Viime viikon loppupuolella nettiin vuoti Delliltä lähtöisin olevia Intelin roadmappeja. Viikonloppuna Tweakers-sivusto sai käsiinsä aiemmin vuotaneiden mobiili- ja kaupallisen puolen roadmapin lisäksi työpöytäroadmapin. Varsinaisia yllätyksiä ei ole kuitenkaan luvassa, sillä kuluttajaprosessorit, HEDT-markkinat ja työasemat kattavan roadmapin kaikki prosessorit valmistetaan 14 nanometrin prosessilla.
Delliltä vuotaneen roadmapin mukaan Intel tulee seuraavan kerran julkaisemaan uusia HEDT-luokan prosessoreita kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen aikana, kun vuorossa ovat Glacier Fall -alusta Cascade Lake X -prosessoreilla. Prosessorit tulevat sopimaan X299-emolevyihin ja tarjoamaan maksimissaan 18 ydintä.
S-sarjan kuluttajaprosessoreihin tullaan julkaisemaan puolestaan kaupallisenkin puolen roadmapin mainitsemat Comet Lake -prosessorit, mutta ilmeisesti ne tulevat jälleenmyyntiin selvästi ennen OEM-kokoonpanoja, sillä työpöydäroadmapin mukaan ne julkaistaisiin jo kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä. Comet Laken palkissa on maininta kuluttajajulkaisusta Q1/20 ja kaupallisesta julkaisusta Q2/20. Comet Laket tulevat markkinoille maksimissaan 10-ytimisinä.
Työasemapuolelle on luvassa uusia prosessoreita E- eli Entry-luokkaan, W- eli Professional-luokkaan ja Expert-luokkaat. Kuluttajapuolelta tutut Comet Lake -prosessorit Xeon E -sarjaan saapuvat markkinoille vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen aikana, vaikkakin julkistus tapahtuisi jo tämän vuoden lopulla. Xeon W-sarja saa Cascade Lake-W -prosessorit, jotka ovat todennäköisesti identtisiä Cascade Lake-X:n kanssa, ensi vuoden toisella neljänneksellä ja Expert-puolelle julkaistaan Cascade Lake Refresh-SP -prosessorit heti ensi vuoden alussa.
Lähde: Tweakers
Ei Intelillä kyllä hyvin taida mennä. Onhan tuo 14nm prosessi toki aika hyvä, mutta alkaa olla pikkuhiljaa vähän vanhentunut. Jos tämä vielä jatkuu pitköön, niin AMD nappaa kiistattoman prossukuninkuuden kuin tarjottimelta.
Menee siihen amd:llä aikaa. Intelillä on hyvin vahva jalansija ja maine cpu valmistajana. Moni ostaa intelin jo pelkän nimen perusteella.
Jännä nähdä miten tuon x-sarjan kulku ja ipc mahtavat olla. Viime (skylake-x) oli aika pettymys.
Noh, kovasti toivoin Inteliltä 10nm prossuja syksyksi. Aikeina olisi rakentaa kone silloin. Kai täytyy alkaa katselemaan tuota AMD:n leiriä kun ei edistystä sinisessä leirissä tunnu tapahtuvan.
Intel 10nm prossuja ei ole tulossa työpöydälle vielä aikoihin.
Jep, aikaisintaan 2022 mikäli nuo roadmapit pitävät.
Kieltämättä aika mielenkiintoinen tilanne kun 10nm aina vaan viivästyy. Periaatteessa mikään ei taida estää sitä, että Intel alkaisi valmistuttamaan prosessoreitaan vaikka TSMC:llä, mutta ei niillä taida olla läheskään tarpeeksi kapasiteettia.
Etenkin läppäreissä voi nyt mennä mielenkiintoiseksi jos AMD saa huomattavaa etua virrankulutuksessa 7nm:n ansiosta.
”Intel tulee seuraavan kerran julkaisemaan uusia HEDT-luokan prosessoreita kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen aikana, kun vuorossa ovat Glacier Fall -alusta Cascade Lake X -prosessoreilla. Prosessorit tulevat sopimaan X299-emolevyihin ja tarjoamaan maksimissaan 18 ydintä.”
Toivoa sopii että ne olisi kunnolla juotettuja koska muuten ne ei voi tarjota juurikaan lisää kelloja kellottaessa.
Nythän se 10nm on jo tuotannossa. Kellotaajuudet vaan eivät ilmeisesti yllä 5GHz tasolle, joten sillä ei voi tuoda 9900K korvikkeita markkinoille.
Jos max-kellot ovat esim. 4GHz, niin prosessi on mitä mainion noille matalan kellotaajuuden ja TDP:n mobiilipiireille, servereille ja GPU:ille, mutta desktopille 8-core 4GHz on turha julkaista, kun se häviää edellisen sukupolven prossuille suorituskyvyssä.
Käytännössä tarkoittaisi merkittävää uudelleensuunnittelua saada siirrettyä prosessorit jonkun muun tehtaalle kun Intelillä suunnittelu ja tuotanto on tiukasti naimisissa keskenään.
