Intelin 3D XPoint -muisteihin perustuvien Optane-SSD-asemien ja myöhemmin julkaistavien Optane-muistien on tarkoitus täyttää DRAM-muistien ja NAND-muistien väliin jäävää ammottavaa kuilua tarjoamalla selvästi NANDia parempaa nopeutta, siihen verrattavissa olevia kapasiteetteja ja DRAMia edullisempia hintoja.

Intel ja Micron esittelivät 3D XPoint -muistiteknologian alun perin jo vuoden 2015 heinäkuussa. 3D XPoint -muistien on tarkoitus sijoittua markkinoilla NAND-muistien ja DRAM-muistien välimaastoon tarjoamalla NAND-muistien kaltaisia kapasiteetteja ja niihin nähden moninkertaista nopeutta ollen kuitenkin samalla selvästi DRAM-muisteja edullisempia.

Markkinoilla Intelin 3D XPoint -muisteja hyödyntävät tuotteet tunnistaa Optane-nimestä, kun Micronin vastaavia tullaan markkinoimaan QuantX-brändillä.

Nyt Intel on julkaissut ensimmäisen 3D XPoint-muisteja käyttävän, yrityskäyttöön suunnatun Optane SSD DC P4800X -sarjan SSD-aseman. Ensimmäisen saataville tulevan mallin kapasiteetti on 375 gigatavua ja se asennetaan PCI Express 3.0 x4 -väylään.

375 Gt:n Optane SSD -aseman piirilevyltä löytyy yhteensä 28 muistipiiriä, jotka on jaettu seitsemään muistikanavaan. Koska 20 nanometrin prosessilla valmistetut 3D XPoint -muistipiirit ovat kapasiteetiltaan 128 gigabittisiä, on aseman todellinen kapasiteetti 448 Gt. Ylijäävää tila hyödynnetään esimerkiksi viallisten ja rikkoutuneiden muistisolujen korvaamiseen, virheenkorjaamiseen ja muistisolujen kulumisen tasaamiseen.

Intel ei ole kertonut uudesta Optane SSD -asemastaan kaikkia SSD-asemalle tyypillisiä nopeuksia, vaan keskittyy markkinoinnissaan pieniin latensseihin. Tyypilliseksi luku- ja kirjoituslatenssiksi luvataan alle 10 mikrosekuntia, kun satunnaislukujen latenssit ovat 60 µs (QD1) ja 150 µs (QD16). Satunnaiskirjoituksien vastaavat latenssit ovat 100 ja 200 µs. Intelin ilmoittamat latenssit esittävät 99,999. persentiilin lukuja. 4 kilotavun satunnaislukunopeudeksi luvataan 550 000 IOPSia (QD16), kun vastaava satunnaiskirjoitusnopeus on 500 000 IOPSia.

Intel lupaa ensimmäisille tuotantoerille 3 vuoden takuun, mutta myöhemmin takuuta tullaan kasvattamaan viiteen vuoteen. Aseman luvataan kestävän 30 läpikirjoitusta per päivä (Drive Writes Per Day, DWPD) takuujaksonsa aikana tai maksimissaan 12,3 petatavun kirjoituksen.

Intel on hinnoitellut nyt saataville tulevan 375 Gt:n Optane SSD DC P4800X -SSD-aseman PCI Express -version verottomana 1520 dollariin. Vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa Intel julkaisee asemasta U.2-version sekä 750 Gt:n PCI Express x4 -version. 750 Gt:n U.2-versio ja 1500 Gt:n versiot Optane SSD DC P4800X -sarjasta julkaistaan vuoden jälkimmäisellä neljänneksellä.

Kuluttajamarkkinat saavat Intelin nykyisten suunnitelmien mukaan ensikosketuksensa Optane-SSD-asemiin huhti-kesäkuussa, jolloin yhtiö aikoo julkaista ensimmäiset Optane Memory -asemat. Optane Memory asemat on tarkoitettu välimuistikäyttöön ja niiden kapasiteetit tulevat olemaan vuotojen mukaan 16 ja 32 Gt.

Intel Memory Drive

Intel julkaisi samalla Optane SSD DC P4800X:n tueksi uuden Memory Drive -teknologian. Memory Drive toimii hypervisorin asemassa ja osaa naamioida osan tai koko Optane SSD -aseman kapasiteetin käyttöjärjestelmän näkökulmasta käyttömuistiksi. Täyttä kapasiteettia ei kuitenkaan saada sellaisenaan muistikäyttöön, vaan esimerkiksi 375 Gt:n aseman täysi kapasiteetti näkyy Memory Driven kautta 320 Gt:n muistina.

Memory Drive tarkkailee kaikkia muistihakuja ja sijoittaa useimmiten käytetyn datan DRAM-muistiin ja harvemmin käytetyn Optane SSD -asemalle. Se osaa ottaa huomioon myös useamman prosessorin NUMA-muistihaun (Non-uniform memory access) vaikutukset ja useamman Optane SSD -aseman konfiguraatiot pyrkimällä sijoittamaan datan tärkeysjärjestyksessä aina sitä tarvitsevaa prosessoria lähimpänä olevaan DRAM-muistiin ja Optane SSD -asemaan. Voit tutustua Memory Driven käytökseen NUMA-tapauksissa tarkemmin AnandTechin artikkelissa.

Intel ei ole paljastanut Memory Drive -teknologiansa tarkkaa hinnoittelua eri konfiguraatioissa, mutta 375 Gt:n Optane SSD DC P4800X -aseman mukana ostettaessa se nostaa paketin verotonta suositushintaa 431 dollarilla 1951 dollariin.

Lähteet: Intel, AnandTech

This site uses XenWord.
;