Huawei on esitellyt tänään Developer Conference 2019 -tapahtumansa avausesityksessä odotetun oman Harmony OS -käyttöjärjestelmänsä, joka tunnettiin aiemmin HongMeng OS:nä. Uusi käyttöjärjestelmä on suunniteltu mukautumaan monipuolisesti eri käyttötarpeisiin, kuten älypuhelimiin, älykelloihin, televisioihin ja ajoneuvoihin ja Huawein mukaan se on nopeampi sekä turvallisempi kuin Android. Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtaja Richard Yun mukaan Harmony OS:n ensimmäinen 1.0-versio on ollut kehitteillä vuodesta 2017 asti, 2.0-versio on luvassa ensi vuonna ja 3.0-versio 2021.
Harmony OS on mikrokernelipohjainen avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, eli se pyrkii käyttämään niin vähän resursseja kuin kussakin käyttösovelluksessa on mahdollista. Yksinkertaistettuna käyttöjärjestelmän ytimessä on tällöin vain perustoiminnot ja mahdollisimman vähän turhaa koodia. Mikrokerneliin ei ole root-pääsyä.
Harmony OS:n Ark-kääntäjä tukee kaikkia yleisimpiä ohjelmointikieliä, kuten C/:tä, C++:aa, Javaa, JavaScriptiä sekä Kotlinia. Käyttöjärjestelmä tukee kaikkia Android-, HTML5- ja Linux-pohjaisia sovelluksia pienten muutosten jälkeen. Harmonyssa käyttöjärjestelmä on erillään raudasta, joten ohjelmisto voidaan kehittää kerran ja jakaa sen jälkeen eri laitteille.
Huawein Richard Yu kertoi esityksen yhteydessä, että Harmony OS:lla voitaisiin teoriassa korvata Androidin käyttö älypuhelimissa, mutta yritys aikoo pitäytyä ainakin toistaiseksi Googlen käyttöjärjestelmässä ohjelmistotarjonnan ja käyttäjien vuoksi. Harmony OS on kuitenkin mahdollinen jopa tulevassa Mate 30 -puhelimessa, jos Huawei ei saa siihen Google Play Services -sertifiointia ajoissa.
Huawein suunnitelmana on tehdä Harmony OS:stä avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, perustaa sen ympärille avoimen lähdekoodin säätiö ja luoda yhteisö kehitystä ja yhteistyötä varten.
Ensimmäinen HarmonyOS-käyttöjärjestelmää käyttävä kuluttajalaite julkaistaan huomenna Honorin Vision-älytelevision muodossa.
Lähteet: lehdistötiedote, Twitter, XDA Developers, Engadget
Ihan kovia lupauksia ovat Huawein suunnalta antaneet tuolle, esim. Fuchsiaa viisi kertaa nopeampi kommunikointi käyttöjärjestelmän osien välillä ja koodia olisi tuhannesosa Linuxin kernelistä.
He said HarmonyOS’ IPC performance is five times that of Google’s Fuchsia. The top executive also claimed that HarmonyOS’ microkernel has “one-thousandth the amount of code in the Linux kernel.”
HarmonyOS is Huawei’s Android alternative for smartphones and smart home devices – TechCrunch
Eli android softat eivät toimi ilman muokkausta? Play servicejen puute tietenkin ilmiselvä ongelma, mutta olisin odottanut että koodaavat emulaatiokerroksen jolla android softa saataisiin suoraan ajettua. Vaiikea uskoa että saavat saavat tälle minkäänlaista markkinaosuutta ainakaan euroopassa.
”Mikrokerneliin ei ole root-pääsyä” Siellä sitten seurantakoodit?
En nyt ihan kässännyt, eli onko käyttis nyt toistaiseksi siinä tilasssa, että androidapit ei toimi, vai tuleeko niitä appeja muokata käyttistä silmällä pitäen?
Miten tuo taas liittyy asiaan? Jos se kerneli on kerran avointa koodia niin sinne on hirveän hankala alkaa piilottamaan mitään.
