Samsung Galaxy S8 -huhujen yhteydessä on puhuttu useaan otteeseen Bixby-avustajasta. Nyt yritys on julkaissut tiedotteen, jossa kerrotaan mikä Bixby tarkalleen on ja mitä suunnitelmia Samsungilla on sen suhteen.

Samsung ei ole ainoa, joka on viime aikoina esitellyt koneoppimiseen ja tekoälyyn pohjautuvia toimintoja puhelimiinsa, mutta ensiesittelyn perusteella Bixby on ehkäpä tämän hetken edistynein toteutus. Samsungin ohjelmistojen ja palveluiden kehitystyöstä vastaava Injong Rhee ei puhu yrityksen tiedotteessa pelkästä avustajasta, vaan yritys pyrkii luomaan täysin uuden käyttöliittymän laitteen ja ihmisen välille. Bixbyn kerrotaan olevan Samsungin ohjelmistokehityksen keskiössa ja projektin tavoitteena on käyttöliittymävallankumous. Rhee kuitenkin myöntää Samsungin tiedostavan, ettei muutos realisoidu heti.

Sen sijaan, että käyttäjän pitäisi opetella kuinka laite toimii vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa, pitää Samsungin nykyisen vision mukaan laitteen sopeutua ja oppia käyttäjän tarpeisiin. Samsungin näkemyksen mukaan käyttöliittymän täytyy olla niin luonnollinen ja intuitiivinen, että oppimiskynnys pysyy matalana toimintojen kasvavasta määrästä huolimatta. Tämän vuoksi Samsung kertoo hyödyntävänsä syväoppimisella vahvistettua tekoälyä uuden Bixby-käyttöliittymänsä suunnittelussa. Tarkalleen ottaen Bixby perustuu Samsungin viime syksynä itselleen ostaman Vivin kehittämään tekoälytekniikkaan, vaikka Rhee ei sitä Samsungin tiedotteessa suoraan mainitsekaan.

Samsungin mukaan Bixby on perustavanlaatuisesti erilainen kuin muut markkinoilta löytyvät älypuhelinassistentit, sillä se tarjoaa huomattavasti syvemmän käyttökokemuksen kolmen seikan – täydellisyyden, kontekstitietoisuuden ja kognitiivisen suvaitsevaisuuden – avulla. Täydellisyydellä Samsung viittaa siihen, että Bixby pystyy suorittamaan lähes kaikki toiminnot sitä tukevissa sovelluksissa. Kontekstitietoisuus tarkoittaa puolestaan sitä, että käyttäjä voi kutsua Bixbyn avuksi milloin tahansa ja se ymmärtää mitä käyttäjä on tekemässä ja aikoo tehdä.

Kognitiivisen toleranssin avulla Bixby osaa puolestaan ymmärtää käyttäjän komentoja, vaikka niiden informaatiosisältö olisi vajaavaista. Kyseisissä tapauksissa Bixby pyrkii ensin suorittamaan tehtävän parhaan ymmärtämyksensä mukaan ja vasta tarvittaessa kysyy käyttäjältä lisätietoja. Samsungin mukaan tämä tekee Bixbyn kanssa toimimisesta luonnollisempaa, koska käyttäjän ei tarvitse muistaa ennalta määriteltyjä komentoja.

Jotta Bixbyn käyttö olisi mahdollisimman yksinkertaista, sille on pyhitetty tulevissa Galaxy S8 -puhelimissa oma fyysinen näppäimensä, jolla käyttäjä voi herättää apurin missä tahansa käyttötilanteessa. Galaxy S8:n julkaisun yhteydessä vain osa puhelimeen esiasennetuista sovelluksista on Bixby-yhteensopiva, mutta Samsung lupaa sovellusten määrän kasvavan ajan myötä. Lisäksi yritys aikoo julkaista tulevaisuudessa sohjelmistokehityspaketin (SDK) kolmansien osapuolien sovelluskehittäjiä varten. Galaxy S8 -puhelimet tulevat olemaan ensimmäiset Bixbyllä varustetut laitteet, mutta lähitulevaisuudessa ominaisuutta tullaan hyödyntämään myös Samsungin muissa laitteissa. Tulevaisuudessa myös Samsungin TV:tä tai pesukonetta voi ohjata Bixbyn avulla.

Lähde: Samsung

This site uses XenWord.
;