Niin, onhan se yksi ainoa prosessori ollut "tuotannossa" jo pari vuotta. Melkoinen tuhnu kaikin puolin:
Intel's 10nm Cannon Lake and Core i3-8121U Deep Dive Review
Noilla uusilla mitä intel nyt valmistaa varastoon tuskin on paljonkaan yhteistä noiden i3-8121U prossujen kanssa.
Discrete GPU roadmappeja ja vuotoja odotellessa. 🙂
Tuossa Intelin vuotaneet roadmapit vihjaavat uusista ongelmista 10 nanometrin valmistusprosessissa – io-tech.fi saattaa olla tulkittavissa ekat viitteet, Rocket Lake-U:lle on merkitty erilliseksi grafiikkapiiri (chiplet oletettavasti), mutta ristiriitaisuuskin löytyy kun yhtäällä se on 14nm toisaalla 10nm
Katsotaan jos saattaisiin ihan GPU:lle dedikoituja roadmappeja.
Eipä sitä tiedä vaikka siellä väännettäisiin kättä jatketaanko valmistaja vai valmistuttajana.
Ei mahdotonta että vaikka Samsung alkaisi tekemään jatkossa.
Tekniikan muutokset on helposti miljardi investointeja.
Eikö se uusin 10nm lausunto ollut että saannot olisi jo ihan hyvät. Ongelma taitaa olla totetuneissa kelloissa. Jos AMD saa 4.5GHz+ kulkevan prosessin niin Intelin aivan turha tuoda max 4.2GHz kykeneviä piirejä. Toki se että menisi vielä useampi vuosi, vaikuttaisi siltä että kellot olisi nyt lähempänä 3GHz kuin 4. Intelin 14nm+++++++ on jo niin korkealle taajuudelle viritetty, ettei sitä kannata ihan millä vain korvata.
Intelin on siis pakko vetää 5GHz taajuudella ja entistä isommalla coremäärällä. TDP 90W, mutta kohta boostataan 300W. "Speksin mukainen", kyllä kyllä.
Kuluttajien kannalta nämä Intelin sähläykset on erittäin hyvä asia. Markkinajohtaja otti päikkärit kehityksessä ja kilpailija meni reippaasti ohi. Toisaalta eipä se GlobalFounderies onnistunut AMDlle kunnon prosessia toimittamaan. Ehkä aika on vain ajanut vanhan mallin ohi ja prosessi kannattaa ostaa sieltä mistä parhaan saa. Kohta piirivalmistus spinnataan irti Intelistä ja homma jatkuu toisella tavalla. 🙂
Sitten laskemaan kertoimia sille, istuuko nuo deskari-Comet Laket nykyisille Z370/Z390-emoille vai julkaistaanko taas uudet piirisarjat, Z470 ja sitä rataa. Intelin ryöväyssyklin mukaisesti nyt pitäisi taas olla pakotettu emon vaihto edessä, kun jo kaksi ”sarjaa” julkaistu nykyisille. Minkähänlaisia kellotaajuuseroja on luvassa, sekä onko IPC:ssä eroja.
Paitsi että Sunny Cove -ytimet on suunniteltu käytettäväksi usealla valmistusprosessilla. Onko muuten tietoa, pohjautuuko Comet Lake yhä Skylakeen vai voisiko käyttää uudempia ytimiä?
Skylaken johdannaiseksi sitä väitetään.
Vaihtoehdot tuolle "suunniteltu käytettäväksi usealla valmistusprosessilla" on käytännössä että mikään ei ole muuttunut (kuten jokainen Intelin Tick-Tockin Tick-vaihe oli olemassaolevan arkkitehtuurin siirto toiselle prosessille) tai sitten on luovuttu nopeista rekistereistä välimuisteista sun muista ja siten korkeista kellotaajuuksista, koska että ne saadaan toimimaan kyllin nopeasti ne pitää suunnitella tarkkaan käsin juuri sille käytetylle prosessille (kuten Tick-siirrossa uudelle prosessille piti tehdä)
Mietityttää tuo Comet Laken saatavuus. Kuvassa on palkki Q4'19:n kohdalla, mutta "consumer availability" on kuitenkin Q1'20. Coffee Laken kohdallahan kävi niin, että saatavuus oli varsin heikkoa ennen vuodenvaihdetta, vaikka julkistus oli jo syksyllä. Lieneekö tässä samantapainen aikataulu?
Toisaalta Intel on julkisesti kertonut jo tekevänsä prossuja varastoon samalla kun OEM:t validoivat ratkaisujaan.
Mitä todennäköisimmin näin. Muistui vain mieleeni aiempi uutinen, että 10-ytimisessä saatetaan siirtyä "yhdestä rengasväylästä kahteen rengasväylään" eli muita perillisiä enemmän muutoksia kuitenkin.
Siihen suunnitteluun varmaan sisältyy sen jäätävän työmäärän suunnittelu 🙂