MediaTekin rajusti uudistunut keskiluokan puhelimiin tähtäävä Helio P60 valmistetaan TSMC:n 12 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla.

MediaTek on julkaissut MWC 2018 -messuilla uuden Helio P60 -järjestelmäpiirin älypuhelinten keskiluokkaan. Järjestelmäpiirissä on panostettu tuoreimpien trendien mukaisesti tekoälyyn.

MediaTekin Helio P60:n sisältä löytyy odotetusti jälleen kahdeksan prosessoriydintä big.LITTLE-konfiguraatiossa. P60:ssa neljä ytimistä on 2 Ghz:n kellotaajuudella toimivia Cortex-A73-ytimiä ja neljä niin ikään 2 GHz:n kellotaajuudella toimivia Cortex-A53-ytimiä. Grafiikkaohjaimeksi on valittu 800 MHz:n kellotaajudella toimiva Mali-G72MP3. Järjestelmäpiirin muistiohjain on kaksikanavainen ja tukee LPDDR4X-3600-muistia ja tallennusratkaisuiksi käyvät sekä eMMC 5.1 että UFS 2.1.

Tekoälyä puhelimeen tuo yhtiön NeuroPilot-tekoälyalusta ja moniytiminen ”AI processing unit”, jota MediaTek kutsuu Mobile APU:ksi. Mobile APU:n kerrotaan olevan tekoälyyn liittyvissä laskuissa kaksi kertaa niin energiatehokas kuin grafiikkaohjain samoissa tehtävissä. Yhtiön mukaan se kykenee 280 GMAC/s:n (Giga Multiply-Accumulate) nopeuteen, eli 280 miljardiin yhdistettyyn kerto- ja yhteenlaskuun sekunnissa.

Kamerapuolella järjestelmäpiirin integroitu kolmiytiminen ISP (Image Signal Processor) tukee parhaimmillaan yhtä 32 megapikselin sensoria tai maksimissaan 20 ja 16 megapikselin kaksoiskameraratkaisua. Keskiluokkaan sijoittuminen näkyy parhaiten kenties näyttötuessa, sillä järjestelmäpiiri tukee parhaimmillaan vain FullHD+-resoluutiota 20:9-kuvasuhteella. Helio P60:n LTE-modeemi tukee maksimissaan Cat7-nopeutta latauksissa ja Cat13-nopeutta lähetyksessä.

MediaTekin uusi järjestelmäpiiri valmistetaan TSMC:n 12 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla. Uuden valmistusprosessin, MediaTek CorePilot 4.0:n ja uusien prosessoriydinten myötä järjestelmäpiirin kerrotaan olevan parhaimmillaan 70 % nopeampi kuin aiemman sukupolven Helio P23. Myös tehonkulutuksessa on säästetty ja uuden järjestelmäpiirin kerrotaan tarjoavan parhaimmillaan 25 %:n säästöjä kulutukseen raskaissa pelitilanteissa sekä 12 % säästöä yleisemmässä käytössä.

Lähde: MediaTek

This site uses XenWord.
;