Uutisoimme erillisessä uutisessa jo AMD:n uusien Radeon Software Adrenalin Edition -ajureiden täysin uusista ominaisuuksista sekä Linux-päivityksistä. Tässä uutisessa paneudumme ajureiden suorituskykyyn sekä päivitettyihin ominaisuuksiin.
Vaikka AMD:n mukaan uudessa ajurijulkaisussa ei ole mukana mitään erityisiä suorituskykyparannuksia, niissä on parannettu selvästi ajureiden aiheuttamaa latenssia. Esimerkkipeleissä latenssit paranivat pelistä riippuen 4 – 9 millisekuntia verrattuna 17.11.1 -ajureihin. Suorituskyky on parantunut puolestaan viidessä testipelissä 10 – 19 %, mutta niissä verrokkina on ensimmäiset Radeon Software Crimson ReLive Edition -ajurit vuoden takaa.
AMD laskee suorituskyvyn alle myös tuen Multi-GPU-konfiguraatioille reunattomassa ikkunatilassa (Borderless Windowed), kunhan käytössä on Windows 10 ja ohjelma käyttää joko DirectX 9-, 10- tai 11 -rajapintaa. FRTC-ominaisuuteen on lisätty tuki Vulkan-rajapinnalle ja louhijoiden suosima laskentaan keskittyvä Compute-ajuriprofiili on nyt vakiona mukana kaikissa ajureissa kytkimen takana. AMD:n mukaan ajuriprofiili parantaa suorituskykyä Ethereum-louhinnassa parhaimmillaan 15 % ja vaikka virallista lausuntoa sen vaikutuksesta pelisuorituskykyyn ei ole dioissa mukana, kertoi AMD:n edustaja ennakkoon pidetyssä lehdistötilaisuudessa sen olevan luultavasti noin 5 – 10 %.
Radeon WattMan -ylikellotusominaisuuteen on lisätty tuki erillisille profiileille. Käyttäjä voi luoda ja tallentaa koneelleen useita erilaisia profiileita sekä jakaa niitä muiden käyttäjien kanssa. Radeon Chill -ominaisuuden pelitukea on puolestaan lisätty lähes kaikkiin peleihin. Aiemmin ominaisuus toimi ns. whitelistin perusteella, eli sitä pystyi käyttämään vain AMD:n hyväksymissä peleissä, mutta Adrenalin Editionista lähtien yhtiö siirtyi käyttämään ns. blacklistia, eli ominaisuus toimii kaikissa peleissä, ellei sitä ole erikseen estetty. AMD:n mukaan Radeon Chill -päivitys oli toiseksi kysytyin päivitys ajureihin.
Käyttäjien puolella kaivattiin eniten päivitystä Enhanced Sync -ominaisuuteen. Adrenalin Editionin myötä ominaisuus on nyt tuettu kaikilla GCN-arkkitehtuureihin perustuvilla näytönohjaimilla. Uutta on myös tuki Vulkan-rajapinnalle, kannettavien erillisnäytönohjaimille, Multi-GPU-konfiguraatioille sekä Eyefinity-näyttöteknologialle. FreeSync-ominaisuutta on puolestaan päivitetty lisäämällä ajureihin mahdollisuus kytkeä se päälle tai pois päältä pelikohtaisesti, jonka lisäksi sitä voidaan hallita myös kesken pelisession Radeon Overlayn kautta.
Radeon ReLive -ominaisuudet ovat saaneet jälleen osakseen isoja päivityksiä. Uusi Connect-välilehti yhdistää alleen tehtyjen nauhoitusten hallinnan, jakamisen ja mahdollisuuden pienimuotoiseen videoiden muokkaukseen. ReLive tukee jakamista Facebookiin, YouTubeen, Twitchiin, Stage Teniin, Twitteriin, Sina Weiboon, Youkuun sekä Mixeriin.
Reliven kautta nauhoitettuihin videoihin on nyt mahdollista liittää videota kuvatessa käydyt chat-keskustelut Twitchistä, Facebookista, Mixeristä ja YouTubesta, mikä lienee ainakin streamejaan jälkikäteen muualla jakaville tervetullut ominaisuus. Streamaamista on parannettu myös Chroma Key -tuella, mikä mahdollistaa taustan häivyttämisen webbikameran kuvasta, jolloin itse pelistä näkyy ruudulla enemmän.
AMD ei ole unohtanut suorituskykyäkään ReLiven osalta, vaan Adrenalin Edition leikkaa jo entuudestaan pienen tiputuksen suorituskyvyssä parhaimmillaan alle puoleen 17.11.1 -ajureihin verrattuna. ReLiven tukemaa pelikirjoa on puolestaan laajennettu Vulkan-rajapinnan tuella ja ikkunassa pelaavia lämmittää vain tietyn ikkunan sisällön nauhoittaminen reunattomaksi videoksi. Nauhoituksissa voi erotella mikrofonin ja pelin äänet erillisiksi ääniraidoiksi ja kuvan tallentaminen on tuettu nyt myös Eyefinity-näyttökonfiguraatioilla.
