Acer, Asus, Dell, HP ja Lenovo tulevat tuomaan VR-kokemukset markkinoille alalla nimeä niittäneitä HTC:ta ja Oculusta edullisempaan hintaan.

Laitevalmistajat ovat esitelleet IFA 2017 -messuilla omia näkemyksiään Microsoftin Windows Mixed Reality -alustalle suunnitelluista AR/VR-laseista. Windows Mixed Realityn tavoitteena on tuoda lisätyn ja virtuaalitodellisuuden kokemukset entistä edullisempiin hintaluokkiin.

IFA 2017 -messuilla omia WMR-lasejaan ovat esitelleet Acer, Asus, Dell, HP ja Lenovo. Kaikkien neljän valmistajan lasit on varustettu kahdella 1440×1440-resoluution näyttöpaneelilla, yksi per silmä. Näyttöpaneelien virkistystaajuus on maksimissaan 90 hertsiä. Asuksen ja HP:n lasien näkökentäksi luvataan 95 astetta ja Lenovon 110 astetta, mutta Dellin ja Acerin osalta vastaavat luvut ovat vielä tuntemattomia. Acer ja Asus on varustanut lasinsa myös kuulokeliitännällä, mikä uupuu ainakin Lenovosta. Valitettavasti kaikki valmistajat eivät ole vielä julkaisseet virallisia teknisiä tietoja laseistaan, joten tarkemmat analyysit joutuvat odottamaan myöhempään.

Yhteistä kaikille Windows Mixed Reality -laseille on se, etteivät ne tule vaatimaan ulkoisia majakoita, vaan asennon ja liikkeen seuranta hoidetaan laseihin integroitujen kameroiden ja sensoreiden avulla.

Suurimmat erot lasien kohdalla muodostuukin ulkonäöstä. Acer on lähestynyt asiaa allekirjoittaneen näkemyksen  mukaan täysin väärästä näkökulmasta, sillä siniset WMR-lasit tuovat mieleen lähinnä lasten lelut. Asuksella ulkonäössä on haettu vaikutteita kenties 3D-malleista ja NVIDIAn Pascal-näytönohjaimista, sillä sen kuoria koristaa epätasainen kolmioista muodostuva pinta. Dellin laseista paistaa minimalistisuus, sillä kokonaisuus on selvästi pienikokoisempi kuin kilpailijoilla ja muotoilu on varsin yksinkertainen valkoisuudessaan. Lenovon lasit muistuttavat eleettömyydessään Delliä, mutta sen etupaneelin kamerat yhdistää Lenovon logolla varustettu silta. Myös HP:n laseissa on vastaava silta, mutta muutoin muodot ovat pyöristetymmät kuin Lenovolla.

Yhtenäiset ominaisuudet näkyvät myös hinnassa. Sekä Asuksen, Dellin että Lenovon WMR-lasit on hinnoiteltu 350 dollariin tai 450 dollariin yhdessä liikeohjainten kera. Acer on saanut puristettua omansa hieman edullisemmaksi, sillä yhtiö pyytää laseistaan vain 300 dollarin hintaa sellaisinaan tai 400 dollaria liikeohjainten kera. HP:n lasien lopullisesta hinnasta ei ole varmuutta, mutta niiden Developer Edition -versio kustantaa 329 dollaria ilman ohjaimia.

Lähteet: Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo

This site uses XenWord.
;