Intel on julkaissut tänä vuonna lukuisia mikrokoodipäivityksiä prosessoreilleen tarkoituksenaan paikata erilaisia sivukanavahyökkäyksiä. Osa mikrokoodipäivityksistä on vaikuttanut myös prosessoreiden suorituskykyyn tietyissä tilanteissa negatiivisesti, mihin Intel näyttää reagoineen päivittämällä mikrokoodipäivitystensä lisenssiehtoja.
Intelin Linux-käyttöjärjestelmälle tarkoitetuissa mikrokoodipäivityksissä tulee mukana uusi käyttölisenssi, mikä vaikeuttaa paitsi Linux-jakeluiden kehittäjien elämää, myös ainakin välillisesti myös loppukäyttäjiä. Lisenssiehdoissa kielletään yksinomaan kaikenlaisten suorituskykytestien julkaisu uudella mikrokoodiversiolla. Uusi lisenssiehto on mukana ainakin L1TF-haavoittuvuuden paikkaavassa mikrokoodipäivityksessä.
Lisenssiehtojen pitävyydestä oikeudessa voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin Debianin ylläpitäjät ottavat ne vakavasti. Debianin Henrique de Moraes Holschuhin mukaan käyttöjärjestelmälle julkaistut mikrokoodipäivityksen sisältävät päivityspaketit ovat olleet valmiina ja yli kaksi viikkoa, mutta niitä ei voida julkaista yleisölle Intelin päivittyneiden lisenssiehtojen vuoksi. Myöskään päivitysten jako esimerkiksi julkisiin Git-julkaisuihin ei onnistu samasta syystä. Intelille on kerrottu ongelmasta ja Debianin taholta on oltu yhtiöön yhteydessä lukuisia reittejä, joten helpotusta tilanteeseen tultaneen näkemään lähitulevaisuudessa. Huomionarvoista on myös se, että joidenkin muiden Linux-jakeluiden ylläpitäjät eivät ole nähneet ongelmia uusissa lisenssiehdoissa ja julkaisseet päivitykset siitä riippumatta.
Päivitys klo 20:45:
Intel on vastannut lisenssiehdoista kyselleelle Tom’s Hardwarelle, että yhtiö työstää parhaillaan päivitettyä lisenssiä, jossa ei olisi vastaavia ongelmia.
Lähteet: Bruce Beners, The Register, Debian
Ihme touhua Inteliltä. Tässä olisi taas AMD:lla paikka iskeä imagon puolella.
Ihan selvästi siis yrittävät estää asiakkaitaan saamasta tietoonsa että uusi päivitys laskee suorituskykyä. Tämähän on ihan huijausta, kun oikea suorituskyky ei vastaa mainostettua, eikä siitä saa ketään tiedottaakkaan…
Lista prosessoreista joihin tämä päivitys vaikuttaa verrattuna heinäkuun päivitykseen:
Tulee jotenkin mieleen, että pointti on estää serveriraudan vertailu epycia vastaan, kun kerran linux maailmassa koitetaan rajoittaa, mutta koskiko tämä päivitys servereitä?
Eikö olisi parempi jos ei vain julkaistaisi mitään interwebissä enään? AMD Rx Vega on niin pystyyn haukuttu niin monella videolla… Lisa Su vain harmittelee kuin pystyi antamaan vain 0.5% rahoituksen suunnitteluun kun vertaa NVIDIA
Ironisinta tuossa on se että Vegankin ainut ongelma on kulutuksen nopea nousu korkeilla kelloilla vrt Pascalit
Ei se ole Vegan ongelma, ainut Vegan ongelma on se että sitä ei ole voitu myydä pelitahoaan vastaavalla hinnalla johon suurinsyypää on HBM2 muistejen korkea hinta (paljon korkeampi kuin mitä oli oletus silloin kuin Vegat suunniteltiin).
Olettaen ettei AMD:ltä löydy pahoja bugeja eri Ryzeneistä, AMD pystyy ihan teknisestikin iskemään. Linux-puolella varsinkin Ryzenit ovat olleet melko kovia vastuksia.
Epyc Milania ja Vegan jotain seuraajaa tässä odotellessa… helppoa on kuluttajana siirtyä pois Intelin ja Nvidian leiristä. Se todellakin taitaa pitää paikkansa, ettei mikään voi pelastaa isoa yritystä siltä itseltään. Niiden hallintoon pesiytyy liian tyhmää väkeä, jotka tekevät muun keskinäisen juonittelunsa ohella vielä tämmöisiä imago kupruja. Onnittelevat itseään vielä omasta viekkaasta oveluudestaankin tajuamatta ollenkaan, miltä homma ulkoapäin tarkasteltuna näyttää. On kuin katselisi Titanicin hidasta uppoamista. On näitä tapahtunut ennenkin.
