Google Stadia palvelu avautuu Suomessa marraskuussa sekä ilmaisena perusversiona että kuukausimaksullisena Pro-versiona.

Google esitteli aiemmin tänä vuonna uuden Stadia-pelipalvelunsa. Nyt yhtiö esitellyt myös lopulliset tiedot itse asiakaslaitteistosta ja kertonut tarkemmin aikatauluistaan.

Google Stadia Founders Edition on Googlen oma aloituspaketti Stadia-pelaamiseen. Pakettiin kuuluu palvelulle räätälöity ohjain sekä Chromecast Ultra -mediajatke. Rinnalle tarvitaan luonnollisesti tilaus itse palveluun. Palvelulle vaihtoehtoina ovat ilmainen Stadia Base, jonka resoluutio on rajoitettu FullHD-tasolle ja johon ei kuulu ilmaispelejä, sekä 9,99 euroon kuukaudessa Suomessa hinnoiteltu Stadia Pro, joka yltää 4K-resoluutioon, sisältää jäsentarjouksia peleistä sekä pääsyn valikoituihin peleihin ilmaiseksi. Ensimmäinen ilmaispeli Stadia Pro -tilauksessa on Destiny 2 kaikkine tähän mennessä julkaistuine lisäosineen.

Stadia-ohjain noudattaa varsin perinteistä gamepad-mallia ja sisältää peukalotatit, dpadin, olkapäänapit ja -liipaisimet sekä standardin neljän toimintopainikkeen ryhmän. Lisäksi ohjaimessa on painikkeet Google Assistantin aktivoinnille sekä kuva- ja videokaappaukseen ja 3,5 mm:n kuulokemikrofoni-liitäntä. Ohjain tukee yhteysmuotoina Wi-Fi 5:ttä (802.11a/b/g/n/ac, 2,4 / 5 GHz) ja Bluetooth Low Energy 4.2:ta. Ohjaimen Li-ion-akku on sisäinen ja sitä ladataan USB-C-portin välityksellä. Ohjain tukee myös USB-C-liitäntäisiä kuulokkeita, mikrofoneja ja vastaavia lisälaitteita.

Stadia -ohjaimen mitat ovat 163 x 105 x 65 mm ja painoa sillä on 268 grammaa. Founders Edition -versio on väriltään tumman sininen, mutta ohjain on erikseen saatavilla myös mustana ja valkoisena. Founders Edition -pakettiin sisältyvä Chromecast Ultra on musta.

Google Stadia Founders Edition paketti on hinnoiteltu 129 euroon ja sisältää itse ohjaimen, Chromecast Ultran sekä kolmen kuukauden kokeilujakson Stadia Pro -palveluun itselle ja toisen lahjoitettavaksi kaverille. Lisäbonuksena Founders Editionin ostamalla saa oman Stadia-nimimerkin, jonka perään ei lisätä automaattisesti numeroita kuten muilla käyttäjillä.

Googlen mukaan pienin suositeltu nopeus nettiyhteydelle Stadian kanssa on 10 Mbps, joka riittäisi 720p-kuvalle stereoäänin. 35 Mbps:n luvataaan puolestaan riittävän jo 4K HDR -videolle surround-äänin, mutta ainakin alussa pelit tulevat tukemaan vain stereoääniä.
Google Stadia avataan Suomessa kuluvan vuoden marraskuussa. Stadiaa voidaan käyttää millä tahansa laitteella, joka pyörittää Chromea ja johon on kytkettävissä jokin ohjainmetodi tai joka sisältää esimerkiksi kosketusnäytön. Älypuhelimissa Stadia on rajoitettu ainakin aluksi vain Googlen omiin Pixel 3(A) -puhelimiin.

Päivitys: Stadia Pron rajoittuminen stereo-ääneen Googlen Suomen sivujen mukaan on todennäköisesti virhe, sillä nopealla tarkistuksella muissa maissa, kuten esimerkiksi Ruotsissa, sen paikalla lukee 5.1 Surround.

Lähde: Google

This site uses XenWord.
;