AMD:n toi Ryzen-prosessoreissa mukana mahdollisuuden puolittaa muistiohjaimen kellotaajuus, jotta varsinaisten muistien kellotaajuus saataisiin venytettyä korkeammalle. Nyt sama vaikuttaisi tulevan mahdolliseksi myös Intelin leirissä.

Intel julkaisee uudet 11. sukupolven Rocket Lake -koodinimelliset prosessorit 30. päivä kuluvaa kuuta, mutta ainakin saksalainen MindFactory ehti jo myydä ja toimittaa erän Core i7-11700K -prosessoreita tilaajille. Tuttuun tapaan prosessoreita liikkuu ennen aikojaan myös Aasiassa ja tämän kertaisten vuotojen lähteenä onkin kiinalaisen ChipHellin foorumit.

Vuodon mukaan Rocket Lake -prosessoreilla on BIOSissa uusi prosessorin sisäisen muistiohjaimen ja muistien kellotaajuuden jakaja. Jakajan käyttö mahdollistaa entistä korkeampien muistikellotaajuuksien saavuttamisen viiveiden kustannuksella. Joissain tapauksissa suuremmat muistikellotaajuudet ja niiden tuoma raaka muistikaista ovat kuitenkin korkeammista viiveistään huolimatta hyödyllisiä.

Ainakin yhden käyttäjäraportin mukaan Core i7-11700K:n muistiohjaimen 1:1-kertoimen katto tulisi vastaan 1866 MHz:n kellotaajuudella eli DDR4-3733-nopeudella. Tätä korkeampiin kellotaajuuksiin vaaditaan kertoimen tiputtaminen ½:1-tasolle, jolloin muistiohjain toimii puolella DDR4-muistien kellotaajuudesta. Kyse saattaa olla kuitenkin vain kyseisen prosessoriyksilön rajasta, eikä kiveen hakatusta totuudesta Rocket Lake -prosessoreissa. Tähän asti Intelin muistiohjainten kellotaajuus ei ole näkynyt käyttäjälle, mutta sen oletetaan olleen synkronoitu DDR-muistien kanssa. Verrokiksi AMD:n Ryzen-prosessoreilla muistiohjain venyy 1:1-kertoimella käytännössä vähintään 1800 MHz:iin eli DDR4-3600-nopeudelle ja ns. APU-piireillä eli grafiikkaohjaimella varustetuilla prosessoreilla edes 2000 MHz eli DDR4-4000-nopeudet eivät ole tavattomia.

Lähteet: ChipHell, Tom’s Hardware