Uuden standardin myötä 24-pinninen ATX-virtaliitin korvattaisiin 10-pinnisellä ja joidenkin laitteiden vaatimat 5 ja 3,3 voltin jännitteet muunnettaisiin vasta emolevyllä.

Tietokoneen emolevyjä on koristanut ensin 20- ja sitten 24-pinninen jykevä ATX-virtaliitin jo 90-luvun puolivälistä lähtien. Tänä vuonna siihen pyritään saamaan muutos ainakin Intelin toimesta.

CustomPC-lehden varmistamien tietojen mukaan Intel aikoo julkaista tänä vuonna ATX12VO-virtalähdestandardin. Standardin mukaiset virtalähteet antavat ulos vain 12 voltin jännitteet ja siihen kuuluu 10-pinninen päävirtaliitin, jonka läpi kulkee vain 12 V- ja 12 Vsb -linjat. Jatkossa joidenkin laitteiden tarvitsemat 5 ja 3,3 voltin jännitteet muunnettaisiin sopiviksi vasta emolevyllä ja esimerkiksi SATA-virtakaapelit lähtisivät emolevyltä virtalähteen sijasta. Emolevyn EPS-lisävirtaliittimen käyttö jäisi uudistuksen myötä valinnaiseksi.

Fortronin omistama FSP:n esiteli CES 2020 -messuilla uutta ATX12VO-standardia tukevaa virtalähdettä. 10-pinnisen ATX12VO-liittimen lisäksi ne oli varustettu 8-pinnisellä EPS-liittimellä ja 6+2-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä. KitGurun mukaan ATX12VO-standardi aiotaan suunnata ensin OEM-valmistajien käyttöön, mutta se voisi tulla myös itse koottavien kokoonpanojen markkinoille myöhemmin.

Lähteet: CustomPC, KitGuru

This site uses XenWord.
;