iFixit purki uudet Samsung Galaxy S8 -älypuhelimet osiin. Korjattavuudessa olisi vielä parantamisen varaa, joskin edeltäjiin nähden on tapahtunut pientä edistystä.

iFixit-sivusto on päässyt käsiksi ensi viikon perjantaina Suomessa kauppoihin tuleviin Samsungin Galaxy S8 -huippumalleihin ja tuttuun tapaan tutustunut laitteen sisuskaluihin.

Sekä Galaxy S8 -mallien etu- että takapuolelta löytyvät lasipaneelit ovat kiinni vahvalla liimalla, joten niiden irrottaminen ei ole etenkään kotikonstein erityisen helppoa. Lasisen takakuoren alta paljastuu piirilevyjä ja akkua osin peittävä välirunko, johon on integroitu antenneja sekä langattoman latauksen vastaanotin.

Galaxy S8 -mallien akut ovat liimattu tiukasti kiinni puhelimen rakenteeseen. GS8:ssa akun kapasiteetti on 11,55 Wh ja GS8+:ssa 13,48 Wh. Pääpiirilevyllä sijaitsevat suurimmat piirit hyödyntävät lämpöputkijäähdytystä. Etupuolen lasin vaihtaminen ilman integroidun kaarevan näyttöpaneelin vaihtamista arvioidaan olevan lähes mahdotonta, joka nostaa korjauskustannuksia näyttölasin rikkoontuessa.

Yhteenvetona iFixit antaa uusille Galaxy S8 -malleille korjattavuusarvosanaksi keskitasoa heikomman 4/10 pistettä. Miinusta laitteet saavat erityisesti hankalasti avattavista lasikuorista sekä näyttölasiin integroidusta näytöstä. Plussana monien sisäisten komponenttien, kuten 3,5 mm ääniliitännän, todetaan olevan modulaarisia ja yksittäin vaihdettavissa. Viimevuotisiin edeltäjämalleihin (Galaxy S7 & Galaxy S7 edge) nähden arvosana kuitenkin parantui yhdellä pykälällä helpommin vaihdettavan USB-liitännän ansiosta.

Mobiililaitteiden korjattavuudella on merkitystä niin huoltokustannuksien kuin ympäristönäkökulmienkin kannalta tarkasteltuna. Mitä yksinkertaisempi laite on korjata, sitä edullisempi sitä on huoltaa ja sitä pidemmäksi niiden elinkaari muodostuu. Esimerkiksi yli vuoden vanha puhelin saattaa hyvin päätyä romuksi, jos vaikkapa rikkoontuneen näytön korjausarvio muodostuu suhteettoman korkeaksi laitteen arvoon nähden.

Lähde: iFixit (1)(2)

This site uses XenWord.
;