Käyttöjärjestelmällä lienee tulevaisuutta televisioissa ja älykelloissa Tizenin tapaan mutta en jaksa uskoa menestykseen älypuhelinpuolelle ellei Huawei laita isointa vaihdetta silmään. Niin kauan kun kyseessä on kakkosvaihtoehto, niin kuluttajatkaan ei siihen usko. Olisi kuitenkin mukava nähdä markkinoilla muitakin käyttiksiä älypuhelimissa isommassa määrin kuin Android ja iOS.
Tuossa varmaankin viitataan juuri siihen, että iso osa Android sovelluksista käyttää jotain Play Services rajapintaa. Ilman Play Services palikkaa sovellukset eivät sitten toimi ellei kehitetä jokin korvaava rajapinta.
Suomeksi = käyttäjien dataa ei enää tarvitse siirtää Googlen kautta/avulla Kiinaan vaan se siirtyy suoraan Kiinaan 😉 Joten kaikki säästävät…
Näin ymmärsin noista esitetyistä tiedoista ja kommenteista, ettei pyöri aivan suoraan, mutta saa muokattua yhteensopivaksi varsin pienellä työllä.
Mistä tuon avoimen koodin löytää, varmaan ei mistään.
Lisäksi ongelma varmaan on että he voi julkaista avoimen koodin vuodelta 2017, joka varmaan hyvin toisenlainen kuin 2020.
Eikö tästä aiemmin kerrottu että se on niin keskeneräinen että ei toimi puhelimissa, vaikka kauppasodan ollessa kiivaimmillaan sen oli viimeistelty ja parempi kuin Android.
Nopeampi ja avoin käyttis kelpaa aina, mutta haasteita tämän läpilyömiseen riittää.
Eihän se tarvi kuin Kiinan valtion keskuskomitean politbyroon päättää että bye bye android Kiinassa ja kaikkiin älypuhelimiin Kiinan markkinoilla Harmony OS. Parissa vuodessa se saa silloin miljardi käyttäjää eli nousee Applen iOS:n ohi käyttäjämäärissä.
Venäjä ja Intia jos hyppäävät kelkkaan niin se sehän alkaa olla melkoinen tekijä.
Mikään ei takaa, että puhelimessa pyörii avoimen koodin versio tai että käyttäjä saisi vapaan pääsyn kaikkeen. Nytkin Android ja Androidin pohjalla oleva Linux ovat avointa koodia, mutta puhelimissa on tyypillisesti suljettu "ROM" ja mahdollisesti kryptografisesti lukittu bootloaderit yms. Vaikka koodin saisi käyttöön, valmistajan versio onkin massiivisesti epäyhteensopiva avoimen yleisen version kanssa. Tästä syystä LineageOS:t ja vastaavatkin tyypillisesti paketoivat valmistajan kernelin ja ajurit ja sovittavat päälle omaa versiotaan, joka toimii hyvällä tuurilla lähes normaalisti.
Ei tämän vaikeampaa.
Awesome-HarmonyOS/HarmonyOS
En sitten tiedä miten pitkälle tuota nimeämistä on mietitty. Kiinalaisittain "harmonialla" tarkoitetaan ehkä vähän eri asioita kuin länsimaissa 😀
Suurimmalle osalle tuskin Kiinan vakoilu on USA:n vakoilua paljon suurempi asia. En itse kuitenkaan tuota käyttäisi Kiinassa käydessä.
Noh jos Linuxin kohdalla tarkoitetaan kernelin repossa olevaa koodimäärää niin heittämällä kaikki ylimääräinen ajuri ja palvelupuolen sekä liitännäisten koodi päästään varmaan likelle prosenttia. Mahtaiskohan olla Minix pohjainen tämä harmooni? Tuntuu erikoiselta jos on lähdetty aivan puhtaalta pöydältä. Muita mikrokerneleitä ei nyt äkkiä tule mieleen…
En tiedä, millainen tausta Harmony OS:lla mutta ilmeisesti on ollut kehityksessö jo vuodesta 2012.
Itselleni tuli vahvat uC/OS vibat kun lueskelin kenelikoodeja. Githubissa oleva koodi on lähinnä kellokäyttöön soveltuvaa kun M4 BSP on ainoa julkaistu. EWARM ei myöskään kuulosta kehitysympäristöltä jolla tehdään mobiilisoftaa.
