TechBBS:n käyttäjä Luumi on saavuttanut Z170M OC Formula -emolevyllä ja Core i9-9900K -prosessorilla esimerkiksi 5,5 GHz:n kellotaajuuden Cinebench-testissä matalammalla käyttöjännitteellä, kuin prosessoria virallisesti tukevalla EVGA Z390 Dark -emolevyllä.

Intelin Coffee Lake -arkkitehtuurin prosessorit vaativat virallisesti 300-sarjan piirisarjan tuekseen, mutta modaajat ovat osoittaneet vanhempien Z170- ja Z270-emolevyjen kelpaavan parhaimmillaan 6-ytimisille prosessoreille ongelmitta pienellä säädöllä. Tänä syksynä Intel julkaisi uudet Coffee Lake Refresh -prosessorit, joiden arkkitehtuuri on edelleen sama, mutta ydinmäärää on jälleen kasvatettu kahdella.

TechBBS:n käyttäjä Luumi on kunnostautunut aiemminkin uudempien prosessorien testailuissa vanhoilla emolevyillä, eikä 9. sukupolven prosessorit tee tähän poikkeusta. Luumin ja muiden modaajien testit osoittavat, että myös 8-ytiminen Core i9-9900K voidaan saada toimimaan vanhoilla emolevyillä.

Luumin kommenttien mukaan 9. sukupolven prosessorit toimivat Z170- ja Z270-emolevyillä vastaavin modauksin, kuin 8. sukupolven prosessoritkin. Emolevylle tarvitaan mikrokoodipäivitetty BIOS-versio, johon on rakennettu tuki uusille prosessoreille, sekä prosessorin kosketuspintojen yhdistäminen tai emolevylle tehtävän hyppylankamodin, jonka avulla tietokone suostuu käynnistymään. Coffee Lake -yhteensopivia BIOSeja on julkaistu usean valmistajan toimesta, mutta osassa tapauksista kaikki prosessorin ominaisuudet eivät välttämättä toimi oikein. Esimerkiksi Asuksen BIOS-versioissa ei toimi ilmeisesti Hyper-threading lainkaan.

Suurimpana erona 8. sukupolven prosessoreihin 9. sukupolven Coffee Lake Refreshit nostavat emolevyn virransyötön lämpötilan merkittävästi korkeammaksi. Core i9-9900K -prosessorin toimiessa 5,3 GHz:n kellotaajuudella Prime95-rasituksessa Luumi on mitannut ASRockin Z170M OC Formula -emolevyn virransyötön lämmöiksi noin 85 astetta, kun 6-ytimisellä Core i7-8700K:lla ne jäivät vastaavin asetuksin 55 asteen tuntumaan tai jopa alle. Lisäkuriositeettina Luumi saavutti Z170M OC Formula -emolevyllä ja Core i9-9900K -prosessorilla 5,5 GHz:n Cinebench-vakaan kellotaajuuden 30 millivolttia pienemmällä jännitteellä, kuin ylikellottajien suosimalla EVGA Z390 Dark -emolevyllä samalla prosessorilla.

Emolevyä tai prosessoria modattaessa on syytä muistaa, että se evää laitteilta kaiken takuun. Lisää keskustelua aiheesta löytyy TechBBS:n Intel Coffee Lake + Z170/Z270 kellotukset ja kokemukset -ketjusta.

This site uses XenWord.
;