Uudet Windows 11 SE -laitteet on suunniteltu ensisijaisesti kilpailemaan Chromebookien kanssa paikasta oppilaitoksissa.

Microsoft hautasi keveisiin laitteisiin suunnatun Windows 10X:n virallisesti viime toukokuussa. Käyttöjärjestelmä ehti kuitenkin jatkaa geenejään, sillä yhtiö on tänään julkistanut uuden, kevyempään käyttöön suunnatut Windows 11 SE:n ja Surface Laptop SE:n

Windows 11 SE on suunniteltu kilpailemaan Chromebookien kanssa etenkin koulukäytössä. Käytännössä kyse on ominaisuuksiltaan karsitusta Windows 11 -versiosta, joka eroaa perusversiosta esimerkiksi rajoittamalla ikkunanhallinnan kahteen rinnakkaiseen ikkunaan, käynnistämällä sovellukset automaattisesti täyden ruudun tilaan, rajoittamalla pääsyä kiintolevylle poistamalla ”This PC” osio File Explorerista oletusnäkymässä.

Lisäksi käyttöjärjestelmästä on estetty pääsy Microsoft Storeen ja käyttöjärjestelmä peilaa kaikki tallennetut dokumentit automaattisesti pilveen. Myös kannettavien etähallintaa on paranneltu mahdollistamalla hiljaiset ja automaattiset päivitykset sekä niiden ajastamisen tarpeisiin sopivaksi.

Esimerkkinä Windows 11 SE -laitteesta Microsoft julkaisi samaan syssyyn erittäin edullisen Surface Laptop SE:n. 11,6”-tuumaisella 1366×768-resoluution näytöllä varustettu kannettava on varustettu Celeron N4020- tai N4120-prosessorilla (Gemini Lake / Goldmont Plus) ja 4 tai 8 Gt:n muistilla sekä 64 tai 128 Gt:n eMMC-tallennustilalla.

Kannettavasta löytyy 720p30-webbikamera sekä tuki Wi-Fi 802.11ac:lle ja Bluetooth 5.0:lle. Fyysistä verkkoliitäntää ei ole, vaan liitinpatteristosta löytyy virtaliittimen lisäksi vain 3,5 mm:n komboliitin, yksi USB-A- ja yksi USB-C-liitin, joiden versioita yhtiö ei mainitse.

Surface Laptop SE:n strategiset mitat ovat 283,70 x 193,05 x 17,85 mm ja 1112,4 grammaa. Microsoft ei paljasta muovikuorisen kannettavan akun kokoa, mutta kertoo sen kestävän parhaimmillaan 16 tuntia tyypillistä käyttöä. Windows 11 SE:n lisäksi kannettavaan on esiasennettu Microsoft 365 for Education, mikä sisältää myös Officen.

Microsoft Surface Laptop SE on hinnoiteltu verottomana alkaen 249,99 dollariin. Yhtiö ei ole vielä varmistanut millä aikataululla se on tuomassa kannettavaa muun maailman markkinoille.

Lähde: Microsoft

This site uses XenWord.
;