Mitäköhän tarkoitat? Puhelimille käännetyissä kerneleissä on yleensä karsittu pois iso osa ajureista, vaikka nykyään vähemmän tarvetta, kun levytilaa alkaa olla huippumalleissa yli sata gigaa. Sellainen peruskerneli Android-käyttöön on tyypillisesti luokkaa 4-6 MB + firmware. x86:lla oman Ryzenin kerneli kaikkine osineen on 7 MB ja sisältää ison joukon ajuritukea kaikille koneen kytketyille laitteille (ja juuri nyt kytkemättömillekin).
Tämä on vaarallinen ajatusmalli. Mitä enemmän Kiinan vaikutusvalta maailmalla leviää, mitä enemmän Kiina ostaa/rahoittaa länsimaisia medioita, leffastudioita yms. sitä suurempi merkitys Huawein ja Kiinan vakoilulla on. Länsimaat ovat jo nyt täysin Kiinan huoria joten jos trendi ei muutu päinvastaiseen suuntaan niin pyrkisin kaikin mahdollisin keinoin välttelemään ylimääräisen tiedon siirtymistä tuohon suuntaan.
Joo voi olla että vielä ei ole huutavaa paniikkia, mutta tulevaisuuden poliittisten myrskyjen/sotien aikana voi ollakin että kun vaimosi vaihtaa lentokonetta Pekingissä niin hänet kerätään talteen, kun haet töitä firmasta jonka taustarahoittajana on näitä Kiinan "yksityisiä" yrityksiä niin paikkaa ei tipukaan vaikka olisit kirkkaasti parempi kuin muut kandidaatit, jos olet tutkija ja julkaiset tutkimuksen aiheesta x niin yhtäkkiä internetissä onkin miljardi apinaa huutamassa kuinka tutkimuksesi on paskaa ja kuinka se perustuu väärään tietoon yms koska olet lähetellyt vääriä poliittisia näkemyksiä luuristasi.
Toiseksi Googlen "vakoilu" perustuu käytännössä lähinnä mainosbisnekseen ja kaikki heidän toimintansa on haastettavissa läntisissä (suhteellisen) oikeudenmukaisissa oikeusjärjestelmissä. Kiinassa taas lakia luetaan niin kuin halutaan ja ainoa millä on merkitystä on se että vallan kahvassa olevat pysyvät koskemattomina ja että kiinalaisen yhteiskunnan taloudellinen, aseellinen ja henkinen menestys/maine ei kärsi.
Toisin sanoen siis Huawei on täydellinen ja maailman johtava teknologiayhtiö joka ei ole ikinä tehnyt mitään väärää eikä tule tekemäänkään. Piste. Jos syytetään vakoilusta on kyseessä vale. Jos vakoilusta jäädään kiinni on kyseessä "harmonian" ylläpitäminen.
Itse uutiseen liittyen:
Huawein ja kiinalaisen softateollisuuden tuntien veikkaan että tuolta on tulossa aikamoista roskaa, mutta jätetään kuitenkin pieni oven rako auki siltä varalta että sieltä oikeasti tulisikin positiivinen yllätys.
Julkaisutilaisuudessa oli kova puhe siitä kuinka ensimmäinen HarmonyOS luuri julkaistaisiin jo "huomenna" eli viime lauantaina. Yritin Googletella, mutta mitään ei löytynyt. Onko jollain tietoa tästä vai menivätkö puhumaan ohi suunsa?
Sanoivat, että julkaisevat ensimmäisen Harmony OS laitteen, ei puhelinta. Se laite on Honor Vision älytelevisio.
Näinpä taisi tosiaan olla.
Pakko sanoa kyllä että hämmentävin git repo tämän skaalan softalle mitä olen ikinä nähnyt.
– Täynnä typoja (mm. käyttöjärjestelmän oma nimi on typotettu useamman kerran)
– Commit historia puuttuu täysin.
– Ei lisenssiä eli ts. kukaan ei pysty tätä käyttämään vielä.