T -.-
Pointti lienee lähinnä se, että intelillä firman lakimiehet on (ihan muita käyttötarkoituksia ajatellen) kirjoittaneet typerän "kielletään kaikki"-oletus-EULAn, ja sitten kun tuo päivitys on julkaistu, on siihen laitettu tuo oletus-EULA miettimättä yhtään että onko siinä järkeä.
Intel paikkaamassa tulomenetyksiä valmistumalla haastamaan mediaa korvausoikeudenkäynteihin?
Pulinat pois. Tämä on hyvä diili amerikalle. Vasemmistomedia vain levittää valeuutisia. Minulla on 1000% luottamus Inteliin.
Nyt ei kyllä hyvin mene Intelillä. Ei se mitään autan heitä taloudellisesti äänestämällä lompakollani ja ostamalla kilpailijan rautaa. 🙂
Koskeeko tuo lisenssisopimus nyt siis loppukäyttäjiä vai näitä Linux-distrojen tekijöitä, jotka sisällyttävät mikrokoodipäivitykset käyttöjärjestelmiinsä?
Eihän se nyt ole mitenkään mahdollista laillisesti kieltää normaalia kuluttajaa tai vaikka median edustajaa ajamasta jotain tiettyä softaa omalla tietokoneellaan ja sitten jakamasta tuloksia netissä.
Jos tuo nyt oikeasti sitten koittaa estää loppukäyttäjiä testaamasta omia prossujaan, niin paras ratkaisu on se, että mahdollisimman moni käyttäjä ajaa testejä ja julkaisee tulokset. Ei Intel voi haastaa tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa oikeuteen. Siitä tulee sellanen PR-katastrofi että kyllä kaikkoaa taas läjä asiakkaita.
Jep näin tehtävä, saatanasti spammilla tuloksia nettiin ja Intel alas?
@Kepe Mikrokoodipäivitykset on käyttäjän asennettavissa, eli minun käsityksen mukaan tämä lisensointi siis nimenomaan estää testaamisen henkilöiltä jotka käyttävät kyseistä mikrokoodia omissa koneissaan. Oli tämä henkilö sitten distron ylläpitäjä tai ns. loppukäyttäjä.
Jäykästi tulkittuna tuo lienee voisi myös tarkoittaa että distron tekijä / paketin ylläpitäjä ei saa antaa loppukäyttäjän tehdä testejä jos tämä mikrokoodi on käytössä. Eli samojen telkien taakse menee distron tekijät kuin myös testin tehnyt loppukäyttäjä.
Mikrokoodia ei intelin tapauksessa sisällytetä käyttöjärjestelmään, vaan se tulee erillisenä pakettina joka käyttäjän useimmiten pitää itse asentaa. AMD:n tapauksessa mikrokoodi tulee kernelissä. Täten AMD:n mikrokoodin lisenssiehdot pitäisi olla kernelin lisenssiehdoissa kait?
@8540 Okei. Eli tuo koko EULA on käytännössä täysin laiton. Ei kukaan voi määrätä että et saa ajaa tietynlaisia ohjelmia omalla koneellasi. Sama kuin joku autonvalmistaja hyväksyttäisi sopimuksen ennen 20 tkm määräaikaishuoltoa, että tämän huollon jälkeen tällä autolla ei saa ajaa enää hiekkateillä.
Eihän testin ajamista kielletä vaan pelkästään tulosten tai vertailujen julkaiseminen.
Moisia softia saa siis ajaa jatkossakin mielin määrin eikä siitä mitään sanktiota seuraa. Vasta sitten jos julkaiset ne julkisesti jossain tai luovutat 3. osapuolelle joka ne julkaisee.
Intel taitaa ottaa oppia Nvidia GPP:stä…
Ainoa vain että oikeudenmukaisuudella ja oikeudella ei kyllä ole kovin paljoa yhteistä.
Varsinkaan jenkkilässä.
Muuten tästä tulisi viranomaisilta nopeasti joku 100 miljoonan rangaistussakko Intelille ja tästä päättäneet Intelin johtajat ja lakimiehet lentäisivät kalterien taakse kiristyksestä.
Julkaiset 3dmark compare-linkin päivitetyllä mikrokoodilla ja Intel kusee hunajaa. 😀
Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mikähän tämän takana on.
AMD:n suorittimien mikrokoodin lisenssiehto löytyy esim. wkennington/linux-firmware
ja muiden valmistajien vastaavia lisenssejä voi tutkiskella wkennington/linux-firmware tuolta.
Niin, eli Intel koittaa kieltää yksityisiä ihmisiä julkaisemasta kuvia ja/tai tekstiä nettiin. Täysin laitonta.
