Nykyisten näyttöliitäntöjen rajoitusten vuoksi 10-bittiset värit toimivat 4K-resoluutiolla 144 hertsin virkistystaajuudella vain DSC-pakkauksen avulla, mitä NVIDIAn G-Sync-skaalain ei tue.

Markkinoille ollaan vihdoin saamassa ensimmäiset 4K HDR -näytöt 144 hertsin virkistystaajuuella. 4K-resoluutio, 144 hertsin virkistystaajuus ja HDR eivät ole kuitenkaan samanaikaisesti ongelmaton yhtälö, sillä nykyisten näyttöliitäntöjen rajoitusten vuoksi näytön on turvauduttava kroman alinäytteistykseen mahdollistaakseen edellä mainitun yhtälön.

Kattavan Reddit-postauksen mukaan ainakin ensimmäisen aallon näytöt tukevat 4K-resoluutiota 144 hertsin virkistystajuudella ja 10-bittisillä väreillä vain YCbCr 4:2:2 -tilassa. RGB- tai YCbCr 4:4:4 -tilan käyttö vaatii näytön virkistystaajuuden tiputtamisen ensimmäisillä näytöillä 98 hertsiin, mutta teoriassa myös 100 hertsin pitäisi olla mahdollista. Siitä ylöspäin tulee vastaan DisplayPort 1.4 -standardin rajoitukset, jotka suunniteltiin mahdollistamaan ennen kaikkea 120 hertsin virkistystaajuus 4K-resoluutiolla 8-bittisillä väreillä.

Toistaiseksi markkinoille on tulossa vain G-Synciä tukevia 4K 144 Hz HDR -näyttöjä, mutta samat rajoitukset tulevat pätemään myös perinteisiin näyttöihin sekä FreeSync-tuellisiin näyttöihin, mikäli niissä ei saada käyttöön DisplayPortin DSC-teknologiaa (Display Stream Compression) tukevaa skaalainta. DSC-teknologiakaan ei ole suora avain onneen, sillä signaalin pakkausmetodi on häviöllinen, vaikkakin lopullinen kuva on laadultaan parempi kuin 4:2:2-alinäytteistyksellä.

Lähde: Reddit

This site uses XenWord.
;