– Mutta muistivat kuitenkin laittaa awesome-arskat mukaan:
katso liitettä 261540
Tulee enemmän mieleen jonkin harrastelijan javascript repo kuin käyttöjärjestelmä.
Joka se toki onkin, kun katsoo readmen viimeistä kappaletta:
Mistäköhän lienee saaneet nuo C-filut. Näyttivät ainakin olevan Huawein copyrighteilla merkattuja.
Lieneeköhän edes liittyvät koko Harmonyyn.
Engadgetin (Huawei reveals HarmonyOS, its alternative to Android) uutisessa mainitaan, että Harmony OS mahdollistaa erittäin nopean prosessien välisen kommunikaation (Inter Process Communication, IPC), mikä on aiemmin ollut mikrokernel pohjaisten käyttöjärjestelmien kompastuskivi. Huawein mukaan IPC suorituskyky on viisi kertaa parempi kuin Fuchsiassa ja kolme kertaa parempi kuin QNX:ssä. IPC suorituskykyä on ilmeisesti saatu parannettua XPC:tä (Cross Process Communication) käyttämällä. Vastaava tekniikka on käytössä myös iOS:ssa, joka pohjautuu osittain mikrokerneliin.
Saakos tuohon kuitenkin sitten pelit yms playstä vai miten? Ja ilmeisesti "harmony" ei sanana ole mitenkään suojattu kun onhan Logilla ne kaukot yms samalla nimellä.
Harmony OS ei ole vielä edes lopullinen nimi käyttöjärjestelmälle ainakaan Euroopassa, koska Huawein tavaramerkkihakemus on vasta käsittelyssä. Kiinassa saman käyttiksen nimi on Hongmeng OS, mutta kansainvälisesti eivät halua käyttää tuota nimeä.
Tuskin play store toimii tuossa käyttöjärjestelmässä, koska se edellyttäisi Googlen kehittävän sen yhteensopivaksi ja googlen pitäisi myös avata kaikki play servicen rajapinnat Harmony OS käyttöön. Ei tule tapahtumaan ihan lähiaikoina todennäköisesti ei koskaan. Tästä syystä softa kehittäjät joutuvat tekemään erillisen Harmony OS version softastaan jos haluavat sen toimivan siellä, josta on muokattu esim. kaikki play service toiminnot pois. Iso osa android softista on integroitu play serviceen niin ei ne suoraan toimi tuossa vaikka käyttis teoriassa ymmärtäisi javaa ja android softia.
Well itse käyttis on ihan kuranttia tavaraa, kun ovat päässeet puhtaalta pöydältä rakentamaan. Se softatuki on sitten se vaikeampi asia. Windows phone kaatui lähinnä appipulaan. Itse käyttis oli jo ihan toimiva verme, jossain iOssin ja Androidin välissä. Enemmän muokattava kuin iOs ja vähemmän kuin Android. Soiva peli siis. Mutta softaa ei tullut tarpeeksi. Jos ja kun tässäkin pitää kaikki vääntää itse, niin viikolla hiljaista, mutta jos tulee Kiinassa pakolliseksi, niin mikä jottei. Silloin alkaa länsimaissakin yrityksiä kiinnostamaan. Käyttäjämäärät ovat niin valtavia!
Windows phone kaatuu appipulaan, mutta myös siihen, että MS tuhosi oman mobiilikäyttöliittymänsä maineen pakottamalla kaikki win8 käyttäjät väkisin PC käytössä sekavaan tile käyttöliittymään. Tutun ja turvallisen startvalikon sijaan. Tämä tuhosi kuluttajien silmissä koko tile käyttöliittymän maineen vaikka sama toimi puhelimissa suhteellisen hyvin. Jos on jo win8 käytössä vittuuntunut tilekäyttikseen niin sitä ei enää halua kokeilla puhelimessakaan. Suomi oli oikeastaan ainoa maa missä Lumia Windows puhelimet möivät hyvin, mutta sekin johtui pääasiassa Nokian brandistä. Muualla maailmassa ei ollut tätäkään etua ja suomen markkinat on niin pienet että ne eivät kanna.