Muistivalmistaja SK hynix on julkaissut seuraavan sukupolven NAND-standardin mobiililaitteisiin. Kuten nykytrendeistä voi arvata, tekoälyllä on lusikkansa myös tässä sopassa.
SK hynix on julkaissut uuden ZUFS- eli Zoned UFS 4.0 -NAND-muististandardin mobiililaitteille. ZUFS eroaa perinteisestä UFS:stä siten, että se ryhmittelee datan erilaisten kriteereiden mukaan eri alueisiin. Ryhmittelyn kerrotaan nopeuttavan paitsi käyttöjärjestelmän toimintaa, myös ylipäätään parantaa muistinhallinnan tehokkuutta. Erityisesti tekoälytehtävien luvataan hyötyvän teknologiasta selvästi.
Yhtiön lehdistötiedotteessa on käytetty sen verran erikoista kieltä, ettei mediassa näytä olevan konsensusta mitä yhtiö tarkoittaa lauseella ”The ZUFS also shortens the time required to run an application from a smartphone in loungg hours use by 45 %”, mutta jokin ainakin nopeutuu sen verran. SK hynixin erikoinen kieli ei jää yhteen lauseeseen, vaan lehdistötiedotteen mukaan myös muistien kirjoitus- ja lukukestävyyttä on parannettu jopa nelinkertaiseksi, minkä kerrotaan pidentävän tuotteen elinikää jopa 40 %.
Lähde: SK hynix
Taitaa käytännössä olla että tuo piiri on viritetty niin äärimmilleen että sitä voi käyttää vain tekoälyn kanssa, muissa toiminnoissa pitää hidastaa.
Ainakin oma mielikuva tuo mieleen että taas vedetään niin äärirajoilla että ei käytännössä voi käyttää noin vain ja vastuu siirtyykin ohjelman tekijälle (vrt Intel)
The ZUFS is a differentiated technology that classifies and stores data generated from smartphones in different zones in accordance with characteristics. Unlike a conventional UFS, the latest product groups and stores data with similar purposes and frequencies in separate zones, boosting the speed of a smartphone’s operating system and management efficiency of the storage devices.
Ihan järkevältä kuulostaa.
Itse asiassa tuo teksti näyttää nimenomaan sellaiselta jonka nykysukupolven AI-hässäkkä tuottaisi
Kyllä zoned deviced tuli ennen AI hypeä. Sama idea kun monissa DC käyttöön olevissa CMR kiintolevyissä, host managed ja zoned, jolla vältellään paremmin sitä N raidan copy-erase-write sykliä, idea tuotu consumer tason flashille joka sekin löytynyt jo aikansa datacenter vehkeistä, ideana välttää trim/sisäisesti aloitetun copy-erase-write syklin käynnistämistä.
Ja aikaa ennen zoned device DBA (Database Administratorit) jeesasi meitä devejä kantojen rakentelemisessa, silleen että luotiin levypinnalle erillisiä partitioita esimerkikis tietokanna logeille, eri tauluille yms. Sitten joskus kun alko perffi loppumaan niin uusia laikkoja rinnalle ja siirrellään sitten logejen tai taulujen parititoita toisille levyille. Yhdellä ja samalla "virtuaalisella" levypinnalla (oli sitten takana RAID1 tai RAID10) saadaan etuja jos ymmäretään tietokantaa tehtävät luku ja kirjoitus patternit, jolloin sadaan maksimi hyöty kovalevyn NCQ/TCQ (native command queueing / tagged command queueing) ominaisuudesta.