Android O:n nimeksi on ehditty jo ehdottaa muun muassa Oreota. Uuden käyttöjärjestelmäversion ei odoteta tuovan suuria visuaalisia muutoksia, vaan keskittyvän uuteen ja paranneltuun toiminnallisuuteen.

Google on ottanut tavakseen julkaista tulevista Android-versioista ennakkoversioita kehittäjille jo hyvissä ajoin. Android N:n ensimmäinen Developer Preview julkaistiin 9. maaliskuuta viime vuonna. Nyt Google on julkaissut ensimmäisen Developer Preview -julkaisun tulevasta Android O:sta.

Android O:n ensimmäinen Developer Preview on heti saatavilla Android-emulaattorille sekä Nexus 5X-, 6P-, Player-, Pixel C-, Pixel- ja Pixel XL -laitteille. Googlen suunnitelmien mukaan Android O:sta tullaan julkaisemaan yhteensä neljä Developer Preview -versiota. Lopullisen version julkaisu tapahtuu tämän hetkisen aikataulun mukaan jälleen vuoden kolmannen neljänneksen aikana eli heinä-syyskuussa.

Käyttöjärjestelmän uusista ominaisuuksista on toistaiseksi tarjolla tietoa vain niukalti. Varmoja uudistuksia tai uusia ominaisuuksia ovat muun muassa Notification Channels, Picture-in-Picture mode, Adaptive icons ja Autofill Framework. Täyteen listaan tämän hetkisistä muutoksista voit tutustua Googlen Android O Features and APIs -sivuilla.

Notification Channels antaa sovelluksille mahdollisuuden tehdä eri tyyppisiä ilmoituskanavia, jotka ovat käyttäjän muokattavissa. Ilmoituskanaville voi antaa sääntöjä kuten ilmoituksen automaattisen poistamisen tietyn ajan kuluttua, tai tietyn tyyppisten ilmoitusten piilottamisen väliaikaisesti nappia painamalla. Yksi Googlen käyttämä esimerkki ilmoituskanavasta on uutisohjelman ilmoitusten näyttäminen uutisten aihepiirin perusteella.

Picture-in-Picture mode lienee itsestään selvyys jo nimensä puolesta. Se tarjoaa mahdollisuuden käyttää kuva-kuvassa toimintoa. Toiminto oli aiemmin tuettuna jo Android TV -puolella, mutta Android O tuo sen kaiken tyyppisille laitteille.

Adaptive icons tuo mahdollisuuden lisätä ikoneihin erilaisia visuaalisia efektejä sekä esimerkiksi laitteen tyypin mukaan vaihtuvia ikoneja. Autofill Framework puolestaan antaa käyttöjärjestelmätason tuen kaikenlaisten käyttäjätunnusten, salasanojen, luottokorttitietojen ja muiden vastaavien täydentämisen ohjelmien kenttiin automaattisesti. Ainakin tässä vaiheessa käyttäjän on otettava Autofill-ominaisuus itse käyttöön, eikä se ole oletuksena päällä.

Perinteiseen tapaan Google lupaa uuden Androidin parantavan jälleen laitteiden akkukestoa. Tällä kertaa pidempiä käyttöaikoja tavoitellaan Background Execution Limits -ominaisuudella, eli rajoittamalla tehtäviä, joita taustalla pyörivä sovellus voi suorittaa. Toinen akkukestoa parantava ominaisuus on Background Location Limits, joka rajoittaa taustasovellusten mahdollisuuksia seurata laitteen sijaintia. Background Location Limits koskee kaikkia sovelluksia riippumatta siitä, mille Android-versiolle ne on suunniteltu.

Android O saapuu kaikella todennäköisyydellä markkinoille 8.0 -versionumerolla, ja nyt julkaistu Developer Preview on hyvä ajankohta aloittaa jokavuotiset vedonlyönnit tulevan Android-version herkkuun viittaavasta lisänimestä, joka alkaa tänä vuonna O-kirjaimella. Jotkut tahot ovat jo ehtineet ehdottaa todennäköisimmäksi nimeksi Oreota. Muistin virkistämiseksi aiemmat lisänimet ovat olleet Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow ja Nougat.

This site uses XenWord.
;