Steam Play tulkkaa Winestä muokatun Protonin avulla virallisesti 27 eri Windows-peliä ja -ohjelmaa toimimaan suoraan Linuxissa heti beetavaiheen alussa ja tulevaisuudessa kehittäjät voivat merkitä itse pelinsä suoraan Steam Play -yhteensopiviksi.

Uutisoimme aiemmin Steamin tiedostoista löytyneistä viitteistä uuteen Steam Play -ominaisuuteen, joka mahdollistaisi pelien pelaamisen muulla kuin sille tarkoitetulla käyttöjärjestelmällä. Nyt ominaisuudesta on tehty virallinen Valven toimesta ja samalla selvisi tarkalleen mistä on kyse.

Steam Play on suoraan Steamiin integroitu versio Wineen (Wine Is Not an Emulator) perustuvasta Proton-yhteensopivuuskerroksesta. Proton on Valven rahoittama ja yhdessä CodeWeaversin kanssa toteuttama versio Winestä.

Wine ja Proton mahdollistavat joidenkin Windows-ohjelmien ajon Linuxissa tulkkaamalla esimerkiksi DirectX-käskyt sopiville rajapinnoille. Steam Playn versiossa Direct3D-tuki on toteutettu vkd3d:llä, joka toteuttaa Direct3D 12 -rajapinnan Vulkan-rajapinnalla, sekä DXVK:lla, joka toteuttaa puolestaan Direct3D:n Vulkanilla. Lisäksi Steam Play tukee muun muassa OpenVR- ja Steamworks-rajapintoja ja sisältää merkittäviä parannuksia useamman säikeen käytössä normaaliin Wineen verrattuna.

Tällä hetkellä beetavaiheessa olevan Steam Playn peliyhteensopivuuden määrittelee vielä Valve, mutta tulevaisuudessa pelinkehittäjät saavat mahdollisuuden merkitä pelinsä suoraan Steam Play -yhteensopiviksi. Steam Play -yhteensopiviksi merkityt Windows-pelit saavat lisämarkkinointia osakseen Linux-puolen tarjouksista ja kampanjoista.

Tällä hetkellä virallisesti tuettuja pelejä ja ohjelmia löytyy Valven mukaan 27, mutta epävirallisesta tietokannasta löytyy käyttäjien kokemuksia satojen pelien yhteensopivuudesta.

Lähde: Valve

This site uses XenWord.
;