Yhtiön Crucial-brändillä myytävät LPDDR5X-7500-muistit sopivat tällä hetkellä vain Lenovon ThinkPad P1 Gen 7 -kannettavaan, mutta lisää uusia muisteja tukevia kannettavia on luvassa lähitulevaisuudessa muiltakin valmistajilta.

Jos kannettavassa on vaihdettavat muistit, ne ovat olleet jo pienen ikuisuuden SO-DIMM-muisteja yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Nyt SO-DIMMin aika alkaa lähenemään kuitenkin loppuaan, tai ainakin LPCAMM2 tulee yrittämään sen syrjäyttämistä.

Muististandardeja hallinnoiva JEDEC standardoi viime vuotena uudet Compression Attached Memory Module- eli CAMM2-muistit. Dellin kehittämät alkuperäiset CAMM-muistit eivät ikinä päätyneet standardoitaviksi asti, vaikka erot pieniä ovatkin. LPCAMM2-muistit mahdollistavat myös esimerkiksi LPDDR5X-muistien laajentamisen, kun aiemmin ne on täytynyt juottaa emolevylle suoraan.

Nyt muistivalmistaja Micron on aloittanut toimittamaan ja myymään ensimmäisenä valmistajana uusia LPCAMM2-muisteja. Yhtiön jälleenmyyntiin suuntaavat muistit tunnetaan brändistä Crucial ja ensimmäisenä myyntiin tulevat 32 ja 64 gigatavun LPDDR5X-7500 -muistit. Yksi LPCAMM2-kampa riittää täyttämään prosessorin 128-bittisen muistiväylän koko leveydeltään.

32 Gt:n kampa on hinnoiteltu Crucialin verkkokaupassa 175 dollariin, kun 64 Gt:n kammasta joutuu pulittamaan 330 dollaria. Tällä hetkellä markkinoiden ainut uusia muisteja tukeva kannettava on Lenovon ThinkPad P1 Gen 7.

Lähteet: AnandTech, Micron

This site uses XenWord.
;