Intelin uusi X399-piirisarja on vielä suurimmalti osin mysteeri, mutta sen tiedetään tukevan nykyisiä Skylake-X-prosessoreita.

Intelin on jo pidempään tiedetty valmistelevan uutta Z390-piirisarjaa Coffee Lake -prosessoreille. Koska vuotojen paikkansa pitävyyttä voidaan harvoin varmistaa täysin vedenpitävästi, on asioille hyvä saada aina virallinen varmistus. Nyt sellainen saatiin paitsi Z390:lle, myös aiemmin tuntemattomalle X399-HEDT-piirisarjalle.

Intelin Rapid Storage Technology -ajurin tuoreimman version julkaisutiedotteesta löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia tuettujen alustojen kohdalta. Sieltä löytyy paitsi vielä julkaisematon Z390-piirisarja, myös uusi X399-HEDT-piirisarja ja alusta.

Julkaisutiedotteen mukaan piirisarja olisi tarkoitettu Cannon Lake- ja Coffee Lake -prosessoreille, mutta samaan aikaan X399-piirisarjaan on lisätty huomautus, että se tukee vain Skylake-X-prosessoreita. Prosessorituki onkin ainut ero nykyiseen X299-piirisarjaan, joka kyetään vahvistamaan tällä hetkellä. X299-piirisarja tukee Skylake-X-prosessoreiden lisäksi Kaby Lake-X -prosessoreita.

Yksi selitys vain Skylake-X:n tukemiselle saattaa löytyä loppuvuodesta vuotaneesta roadmapista, jonka mukaan Intel julkaisisi kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä uuden Cascade Lake-X -alustan. On siis mahdollista, että X399-piirisarja julkaistaisiin jo ennen Cascade Lake-X:ää ja se tukisi heti Skylake-X-arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita sekä myöhemmin julkaistavia Cascade Lake-X -prosessoreita. Toinen vaihtoehto olisi, että piirisarja julkaistaisiin vasta Cascade Lake-X:n yhteydessä, mutta tällöin olisi erikoista, että se on mukana jo nyt julkaistavissa ajureissa.

Lähde: momomo_us @ Twitter

This site uses XenWord.
;