AMD on julkaissut jokavuotisen merkittävän ajuripäivityksensä. Seuraavan vuoden ajan yhtiön näytönohjainajurit tunnetaan nimellä Radeon Software Adrenalin Edition. Adrenalin-nimen kerrotaan tulevan erityisen kauniin värisestä Adrenalin-ruusulajikkeesta.
Radeon Software Adrenalin Edition -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat kaksi täysin uutta ominaisuutta: Radeon Overlay ja AMD Link.
Radeon Overlay lisää peleihin näytön sivuun ilmestyvän Overlay-ikkunan, josta on mahdollista seurata suorituskykyä sekä hallita useita ajureiden ominaisuuksia kesken pelin. Hallittavia ominaisuuksia ovat ReLive-videonauhoitus, tehonkulutusta optimoivat Chill ja Frame Rate Target Control (FRTC) sekä FreeSync- ja väriasetukset.
AMD Link on puolestaan uusi sovellus älypuhelimille ja taulutietokoneille. Androidia ja iOS:ää tukeva sovellus kommunikoi tietokoneen kanssa WiFin välityksellä ja se mahdollistaa suorituskyvyn seurannan sekä ReLive-nauhoitusominaisuuksien hallinnan puhelimen tai taulutietokoneen kautta. Lisäksi sovellus tarjoaa AMD:hen liittyvää uutisointia ja ilmoituksia ajureiden versiopäivityksistä.
Radeon Software for Linux tuo käyttäjille yhden paketin, joka sisältää sekä avoimeen että suljettuun lähdekoodiin perustuvat ajuripaketit. Käyttäjät voivat paitsi valita kuluttaja- (AMDGPU) ja ammattilaisajureiden (AMDGPU-PRO) välillä, myös valita parhaat palat avoimista ja suljetuista ajurikomponenteista oman makunsa mukaisesti.
AMD tuo samaan syssyyn myös saataville avoimeen lähdekoodiin perustuvan Vulkan-ajurin Linuxille. Vulkan-ajurin luvataan tuovan nopealla aikataululla tuen uusille näytönohjaimille ja mahdollisuuden käyttää Radeon GPU Profiler -työkaluja. Ajuri helpottaa lisäksi AMD:n omien Vulkan-laajennosten käyttöönottoa. Avoimen lähdekoodin luonteen vuoksi myös ajureihin voidaan sisällyttää myös kolmansien osapuolien tarjoamaa koodia.
Paneudumme toisessa uutisessa tarkemmin ajureiden päivittyneisiin ominaisuuksiin sekä luvattuihin suorituskykyparannuksiin.
Kun vuoden tärkein ajurijulkaisu ei tuo minkäänlaista spesifiä parannusta yhtiön uudelle mikroarkkitehtuurille ja koko piiri hädin tuskin mainitaan, jotain täytyy olla pahasti pielessä. Vegaa ympäröivä täydellinen hiljaisuus viittaa todella vahvasti siihen, että uudet ominaisuudet ovat rautatasolla rikki tai funktionaalisesti hyödyttömiä.
Juu.
Sen sijasta, että olisi tullut parempaa tukea Vegan niille uusille ominaisuuksille joiden ajurituki oli kyseenalaisella tasolla, tuli vaan lisää jotain todella turhaa multimediaa. Näyttiksen lämpöjen tarkastelu kännykän kautta. Kivasti taas annetan verkkoon lisää hyökkäysrajapintaa, joiden kautta koneen voi pwnata kun näissä on kuitenkin jotain tietoturvabugeja.
ei näin.
Eiköhän sieltä saada niitä Vega-juttujakin tulevissa julkaisuissa 😉
Se on kumma kun jos tulee vaan uusille näyttiksille juttuja porukka valittaa kun vanhat näyttikset unohdetaan, kun tulee vanhoillekin näyttiksille juttuja ihmetellään missä uuden näyttiksen erikoisuudet on.
Kyllähän olisi toivonut vegalle ominaisuuksia. Mutta pitää olla ihan iloinen siitä että esim Enchanced sync toimii nyt kaikilla GCN pohjaisilla tuotteilla. Nuo puhelin apit on ihan turhia.
Uskoo ken tahtoo. AMD:llä on ollut toimivia piirejä vuodesta 2016, ja softapuolen johtaja ei suostu joulukuussa 2017 sanomaan mitään luvatuista ominaisuuksista. Puheet puolitäysistä laseista eivät ihan hirveästi lupaile.
Eiköhän tilanne ole että ominaisuudet toimii mutta vain tietyissä tapauksissa ja ne julkaistaan kun toimii edes vähän universaalimmin.
PS. Terry ei ole softapuolen johtaja ja puolitäysi lasi viitannee ajureiden hyvyyteen ihan yleisesti vaikkei nyt sitten täyttä tuoppia (sama mitä nyt + vegasetit) saatukaan.
Yllättyisitkö tosiaan, jos suorituskykytestit olisivatkin jotain teoreettisesti laskennallisia tuloksia? En sano, että näin olisi, mutta en yllättyisi.
Kyllä yllättyisin, koska ko. diapaketin lopussa olevissa noteissa kuitenkin kerrotaan mistä ja miten luvut on saatu
Vanhempaan rautaan ainakin ok parannusta.
katso liitettä 62782
Tuo on siis vuodessa, lähes kaikki ellei kaikki oli mukana myös viimeisissä ReLive Editioneissa
Toisaalta olen pettynyt, toisaalta positiivisesti yllättynyt.
Tällä kertaa AMD ei tuonut sekä uutta hallintapaneelihärpäkemörköä, että kasaa suorituskykyjuttuja. Yleensä kun on tuotu molemmat, on jossain joku mennyt pahasti rikki. Jospa tällä kertaa paketti pysyisi kasassa ja uusi "ajuriarkkitehtuuri" sallisi tulevat optimoinnit paremmin?
Tai sitten ei. Saisi tulla niitä Vegan puuttuvia ominaisuuksia.
Hieman ovat alkaneet tunkemaan bloattia. Saako noita turhia shaiboja mitenkään pois?
Hallinoikos tuo profiiliominaisuus vain näyttiksen kelloja vai kaikkia asetuksia (työpöydän/näyttöjen asettelu, värit jne.) kuten Catalysteissä?
Lopulta Enhanced Sync toimii!!!!! Saan sijoitukselleni vastinetta 😉 Toki jouduin ostamaan GTX 760 sillä välin kun se ei toiminut mutta silti.
Ne primitiivi shaderit ja draw stream binning ei ole tulossa. Jos ne olisi ollut toimivia / voisi saada toimimaan niin ne olis tullut jo. Eiköhän kaikki hyväksytä vaan se, että ne on paskana raudassa ja thats fucking it. Ei tää Vega muutenkaan huono kortti ole 😀
Noniin, oikeastaan mikään tällä hetkellä ei viittaa siihen, että Vega-spesifit ajuriominaisuudet olisi tulossa ainakaan välittömässä lähitulevaisuudessa. Tuosta puhelinappista sen verran täytyy kommentoida, että eikö voitaisi ihan vaan saada niitä pelkkiä ajureita ilman muuta tauhkaa, kiitos.