io-tech otti ensituntumat IFA-messuilla julkaistusta Moto X4 -älypuhelimesta.

Motorolan tämän vuoden puhelinmallit ovat olleet maailman huonoimmin säilynyt salaisuus, sillä jokaisen tähän mennessä julkaistun mallin tekniset tiedot sekä pressikuvat ovat vuotaneet jo hyvissä ajoin ennen laitteen julkaisua.

IFA-messujen yhteydessä julkaisuvuoroon tuli Moto X4, joka sijoittuu Motorolan mallistossa G- ja Z-sarjojen väliin ylempään keskihintaluokkaan. Uutuus pyrkii vetoamaan erityisesti tyylikästä kamerapuhelinta etsiviin käyttäjiin.

Otimme Moto X4:stä ensituntumat Lenovon IFA-messuosastolla Berliinissä. Laajempi testiartikkeli on todennäköisesti luvassa myöhemmin loppuvuoden aikana.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Ulkonäöltään ja muotoilultaan Moto X4 tuo mieleen Moto G5 -sarjan mallit, joskin takakuori on materiaaliltaan lasia ja rakenne on IP68-suojattu. Viimeistelyltään Moto X4 vaikuttaa erittäin hyvin tehdyltä ja laadukkaalta. Metallirunkoinen rakenne on myös jämäkkä, eikä elä tippaakaan väänneltäessä.

Moto G5 –sarjan mallien tapaan Moto X4 tuntuu kädessä hieman ”pullukalta”, jota ei ehkä enää odottaisi tämän hintaluokan puhelimelta. 5,2-tuumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi ulkomitat (148,4 x 73,4 x 8 mm) eivät ole erityisen pienet ja näytön sekä ulkomittojen väliseksi suhteeksi muodostuukin varsin huono 68,4 %.

Lasien reunat ovat pyöristetyt, kuten myös metalliset kyljet, joka tekee laitteesta mukavan tuntuisen kädessä. Pienenä yksityiskohtana metalliset kylkipainikkeet on mukavan helppo erottaa toisistaan, sillä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ovat pienessä kuopassa ja lukituspainike on karhennettu pinnastaan.

Gorilla Glass –lasista valmistettu takakuori on viimeistelty näyttävällä heijastusefektillä, mutta valitettavasti lasipinta vaikuttaisi olevan myös erittäin herkkä keräämään sormenjälkiä. Käsituntumasta on pyritty tekemään miellyttävämpi tekemällä lasin pitkistä sivuista kevyesti kaarevat.

Moto X4:n sisältä löytyy yhtenä ensimmäisistä puhelimista markkinoilla toukokuussa esitelty Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-prosessoriydintä, Adreno 508 GPU:n, Spectra 160 –kuvasignaaliprosessorin sekä X12 LTE –modeemin. RAM-muistia on kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 Gt. Sisäinen 3000 mAh akku tukee 15 watin Turbo Charge –pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta.

Moto X4:n takakamera perustuu kaksoisratkaisuun, joista toinen käyttää 12 megapikselin sensoria f2.0-objektiivilla ja toinen kahdeksan megapikselin sensoria f2.2 ultralaajakuvaobjektiivilla. Ensin mainittu käyttää Dual Pixel –vaiheentunnistustarkennusta. Kamerat ovat sijoitettu pyöreään metallireunaiseen kehykseen, joka on selvästi kohollaan lasikuoren pinnasta. Kameran parina on kaksisävyinen LED-salama.

Testasimme kameran toimintaa nopeasti ja muutaman satunnaisen näpsyn perusteella havaitsimme sen toimivan paikoin hieman hitaasti ja miettivän lyhyen hetken kuvan ottamisen jälkeen. Toivottavasti moista hidastelua ei nähdä myyntimalleissa. Motorola on myös lisännyt Moto X4:n kamerasovellukseen hieman älyä ja se osaa mm. tunnistaa ja nimetä kameralla kuvattuja nähtävyyksiä ja objekteja sekä tarjota niistä lisätietoa.

Uutena ominaisuutena Moto X4 on varustettu Amazonin Alexa –ääniassistantilla, joka on valmistajan mukaan mukana myös yrityksen muissa tulevissa malleissa. Emme valitettavasti päässeet vielä testaamaan ominaisuutta, sillä esittelylaitteet eivät olleet kytkettyinä toimivaan verkkoon. Alexasta huolimatta Moto X4:stä löytyy edelleen myös Google Assistant, eli toiminnot menevät tältä osin päällekkäin.

 

Vaikka Moto X4 tuntui sinällään asiallisesti toteutetulta ja toimivalta laitteelta, en voinut välttyä vaikutelmalta hieman ylihinnoitellusta laitteesta. Lisäksi Motorolan keskihintaluokan mallistossa alkaa olla jo ruuhkaa, sillä 300-450 euron haarukasta löytyy hyvin samankaltaisia ominaisuuksia sisältävät Moto G5S Plus, Moto X4 ja Moto Z2 Play –mallit. Onko näille kaikille oikeasti tarvetta ja kysyntää?

Moto X4 tulee Suomessa myyntiin lokakuun aikana 449 euron suositushintaan.

[/read]

This site uses XenWord.
;