Kirsikkana kakun päällä AMD tuo kolme uutta teemaa, RX-sarjaan viittaavan Crimsonin, Pro-sarjaan viittaavan Bluen ja Instinct-sarjaan viittaavan Yellowin.
Kun vuoden tärkein ajurijulkaisu ei tuo minkäänlaista spesifiä parannusta yhtiön uudelle mikroarkkitehtuurille ja koko piiri hädin tuskin mainitaan, jotain täytyy olla pahasti pielessä. Vegaa ympäröivä täydellinen hiljaisuus viittaa todella vahvasti siihen, että uudet ominaisuudet ovat rautatasolla rikki tai funktionaalisesti hyödyttömiä.
Juu.
Sen sijasta, että olisi tullut tukea Vegan niille ominaisuuksille joiden ajurituki oli kyseenalaisella tasolla, tuli jotain todella turhaa multimediaa. Näyttiksen lämpöjen tarkastelu kännykän kautta. Kivasti taas annetan verkkoon lisää hyökkäysrajapintaa, joiden kautta koneen voi pwnata kun näissä on kuitenkin jotain tietoturvabugeja.
ei näin.
Eiköhän sieltä saada niitä Vega-juttujakin tulevissa julkaisuissa 😉
Se on kumma kun jos tulee vaan uusille näyttiksille juttuja porukka valittaa kun vanhat näyttikset unohdetaan, kun tulee vanhoillekin näyttiksille juttuja ihmetellään missä uuden näyttiksen erikoisuudet on.
Kyllähän olisi toivonut vegalle ominaisuuksia. Mutta pitää olla ihan iloinen siitä että esim Enchanced sync toimii nyt kaikilla GCN pohjaisilla tuotteilla. Nuo puhelin apit on ihan turhia.
Uskoo ken tahtoo. AMD:llä on ollut toimivia piirejä vuodesta 2016, ja softapuolen johtaja ei suostu joulukuussa 2017 sanomaan mitään luvatuista ominaisuuksista.
Eiköhän tilanne ole että ominaisuudet toimii mutta vain tietyissä tapauksissa ja ne julkaistaan kun toimii edes vähän universaalimmin.
PS. Terry ei ole softapuolen johtaja ja puolitäysi lasi viitannee ajureiden hyvyyteen ihan yleisesti vaikkei nyt sitten täyttä kuppia (sama mitä nyt + vegasetit) saatukaan.
Yllättyisitkö tosiaan, jos suorituskykytestit olisivatkin jotain teoreettisesti laskennallisia tuloksia? En sano, että näin olisi, mutta en yllättyisi.
Kyllä yllättyisin, koska ko. diapaketin lopussa olevissa noteissa kuitenkin kerrotaan mistä ja miten luvut on saatu
Vanhempaan rautaan ainakin ok parannusta.
katso liitettä 62782
Tuo on siis vuodessa, lähes kaikki ellei kaikki oli mukana myös viimeisissä ReLive Editioneissa
Toisaalta olen pettynyt, toisaalta positiivisesti yllättynyt.
Tällä kertaa AMD ei tuonut sekä uutta hallintapaneelihärpäkemörköä, että kasaa suorituskykyjuttuja. Yleensä kun on tuotu molemmat, on jossain joku mennyt pahasti rikki. Jospa tällä kertaa paketti pysyisi kasassa ja uusi "ajuriarkkitehtuuri" sallisi tulevat optimoinnit paremmin?
Tai sitten ei. Saisi tulla niitä Vegan puuttuvia ominaisuuksia.
Hieman ovat alkaneet tunkemaan bloattia. Saako noita turhia shaiboja mitenkään pois (siis olla asentamatta)?
Hallinoikos tuo profiiliominaisuus vain näyttiksen kelloja vai kaikkia asetuksia (työpöydän/näyttöjen asettelu, värit jne.) kuten Catalysteissä?
Lopulta Enhanced Sync toimii!!!!! Saan sijoitukselleni vastinetta 😉 Toki jouduin ostamaan GTX 760 sillä välin kun se ei toiminut mutta silti.
Ne primitiivi shaderit ja draw stream binning ei ole tulossa. Jos ne olisi ollut toimivia / voisi saada toimimaan niin ne on mennyt jo. Eiköhän kaikki hyväksytä vaan se, että ne on paskana raudassa ja thats fucking it. Ei tää Vega muutenkaan huono kortti ole 😀
Noniin, oikeastaan mikään tällä hetkellä ei viittaa siihen, että Vega-spesifit ajuriominaisuudet olisi tulossa ainakaan välittömässä lähitulevaisuudessa. Tuosta puhelinappista sen verran täytyy kommentoida, että eikö voitaisi ihan vaan saada niitä pelkkiä ajureita ilman muuta tauhkaa, kiitos.