Intelin Xeon Scalable -mallisto jakautuu Platinum-, Gold-, Silver- ja Bronze-perheisiin, joissa on mallista riippuen 4-28 prosessoriydintä.

Intel on julkaissut tänään uuden Skylake-SP-arkkitehtuuriin perustuvan Xeon Scalable -prosessorisarjan. Xeon Scalable -prosessorit on suunnattu erilaisiin palvelimiin ja ne kilpailevat markkinoista AMD:n Epyc-prosessoreiden kanssa.

Intelin Skylake-SP-arkkitehtuuri on sinänsä jo tuttu Skylake-X-prosessoreista. Se rakentuu kolmesta erilaisesta ytimestä: LCC eli Low Core Count, HCC eli High Core Count ja XCC eli Extreme Core Count. LCC-ytimissä on maksimissaan 10 prosessoriydintä, HCC:ssa 18 ja XCC:ssä 28. Prosessorin sisäinen kommunikaatio tapahtuu uuteen mesh-topologiaan perustuvalla väylärakenteella. Kussakin ydinmallissa on kuusi DDR4-muistiohjainta.

Intel on uudistanut myös Xeon-perheen nimeämisen täysin. E5- ja E7-perheiden sijasta jatkossa Xeonit jakautuvat Platinum-, Gold-, Silver ja Bronze-perheisiin. Yhteensä erilaisia malleja tulee tarjolle peräti 58 ja ne eroavat toisistaan useilla eri tavoilla. Prosessoreilla voi olla maksimissaan kaksi lisämerkintää mallinumeron perässä. F-lisämerkintä mallinumeron perässä merkitsee integroitua tukea Omni-Path-verkkoarkkitehtuurille, T kymmenen vuoden toiminta-aikaa ja M tukea 1,5 teratavulle muistia per prosessorikanta.

Xeon Platinum -perheen prosessorit tukevat maksimissaan kahdeksan prosessorikannan järjestelmiä. Erilaisia malleja on saatavilla 16 ja niissä on mallista riippuen 4 – 28 ydintä. Prosessoreiden hinnat vaihtelevat 3115 dollarista 13 011 dollariin.

Xeon Gold -perheen prosessorit tukevat maksimissaan neljän prosessorikannan järjestelmiä. Erilaisia malleja tulee tarjolle peräti 32 ja ne jakautuvat 26:een 6-sarjan malliin ja kuuteen 5 -sarjan malliin. 6-sarjassa prosessoriytimiä on mallista riippuen 6 – 22 ja 5-sarjassa 4 – 14. Prosessoreiden hinnat vaihtelevat 1221 dollarista 5946 dollariin.

Xeon Silver- ja Xeon Bronze -perheiden mallit tukevat maksimissaan kahden prosessorin järjestelmiä. Malleja on tarjolla yhteensä kymmenen, joista kahdeksan kuuluu Silver- ja kaksi Bronze-perheeseen. Silver-perheessä prosessoriytimiä on 4 – 12 ja Bronze-perheessä 6 tai 8. Prosessoreiden hinnat vaihtelevat 213 dollarista 1002 dollariin.

Prosessorit tarvitsevat kaverikseen myös piirisarjan, eikä Intel ole unohtanut päivittää sen ominaisuuslistaa merkittävästi viime sukupolveen nähden. C620- eli Lewisburg-piirisarjasta tulee tarjolle yhteensä seitsemän erilaista mallia, jotka eroavat toisistaan ominaisuuksiensa puolesta. Merkittävimmät uudistukset ovat maksimissaan neljä 10 gigabitin verkko-ohjainta ja QuickAssist-pakkaus-, -kryptografia- ja -RSA-salauskiihdyttimet. Aiemmin QuickAssist-teknologia oli tuettuna vain erillisinä PCI Express -kortteina, mutta nyt ne ovat suoraan osa piirisarjaa.

Skylake-SP-arkkitehtuurin suorituskyvystä kiinnostuneille suosittelemme AnandTechin artikkelin lukemista. Mukana on paitsi kattava tietopaketti itse arkkitehtuurista, myös suorituskykytestejä edeltäviä Xeon-prosessoreita sekä AMD:n Epyc-prosessoreita vastaan.

Lähteet: Intel, AnandTech

This site uses XenWord.
;