Intel julkaisi CES 2024 -messuilla uusvanhoja Raptor Lake Refresh -prosessoreita sekä täyttämään jo aiemmin julkaistua työpöytämallistoa että Meteor Laken jättämiä aukkoja mobiilipuolella. Uusista malleistaan huolimatta yhtiö ei malttanut olla kiusoittelemasta samalla myös tulevista tuotteistaan.

Tämän hetkisten tietojen mukaan Intel tulee julkaisemaan tänä vuonna kahteen uuteen arkkitehtuuriin perustuvia kuluttajaprosessoreita: Arrow Laket sekä työpöydälle että kannettaviin ja Lunar Laket vähävirtaisiin kannettaviin. Molemmat perustuvat useamman sirun Foveros-paketoituihin ratkaisuihin ja tullaan julkaisemaan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Intelin mukaan Arrow Lake tulee olemaan ensimmäinen tekoälykiihdytyksellä varustettu peliprosessori työpöydällä, vaikka AMD:lla saattaisi olla sanansa sanottavana asiaan Ryzen 8000G -prosessoreiden muodossa. Itse prosessorista tiedetään tällä hetkellä lähinnä sen verran, että niissä tulee olemaan uusia Lion Cove P-ytimiä ja Skymont E-ytimiä, mutta huhujen mukaan SoC-sirulla olevat LP E -ytimet perustuisivat edelleen nykyiseen Crestmont-arkkitehtuuriin. Grafiikkaohjaimen odotetaan perustuvan Meteor Laken tapaan Xe-LPG-arkkitehtuuriin.

Lunar Lake oli esillä myös fyysisenä ES-prosessorina, jossa näkyy selvästi ainakin kolme erillistä sirua ynnä suoraan paketoinnille integroidut LPDDR5-muistit. Lunar Lake oli väitetysti esillä myös Intelin viime vuonna julkaisemalla ja mokansa huomattuaan poistamalla videolla, mutta kuvien perusteella kyse on eri prosessoreista, tai se on muuttanut selvästi muotoaan matkan varrella; videon prosessorilla oli nähtävissä ensin kaksi sirua päällekkäin ja pieni pätkä tyhjää piitä sekä niiden rinnalla kaksi ”täyskorkuista” sirua, kun nyt esillä olleessa prosessorissa oli nähtävissä yksi koko prosessorin levyinen siru ja sen ”alapuolella” kaksi pienempää sirua. Videon prosessorilla alusta jatkui myös metallisen shimmin jälkeen, kun CES-messuilla alusta päättyi shimmiin.

Kuvien lisäksi juuri muuta varmaa Lunar Lakeista ei vielä tiedetäkään, mutta Intelin mukaan se tulisi yli kolminkertaistamaan NPU-tekoälykiihdyttimen suorituskyvyn Meteor Lakeen verrattuna. Huhujen mukaan prosessorin integroitu grafiikkaohjain perustuisi nykyisen Alchemist-johdannaisen Xe-LPG:n sijasta Battlemage-johdannaiseen Xe2-LPG-arkkitehtuuriin.

Lähde: Intel CES Keynote @ YouTube Lunar Lake -kuvat: Tom’s Hardware