Sen haluaisin nähdä kun Intel yrittää tuota pykälää jenkkioikeudessa puolustaa ? Siinä ei hääviä lakiopiskelijaa tarvita kun Intelin lakimiehiä lyödään otsaan niin kovaa ensimmäisellä lisäyksellä..
Mikähän tuo ohjelma on sitten, tuosta saa kuvan että kyseessä on jokin testiversio jota ei ole tarkoitettu normaaliin jakeluun laitteiden tai testiohjelmistojen mukana.
Sama kuin Volkswagen kieltäisi ohjelmiensa EULA:lla päästömittauksien julkaisemisen tai vertailun.
Tällä EULAlla voi pyyhkiä takalistoa, koska ei varmasti päde missään oikeusasteessa.
Kuulemma tulos muutos tuohon
"We are updating the license now to address this and will have a new version available soon. As an active member of the open source community, we continue to welcome all feedback."
Intel Responds to Complaints About Microcode Benchmarking Ban
Päivitetääs uutiseenkin
Tosta rx580 ja vegan välistä puuttuu kortti joka olisi vähän nopeampi kuin toi vega ja hinnaltaan halvempi kuin vega.
Nyt se saapui…
Redistribution and use in binary form, without modification, are permitted, provided that the following conditions are met:
Redistributions must reproduce the above copyright notice and the following disclaimer in the documentation and/or other materials provided with the distribution.
Neither the name of Intel Corporation nor the names of its suppliers may be used to endorse or promote products derived from this software without specific prior written permission.
No reverse engineering, decompilation, or disassembly of this software is permitted.
“Binary form” includes any format that is commonly used for electronic conveyance that is a reversible, bit-exact translation of binary repre
https://www.guru3d.com/news-story/intel-removes-benchmarks-conditions-for-linux-from-eula.html
Kuluttajan kannalta ehkä, AMD:n kannalta tuossa on aika paljonkin ongelmia, iso piiri, kalliit muistit jne.
Mitä sekoilua… onkohan intelillä joku sabotööri palkkalistoilla.
Luulisi että tämmöiset menee oikein, kun ei tuo nyt ihan nyrkkipaja ole kuitenkaan.
Korjasivat sentään ehtonsa. Muuten olisivat ansainneet kunnon Streisand-efektin.
Itse huomasin tosiaan että Win 10:lle pari päivää sitten uudelleen julkaistu KB4100347 laski selvästi suorituskykyä ns. reaalitilanteessa. Eräs AV- ohjelman pika-skannaus vie nyt tuplasti kauemmin kuin ennen.
Onko tuo mikrokoodi siellä tiedostona, jonka saa poistettua? Ei noilla mikrokoodi päivityksillä esim jossain koneessa, jolla vaikka vain pelataan tee yhtään mitään.
Ainakin Pentium G3258:lla piti joku mikrokoodipäivitys poistaa käsipelillä jos meinasi käyttää tuota ylikellotettuna. Taisi olla jokin Intelin/Microsoftin "ja non K-kiviähän ei kelloteta" -aivopieru, joten jos tuota piti kellotettuna, niin Windows disabloi toisen ytimen. Vaikka oli kerroinlukoton prosessori ja Z87-emolevy, eli ihan Intelin "OC-approved" romut kyseessä.
pentium g3258 remove microcode update – Google-haku
Olen ymmärtänyt että WIndowssisa nämä tärkeät mikrokoodipäivitykset on tulleet windows-päivityksinä. Eli poistat asianmukaisen windows-päivityksen ja jotenkin kait sen pysty disabloimaankin. Normaalisti käsittääkseni windows ei tarjoa mikrokoodipäivityksiä.
Linuxissa poistat intel-ucode nimisen paketin, joissain distroissa nimi voi olla eri kuten intel-microcode. Löytyy hakemalla mikrokoodia oman distron paketinhallinnalla.
Korjaukset uusissa mikrokoodeissa eivät ole (ainkaan pääasiassa) kovakoodattuja, vaan ovat lisänneet vain uusia käskyjä ominaisuuksien hallintaan. Ei siis pitäisi olla tarvetta koittaa kaivella Windowsistakaan mikrokoodipäivityksiä käsin pois, jos nämä vain poistaa käytöstä.
CPUID – Wikipedia (IBRS, IBPB, STIBP, SSBD …)
SecurityTeam/KnowledgeBase/SpectreAndMeltdown/MitigationControls – Ubuntu Wiki
https://support.microsoft.com/en-us…-to-protect-against-the-speculative-execution
Järki sentään voitti tässäkin asiassa. Kummallinen lipsahdushan tuo lisenssi olikin.