AMD:n Radeon RX 500 -sarjasta löytyy kaksi päivitettyä ja yksi uusi Polaris-grafiikkapiiri. Näytönohjaimia on yhteensä neljä: RX 550, RX 560, RX 570, RX 580.

AMD on julkaissut tänään virallisesti Radeon RX 500 -sarjan näytönohjaimet. Radeon RX 500 -sarja perustuu vanhaan tuttuun Polaris-arkkitehtuuriin ja korvaa markkinoilta RX 400 -sarjan näytönohjaimet.

Radeon RX 580 ja 570 ovat kellotaajuuksiaan lukuun ottamatta käytännössä identtisiä edeltäjiensä RX 480:n ja 470:n kanssa. Piiri on edelleen sama vanha tuttu Polaris 10, vaikkakin nimi on päivittynyt uuden revision myötä Polaris 20:ksi. AMD on saanut viritettyä grafiikkapiiriä hieman korkeammille kellotaajuuksille GlobalFoundriesin 14 nanometrin LPP-prosessin (Low Power Plus) parannusten ja piiristä tehdyn uuden revision myötä.

Radeon RX 560:n takaa löytyy niin ikään vanhan tutun Polaris 11:n uusi Polaris 21 -revisio. Virallisesta RX 460:sta poiketen RX 560 käyttää täyttä Polaris 21 -piiriä, mutta täysin ennennäkemättömästä asiasta ei ole kyse, sillä täysi Polaris 11 on ollut käytössä MacBook Pro -kannettavissa ja Sapphiren Kiinan markkinoille julkaisemassa RX 460 -versiossa.

Uusien revisioiden myötä mukaan on saatu uutena ominaisuutena perinteisten 2D- ja 3D-muistikellotaajuuksien väliin osuva muistitaajuus, mikä säästää virtaa ohjelmilla joille 2D-kellot eivät riitä, mutta 3D-kellotaajuudet ovat turhankin paljon. Ominaisuus pienentää tehonkulutusta myös useamman näytön konfiguraatioissa. Valitettavasti prosessin parannuksista ja uusista piirirevisioista huolimatta korkeammat kellotaajuudet eivät tule ilmaiseksi, vaan piirien TBP-arvoja on jouduttu nostamaan RX 400 -sarjan verrokkeihin nähden.

Radeon RX 500 -perheeseen mahtuu myös yksi täysin uusi tulokas, Polaris 12. Polaris 12 on käytössä RX 550 -mallissa, jolle ei ole verrokkia RX 400 -sarjassa. Piiri ja siihen perustuva näytönohjain on suunniteltu lähinnä HTPC- ja OEM-tietokoneisiin, joihin halutaan integroitua grafiikkaohjainta enemmän puhtia, tai joissa oli aiemmin käytössä Radeon R7 240/250 -näytönohjain.

Radeon RX 550:n ja Polaris 12:n tapaus on sinänsä mielenkiintoinen, että eri lähteet puhuvat siitä eri tavoin. AMD:n RX 500 -diapaketin mukaan RX 550:ssä olisi 8 Compute Unit -yksikköä, mutta verkkosivujen mukaan niitä voisi olla maksimissaan kymmenen.

AMD on tehnyt markkinointimateriaaleissaan selväksi, ettei se tähtää RX 500 -sarjalla viime sukupolvessa näytönohjaimensa päivittäneisiin asiakkaisiin, vaan käyttäjiin joilla pyörii koneessa pari sukupolvea vanhempaa rautaa. Yhtiön dioissa verrokeiksi onkin asetettu yhtiön omat Radeon 300 -sarjan ja NVIDIAn GeForce 900- ja 700 -sarjojen näytönohjaimet. Markkinoinnissa on isossa roolissa myös Radeon Chill -ominaisuus, jolla ruudunpäivitysnopeutta rajoittamalla saadaan paitsi pienempää inputlagia, myös pienempää tehonkulutusta.

Kokosimme kaikki Radeon RX 500 -sarjan oleellisimmat tiedot RX 400 -sarjan verrokkeihin nähden yhteen taulukkoon. Radeon RX 400 -sarjan hinnat ovat Hinta.fi-hintavertailun edullisimmat hinnat uutisen kirjoitushetkellä kullekin muistikonfiguraatiolle.

Päivitys: AMD on lisännyt verkkosivuilleen myös Radeon RX 540 -mallin kannettaviin tietokoneisiin. Lisäsimme näytönohjaimen tiedot alta löytyvään taulukkoon.

io-tech ajaa parhaillaan testejä AMD:n uusilla Polaris-malleilla ja artikkeli niiden suorituskyvystä on luvassa lähiaikoina. Radeon RX 500 -sarja saapuu myyntiin välittömästi, pois lukien RX 550 joka tulee myyntiin virallisesti ylihuomenna.

Myöhemmin tänä vuonna on luvassa vielä kauan kaivattua kilpailua suorituskykyisimpien näytönohjainten luokkaan, kun AMD tulee julkaisemaan Radeon RX Vega -sarjan näytönohjaimet.

This site uses XenWord.
;