Microsoft on julkaissut Copilot+ PC -konseptinsa ja sen myötä virallistanut sen vaatimukset tekoälysuorituskyvyn suhteen 40 TOPSiin. Intelin nykyiset prosessorit eivät siihen yllä, mutta horisontissa siintää jo Lunar Lake vastaamaan haasteeseen.

Copilot+ PC:n julkaisun myötä Intel on tiedottanut sen ensimmäisen vaatimukset täyttävän prosessorin eli Lunar Laken olevan aikataulussaan ja saapuvan markkinoille vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Yhtiön mukaan vielä julkaisemattomalla prosessorilla on taskussaan tähän mennessä jo 80 eri kannettavaa yli 20 eri valmistajalla.

Intelin Client Computing Groupin johtaja Michelle Johnston Holthausin mukaan yhtiö tulee toimittamaan historiansa kilpailukykyisimmän rauta- ja ohjelmistopakettinsa Lunar Laken ja Copilot+ PC:n myötä, kehuen samalla sen käänteentekevää energiatehokkuutta sekä tuttua ja turvallista x86-arkkitehtuuria.

Intel on toimittanut joillekin medioille myös diapaketin, jossa kerrotaan Lunar Laken yksityiskohtia ja tehdään lupauksia suorituskyvystä. Lunar Lakessa tulee olemaan sekä uudet P- että E-ytimet, Battlemage- eli Xe2-arkkitehtuurin integroitu GPU XMX-yksiköineen, yli 45 TOPSin suorituskykyyn yltävä NPU, kehittyneempi vähävirtainen Advanced Low Power Island. Koko prosessori tuottaa yhteensä yli 100 TOPSin edestä tekoälysuorituskykyä, josta suurin osa tulee Xe2 GPU:lta.

Sen tekoälysuorituskyvyn kerrotaan olevan Intelin nykyisten arvioiden mukaan Stable Diffusion 1.5 -tehtävissä noin 40 % nopeampi kuin Snapdragon Elite X. Grafiikkapuolella integroidun ratkaisun suorituskyky paranee noin 50 % ja prosessoripuolella suorituskyvyn luvataan peittoavan ainakin Ryzen 7 8840U:n ja Snapdragon X Eliten.

Energiatehokkuudessa sen kerrotaan käyttävän Microsoft Teams 3×3 -konferenssipuhelussa 30 % vähemmän tehoa kuin Ryzen 7840U ja 20 % vähemmän kuin Snapdragon 8cx Gen 3. Sitä, miksi tässä testissä oli otettu kilpailijoilta sukupolvea vanhemmat verrokit ei ole selitelty.

Intel kehaisi lisäksi toimittaneensa markkinoille jo yli 7 miljoonaa Meteor Lake -prosessoria ja Arrow Laken olevan aikataulussa julkaistavaksi vuoden viimeisen neljänneksen aikana.

Lähteet: Intel, Tom’s Hardware