Trump on ilmoittanut yhdysvaltalaisyritysten olevan nyt vapaa jatkamaan kaupantekoa Huawein kanssa niin kauan, kuin kyse ei ole huomattavaa vaaraa maan turvallisuudelle aiheuttavista teknologioista.

Huawein tulevaisuus matkapuhelinalalla on ollut kesän mittaan vaakalaudalla Yhdysvaltojen asetettua yhtiön mustalle listalleen. Yhtiöllä on ollut takataskussaan myös varasuunnitelmia tämän kaltaisten tapahtumien varalta esimerkiksi oman käyttöjärjestelmän muodossa, mutta kauppakielto yhdysvaltalaisyritysten kanssa olisi tehnyt esimerkiksi järjestelmäpiirien jatkokehityksestä vaikeaa, ellei mahdotonta.

Nyt Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin johdolla ilmoittanut maan pistävän jäihin ainakin toistaiseksi 300 miljardin dollarin suunnitellut lisätariffit, jonka lisäksi Huaweita vastaan asetettuja pakotteita on peruttu ainakin väliaikaisesti. Aiemmat tullitariffit pysyvät kuitenkin edelleen voimassa.

Samassa yhteydessä Trump ilmoitti Huaweita kohtaan asetettujen pakotteiden voimaan astumisen lykkäämisestä määrittelemättömäksi ajaksi niiden teknologioiden osalta, joiden ei katsota aiheuttavan merkittävää vaaraa Yhdysvaltojen turvallisuudelle. Käytännössä tämän on tulkittu tarkoittavan esimerkiksi älypuhelimiin kohdistuneita pakotteita, mutta 5G-verkkolaitteistoihin liittyvän kaupanteon oletetaan edelleen pysyvän pannassa.

Globaaleiden markkinoiden kannalta Trumpin hallinnon ratkaisua voidaan pitää selvänä voittona, vaikka kyse onkin vielä toistaiseksi vain joidenkin pakotteiden mahdollisesti väliaikaiseksi jäävästä purusta. Vaikka Yhdysvaltojen pakotteet ja kiellot eivät tietenkään koske muuta maailmaa, ovat monet Huawein käyttämistä teknologioista ja osista peräisin Yhdysvalloista ja korvaavien teknologioiden ja tuotteiden löytäminen niiden tilalle olisi ollut vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Lähteet: Bloomberg

This site uses XenWord.
;