Toistaiseksi ei ole varmuutta, tuleeko Huawei käyttämään Harmony OS:ää laajemmin älypuhelimissa.

Huawei on esitellyt tänään Developer Conference 2019 -tapahtumansa avausesityksessä odotetun oman Harmony OS -käyttöjärjestelmänsä, joka tunnettiin aiemmin HongMeng OS:nä. Uusi käyttöjärjestelmä on suunniteltu mukautumaan monipuolisesti eri käyttötarpeisiin, kuten älypuhelimiin, älykelloihin, televisioihin ja ajoneuvoihin ja Huawein mukaan se on nopeampi sekä turvallisempi kuin Android. Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtaja Richard Yun mukaan Harmony OS:n ensimmäinen 1.0-versio on ollut kehitteillä vuodesta 2017 asti, 2.0-versio on luvassa ensi vuonna ja 3.0-versio 2021.

Harmony OS on mikrokernelipohjainen avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, eli se pyrkii käyttämään niin vähän resursseja kuin kussakin käyttösovelluksessa on mahdollista. Yksinkertaistettuna käyttöjärjestelmän ytimessä on tällöin vain perustoiminnot ja mahdollisimman vähän turhaa koodia. Mikrokerneliin ei ole root-pääsyä.

Harmony OS:n Ark-kääntäjä tukee kaikkia yleisimpiä ohjelmointikieliä, kuten C/:tä, C++:aa, Javaa, JavaScriptiä sekä Kotlinia. Käyttöjärjestelmä tukee kaikkia Android-, HTML5- ja Linux-pohjaisia sovelluksia pienten muutosten jälkeen. Harmonyssa käyttöjärjestelmä on erillään raudasta, joten ohjelmisto voidaan kehittää kerran ja jakaa sen jälkeen eri laitteille.

Huawein Richard Yu kertoi esityksen yhteydessä, että Harmony OS:lla voitaisiin teoriassa korvata Androidin käyttö älypuhelimissa, mutta yritys aikoo pitäytyä ainakin toistaiseksi Googlen käyttöjärjestelmässä ohjelmistotarjonnan ja käyttäjien vuoksi. Harmony OS on kuitenkin mahdollinen jopa tulevassa Mate 30 -puhelimessa, jos Huawei ei saa siihen Google Play Services -sertifiointia ajoissa.

Huawein suunnitelmana on tehdä Harmony OS:stä avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, perustaa sen ympärille avoimen lähdekoodin säätiö ja luoda yhteisö kehitystä ja yhteistyötä varten.

Ensimmäinen HarmonyOS-käyttöjärjestelmää käyttävä kuluttajalaite julkaistaan huomenna Honorin Vision-älytelevision muodossa.

Lähteet: lehdistötiedote, Twitter, XDA Developers, Engadget

This site uses XenWord.
;