AMD ilmoitti CES-messuilla vanhempienkin emolevyjen voivan teoriassa tukea uutta PCIe 4.0 -standardia, mutta toistaiseksi yksikään valmistaja ei ole luvannut lisätä tukea omille emolevyilleen.

AMD valmistautuu parhaillaan julkaisemaan ensimmäiset PCI Express 4.0 -väylää tukevat työpöytäprosessorit. Ryzen 3000 -sarjan prosessoreiden ohella tullaan julkaisemaan myös X570-piirisarja, joka tukee niin ikään uutta PCIe-versiota.

Gigabyte on ottanut kuitenkin jo nyt varaslähdön uuteen PCI Express -versioon. Yhtiön X470 Aorus Gaming Wi-Fi 7 -emolevyn BIOSissa on mahdollista konfiguroida emolevyn PCI Express -liitännät rajoittumaan tiettyyn PCIe-sukupolveen. Nyt emolevyn tuoreen f40-BIOS-version myötä liitännän konfigurointivaihtoehtojen joukossa on sulassa sovussa aiempien Gen1, 2 ja 3:n kanssa uusi Gen4. Vuodoistaan tuttu momomo_us on lisäksi twiitannut kuvan, jonka mukaan myös Aorus B450 Pro WiFi (rev 1.0) olisi saanut f40-päivityksen myötä tuen PCIe 4.0:lle.

AMD oli kertonut CES-messujen yhteydessä, että yhtiön 300- ja 400-sarjojen emolevyt voisivat ainakin teoriassa tukea PCI Express 4.0 -standardia. Yhtiö on kuitenkin jättänyt emolevyjen validoinnin uuden standardin vaatimuksien mukaisiksi emolevyvalmistajien harteille. PCIe 4.0 asettaa emolevylle selvästi tiukemmat vaatimukset jälleen tuplaantuvan nopeuden mahdollistamiseksi.

Yksikään emolevyvalmistaja ei ole julkisesti ilmoittanut tulevansa tukemaan standardia nykyisillä emolevyillään, eikä Gigabytekään ole ilmoittanut virallisesti BIOS-päivityksellä emolevyilleen lisäämästään tuesta. Vaikka vanhempi emolevy päivitettäisiin tukemaan PCI Express 4.0 -standardia, sen hyödyntäminen vaatii ominaisuutta tukevan prosessorin, eli Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvan Ryzen 3000 -sarjan mallin sekä standardia tukevan näytönohjaimen tai muun lisäkortin.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;