++ sitten menee jo selkeästi ohi vai muistelenko väärin?
Jotain tuon suuntaista muistan itsekkin nähdä jotain tollaista tällä foorumilla.
Intel arvioi että puhdasta suorituskykyä saisi transistoreista enemmän 14nm"++":llä irti, mutta se on tosiaan vain yksi osuus kaikesta
Intelin tavoite on ollut vuosia lähinnä vain valmistus ja kehityskulujen optimointi ja siten voittojen maksimointi tämä on toiminut kun ei ole ollut todellista teholla kipailevaa vaihtoehtoa Intelin 10nm prosessi ja sen käyttätapa/yleisyys on suunniteltu aikana jolloin ei ollut sitä teholla kilpailijaa mutta nämä 10nm prosessilla valmistettavat tuotteet tulee myyntiin aikana jollloin on teholla kilpaileva tuote.
Intel sai jo omat 15 watin 4-ytimiset myyntiin nyt syksyllä: Products formerly Kaby Lake R
Tarkistappa Intelin tarjoamat Ghzit ja mitkä Ghzit ne kaksi ensimmäistä kilpailijan tuotetta lupaa eikä Intel ole luvannut että 10nm versiot yhtään kasvattaisiva niiitä Ghzejä.
AMD:ltä kieltämättä todella hyvä tulos, jos Cinebenchissä ~20% vastaavaa Inteliä nopeampi. Jospa realisoituu myös hyvänä myyntinä.
Ja 10nm prosessin pitäisi parantaa energiatehokkuutta eli mobiililaitteissa juuri näitä kaikkien ytimien kelloja. Eihän sen käyttöönotossa muuten olisi mitään järkeä.
Intelin mukaan 14nm:stä saataisiin aluksi enemmän irti suorituskykyä kuin 10nm:stä (ainakin transistoritasolla), joten se ei välttämättä mene niin "loogisesti" kuin ajattelisi
Mä kyllä veikkaisin, että läppäreissä saadaan korkeampia kellotaajuuksia 10 nm prosessilla. Itse olen käsittänyt tuon performance-rajan viittaavan enemmän desktop- ja serveripuolelle. Läppäriprosessoreissahan kellotaajuuksia lasketaan juuri virrankulutuksen laskemiseksi. Jos uusi prosessi vähentää virrankulutusta, voidaan nostaa kellotaajuuksia kohti desktop-puolen tasoa (muttei tietenkään sinne asti).
Kyllä jos Intel olis suunnitellut 10nm prosesinsa sillä tavoitteella ja Intel olisi suunnitellut sen 10nm prosessorinsa sillä tavoitteella mutta Intel itse kertoo selvästi ja suoraan että se ei ole ollut tavoite eikä myöskään sitä etua saavuteta nykyisellä 10nm prosessilla ja nykysillä/tulevilla 10nm Intel prosessoreilla.
Intel on selvästi suunnitellut 10nm tuotteensa silläoletuksella että ei ole kilpailijaa joka voisi kilpaila teho vs Watti suhteessa todella kovaa mutta nyt se kilpailija on/tulee ja Intelillä on housut kintuissa ja palikat hukassa.
Ts Intel suunnitteli tuotantokustannuksiltaan kustannustehokkaan prosessorin jonka ainoa etu asiakkaille on vähän laskenut Wattimäärä, tämä olisi toimimut täysin jos Intel toimisi turvatussa umpiosa josssa ei ole eikä tule kilpailua.
Aikamoista huuhaata. Ei Intel satsaisi uusiin prosesseihin, jos niillä ei saisi tehoetua verrattuna vanhoihin, mutta näyttää siltä, että 10 nm on ollut vaikeampi pala purtavaksi kuin miltä aiemmin näytti, ja alkuvaiheessa hyötyä tulee vain virrankulutuksessa. Se, että mitä AMD saa aikaan, on asia erikseen.
En minä voi mitään sille jos/kun Intel tekee ja puhuu huuhaata.