Minitietokoneet keskittyvät tyypillisesti edulliseen hintaan tehoja enemmän, mutta HiKey 960 tähtää korkeammalle tehokkaista älypuhelimista tutulla Kirin 960 -järjestelmäpiirillä.

Suurin piirtein luottokortin kokoisten minitietokoneiden markkinoilla on nykyään tunkua suorastaan ruuhkaksi asti. Minitietokoneiden suosion voidaan laskea alkaneen helmikuussa 2012, kun Raspberry Foundation julkaisi Raspberry Pi 1 Model B:n.

Edullisten mutta tehoiltaan rajallisten minitietokoneiden lisäksi markkinoilta löytyy myös tehokkaampia vaihtoehtoja, jotka hyödyntävät yleensä puhelimista tuttuja järjestelmäpiirejä. Linaro on lyönyt jälleen hynttyynsä yhteen Huawein kanssa nimenomaan tehokkaampien minitietokoneiden merkeissä ja julkaissut uuden HiKey 960:n. 96Boards-standardia noudattava minitietokone lanseerataan markkinoille Archermindin ja LeMakerin valmistamina versioina.

HiKey 960 antaa vihjeen käytettävästä järjestelmäpiiristä jo nimessään. Sen sydämenä sykkii Huawein tytäryhtiön HiSiliconin Kirin 960 -järjestelmäpiiri, joka sisältää neljä ARM Cortex-A73- ja neljä Cortex-A53-ydintä sekä Mali-G71-grafiikkaohjaimen. Järjestelmäpiirin tukena on 3 Gt LPPDR4-muistia ja 32 Gt UFS 2.0 -tallennustilaa. Järjestelmäpiiri on ollut aiemmin käytössä muun muassa Huawein Mate 9 -puhelimessa.

Linaron ja Huawein minitietokone on varustettu kahdella USB 3.0 Type-A -liittimellä ja yhdellä USB 2.0 -nopeuksiin kykenevällä Type-C-liittimellä. Kuvan tietokoneesta saa ulos HDMI-liittimellä ja langattomia yhteyksiä tarjoillaan kaksitaajuus WiFin (802.11 b/g/n/ac) ja Bluetooth 4.1:n voimin. Piirilevyltä löytyy luonnollisesti microSD-korttipaikka sekä M.2-liitin (PCI Express 2.0). Muita lisälaitteita ja laajenoksia varten piirilevyltä löytyy 40- (+1.8V, +5V, DC power, GND, 2x UART, 2x I2C, SPI, I2S, 12x GPIO) ja 60-pinniset (4L MIPI DSI, 2L+4L MIPI CSI, 2x I2C, SPI (48M)) liitäntärivistöt.

HiKey 960:n oletuskäyttöjärjestelmänä toimii Androidiin perustuva AOSP Linux 4.4 -kerneliin perustuvalla Android Common Kernelillä ja yhtiöt työskentelevät parhaillaan uuden, 4.9-kerneliin perustuvan version parissa.

HiKey 960 -minitietokoneet ovat saatavilla jo nyt Alpha-Star- (Archermind) ja Lenovator-verkkokaupoista (LeMaker). Niiden odotetaan saapuvan laajemmin saataville jälleenmyyjiltä toukokuun alkupuolella. HiKeyn veroton suositushinta on 239 dollaria ja voit tutustua siihen tarkemmin sen tuotesivuilta ja Linaron lehdistötiedotteesta.

This site uses XenWord.
;