Kryptovaluuttojen louhintabuumin vuoksi kaupat huutavat etenkin AMD:n näytönohjainten osalta ei-oota hintojen hiipiessä pikkuhiljaa ylöspäin.

Kryptovaluuttojen louhintabuumi on nostanut etenkin AMD:n näytönohjainten kysynnän reilusti yli saatavuuden. Kauppojen huutaessa AMD:n näytönohjainten osalta lähinnä ei-oota myös NVIDIAn näytönohjainten kysyntä on noussut, sillä vaikkeivat ne louhintakäytössä maksa itseään takaisin yhtä nopeasti, myös niillä käyttäjät pääsevät järjellisissä ajoissa omilleen.

Saksalainen ComputerBase on seurannut useiden näytönohjainten hintakehitystä viimeisen parin kuukauden aikana, eikä se ole kaunista katseltavaa. 3. toukokuuta esimerkiksi Sapphiren Radeon RX 580 Nitro+ OC -näytönohjaimen sai Saksasta 289 euron hintaan. Kahta kuukautta myöhemmin 3. heinäkuuta näytönohjaimen hinta, jos saatavuutta sattuu olemaan, on jo 450 euroa.

Radeon RX 500 -sarjan näytönohjainten hinnat ovat nousseet viimeisen kahden kuukauden aikana mallista riippuen 97 – 161 euroa. NVIDIAn GeForce -näytönohjainten kohdalla nousu ei ole ollut yhtä merkittävää, mutta myös niiden hinnat ovat nousseet selvästi, mallista riippuen 42 – 80 euroa.

Suuri saksalainen verkkokauppa MindFactory kertoo tilanteen kehittyneen jo niin sietämättömäksi, että se on poistanut Radeon RX 570- ja RX 580 -näytönohjaimet toistaiseksi kokonaan sivuiltaan heikon saatavuuden vuoksi. Verkkokauppa kertoo samaan hengenvetoon peruuttaneensa asiakkaiden jo tekemät tilaukset ja palauttaneensa rahat jo maksetuista tilauksista.

Myös Suomessa louhintabuumi näkyy selvästi näytönohjainkaupassa. Useimmat liikkeet myyvät etenkin AMD:n Radeon-näytönohjainten osalta ei-oota, eikä useimpien mallien kohdalla ole edes tiedossa, milloin niitä saadaan kauppoihin lisää. Osassa kotimaisista kaupoista on nähtävissä myös selvää hintojen nousua, sillä useampi liike pyytää esimerkiksi joistain Radeon RX 580 8 Gt -malleista jo yli 400 euron hintoja, kun näytönohjainten julkaisussa hinnat olivat 310 euron tuntumassa. Osassa kaupoista on myös rajoitettu saatavilla olevien näytönohjainten myyntiä maksimissaan kahteen per asiakas.

Louhintabuumin vaikutukset eivät rajoitu suinkaan vain kuluttajilta pyydettyihin hintoihin. TechPowerUp on koostanut sivuilleen tietopaketin louhinnan sähkönkulutuksesta. Sivuston mukaan Bitcoin-louhinta, joka on suurimmaksi osaksi jo siirtynyt pois näytönohjaimista erikoistuneisiin ASIC-louhijoihin, kuluttaa vuosittain sähköä noin 14,54 terawattituntia ja näytönohjaimiin keskittyvä Ethereum-louhinta 4,69 terawattituntia. Osviittaa lukemien skaalasta antaa se, että jos louhintaan kuluva sähkö asetettaisiin kilpasille valtioiden kanssa, sijoittuisi Bitcoin sijalle 81. kuluttaen enemmän sähköä kuin koko Slovenian valtio. Ethereumin sijoitus samassa taulukossa olisi 121. heti Moldovan jälkeen.

This site uses XenWord.
;